Το Παζλ της Παγκόσμιας Σταθερότητας: Κινεζικές Φιλοδοξίες, Ευρωπαϊκές Εντάσεις και Κοινές Προκλήσεις
Αυτή η τριλογία άρθρων εμβαθύνει σε κρίσιμα γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα που διαμορφώνουν το διεθνές τοπίο, προσφέροντας μια πολύπλευρη ανάλυση των σύγχρονων προκλήσεων και των πιθανών διαδρομών.
Το πρώτο άρθρο, με τίτλο "Η Κίνα προετοιμάζεται να καταλάβει τα νησιά Τζίνμεν και Ματσού χωρίς να κηρύξει πόλεμο", εξερευνά ένα πιθανό σενάριο στην περιοχή της Ταϊβάν. Αναλύει τις στρατηγικές και τις τακτικές που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Κίνα για να επιτύχει τον έλεγχο αυτών των νησιών, αποφεύγοντας μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση πλήρους κλίμακας. Το άρθρο θα εξετάσει τις επιπτώσεις ενός τέτοιου γεγονότος στην περιφερειακή σταθερότητα και τις διεθνείς σχέσεις, καθώς και τις πιθανές αντιδράσεις από βασικούς παίκτες.
Το δεύτερο άρθρο, "Κίνα και Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί τις παγκόσμιες προκλήσεις", μετατοπίζει την εστίαση στη συνεργασία. Θα τονίσει την αναγκαιότητα για στενότερη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ευρώπης στην αντιμετώπιση κοινών παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, οι πανδημίες, η οικονομική αστάθεια και η περιφερειακή ασφάλεια. Το άρθρο θα υποστηρίξει ότι, παρά τις διαφορές τους, η συνέργεια μεταξύ αυτών των δύο μεγάλων δυνάμεων είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ενός πιο σταθερού και ευημερούντος κόσμου.
Το τρίτο άρθρο, "Επανεξοπλισμός της ΕΕ: Κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή Ενότητα και το Φάντασμα του «Ζωτικού Χώρου»", θίγει μια ευαίσθητη εσωτερική συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερευνά τους κινδύνους που ενέχει ο ταχύς επανεξοπλισμός για την ευρωπαϊκή ενότητα, καθώς και τις ιστορικές απηχήσεις του όρου «ζωτικός χώρος» και πώς αυτός μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη των εξωτερικών σχέσεων και των εσωτερικών πολιτικών της ΕΕ. Το άρθρο θα αναλύσει τις πιθανές διχαστικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή συνοχή και τη θέση της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή.
Η Κίνα προετοιμάζεται να καταλάβει τα νησιά Τζίνμεν και Ματσού χωρίς να κηρύξει πόλεμο
Έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι το Πεκίνο ενδέχεται να καταφύγει σε περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση κατά των παραμεθόριων νησιών της Ταϊβάν – Τζίνμεν και Ματσού.
Κίνα και Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί τις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς την Πέμπτη και την Παρασκευή, αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δύο συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 50ής επετείου των διπλωματικών σχέσεων Κίνας–ΕΕ, της 80ής επετείου της νίκης στον Πα…
Επανεξοπλισμός της ΕΕ: Κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή Ενότητα και το Φάντασμα του «Ζωτικού Χώρου»
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε σεισμό στις ευρωπαϊκές αμυντικές πολιτικές. Η «Εποχή του Καθήκοντος» (Zeitenwende) που ανακήρυξε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς για την Γερμανία είναι σύμβολο μιας ευρύτερης τάσης: το μαζικός επανεξοπλισμός της ΕΕ.