Η Κίνα προετοιμάζεται να καταλάβει τα νησιά Τζίνμεν και Ματσού χωρίς να κηρύξει πόλεμο
Έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι το Πεκίνο ενδέχεται να καταφύγει σε περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση κατά των παραμεθόριων νησιών της Ταϊβάν – Τζίνμεν και Ματσού.
Ο στόχος είναι να δοκιμαστεί η στήριξη των ΗΠΑ προς τα νησιά αυτά και να υπονομευτεί ο έλεγχος της Ταϊπέι στις απομακρυσμένες περιοχές της. Τα νησιά αυτά βρίσκονται μόλις 10 χλμ. από τις ακτές της επαρχίας Φουτζιάν της Κίνας, κάτι που τα καθιστά ευάλωτα.
Τα νησιά ήταν έντονα οχυρωμένα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά από τη δεκαετία του 1990 έχουν σταδιακά αποστρατιωτικοποιηθεί και εν μέρει ανοιχθεί στον κινεζικό τουρισμό. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν υπόγειες υποδομές, όπως σήραγγες από γρανίτη, παρατηρητήρια και παράκτιες πυροβολαρχίες.
🌏 Η στρατιωτική παρουσία της Ταϊβάν στα νησιά
Η φρουρά που σταθμεύει στο νησί Τζίνμεν, υπό τη διοίκηση του Στρατού της Ταϊβάν, αριθμεί περίπου 3.000 στρατιώτες. Ο κύριος εξοπλισμός περιλαμβάνει φορητά αντιαεροπορικά συστήματα Sky Sword I, όλμους 120 χλστ., ρυμουλκούμενα πυροβόλα M114 155 χλστ. και τεθωρακισμένα οχήματα CM-21.
Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια η Ταϊβάν έχει ενισχύσει τα μέτρα άμυνας. Κατά μήκος της ακτής έχουν εγκατασταθεί κινητά 3D ραντάρ AN/TPS-117 και παθητικοί σταθμοί. Από το 2023, έχουν αποκατασταθεί οι σκυροδετήσεις, έχουν τοποθετηθεί αντιαρματικά συστήματα με λέιζερ και έχουν εισαχθεί ελαφριά αναγνωριστικά drones. Στα τέλη του 2025, παραδόθηκαν 12 τακτικά drones Cardinal II στο νησί Ματσού.
🌏 Δραστηριότητα της Κίνας: Επίδειξη ισχύος
Από το 2024, η Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου Επιχειρήσεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) πραγματοποιεί τακτικές ασκήσεις που προσομοιώνουν αποκλεισμό της Ταϊβάν, με συμμετοχή μονάδων του 72ου Στρατού, του Ναυτικού του PLA, της Ακτοφυλακής και των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων. Τον Μάιο του 2025, δύο ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων επιχειρούσαν ταυτόχρονα γύρω από το νησί. Η Αεροπορία του PLA ανέπτυξε μαχητικά J-16 και αναγνωριστικά drones WZ-7 από τα αεροδρόμια Λουντιάν και Ζανγκζού.
Η έκθεση τονίζει ότι, εκτός από αποβατική επιχείρηση, η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει υβριδικές τακτικές, όπως η ανάπτυξη «ναυτικών δυνάμεων ασφαλείας» χωρίς διακριτικά στα νησιά, η διακοπή υποβρύχιων καλωδίων και η διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων κατά των λιμανιών και της μεταφορικής υποδομής — καταλαμβάνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο χωρίς επίσημη κήρυξη πολέμου.
Το Πεκίνο ενδέχεται να καθυστερήσει μια ολομέτωπη επίθεση όσο θεωρεί ότι η ένωση με την Ταϊβάν παραμένει διαπραγματεύσιμη, οι «κόκκινες γραμμές» του είναι αμετάβλητες και το κόστος στρατιωτικής δράσης υπερβαίνει τα πιθανά οφέλη. Ωστόσο, η επικέντρωση της Κίνας στα παραμεθόρια νησιά της Ταϊβάν εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική «σαλαμοποίησης» — αλλαγής του status quo χωρίς να προκαλείται ανοικτή σύγκρουση.
Ευρωπαϊκή Άμυνα με τουρκική συμμετοχή
Η ελληνική κυβέρνηση αφήνει με διαρροές την άποψη ότι θα μπλοκάρει τη συνεργασία με την Τουρκία όταν έρθει η ώρα της διμερούς συμφωνίας με την Ε.Ε. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να επικαλεστεί την ύπαρξη απειλής πολέμου κάτι που όμως ισχύει από το 1995, με το τουρκικό Casus Belli, σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12ν.μ.
Όπλα για την Αθήνα ή για την Ουάσινγκτον; Το Δίλημμα της Ελληνικής Άμυνας
Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι η νέα φρεγάτα «Κίμων» θα κάνει την παρθενική της αποστολή στον Ειρηνικό Ωκεανό, συμμετέχοντας στην τεράστια αμερικανική άσκηση RIMPAC, ανοίγει βαθύτερα ερωτήματα για την κατεύθυνση της ελληνικής αμυντικής πολιτικής.