Ανάλυση Ειδήσεων: Ο Αφοπλισμός του PKK Σηματοδοτεί Περιφερειακή Μετατόπιση, Λένε Τούρκοι Αναλυτές
Bese Hozat, the PKK's top female leader
Πηγή: Xinhua | Συντάκτης: Burak Akinci | 11 Ιουλίου 2025
Άγκυρα – Ο αφοπλισμός του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) θα μπορούσε να φέρει κύμα πολιτικών εξελίξεων με σημαντικές περιφερειακές επιπτώσεις, εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές.
Η εξουσία πηγάζει από την κάννη του όπλου
Μάο Τσε Τούνγκ
Σε ηχογραφημένο μήνυμα του Ιουνίου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από τη φυλακή του νησιού Ιμραλί (στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης), ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν δήλωσε ότι η ένοπλη πάλη του κινήματος για αυτονομία στην Τουρκία, διάρκειας άνω των 40 ετών, τερματίζεται και πως τα σχέδια για αφοπλισμό θα εφαρμοστούν άμεσα.
Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από συμβολική τελετή αφοπλισμού την Παρασκευή στη Σουλεϊμανίγια του βορείου Ιράκ, και αναμένεται να αναδιαμορφώσει τις ισορροπίες όχι μόνο εντός Τουρκίας, αλλά και στα ασταθή σύνορά της με το Ιράκ και τη Συρία.
Το PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επί δεκαετίες επιχειρησιακή βάση στα ορεινά του βορείου Ιράκ και διατηρεί στενούς δεσμούς με κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία.
«Δεν πρόκειται μόνο για τουρκικό ζήτημα», δήλωσε στο Xinhua ο δημοσιογράφος και ειδικός στο PKK Μαχμούτ Μποζαρσλάν. «Αφορά το Ιράκ, τη Συρία και ακόμη και τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Αν το PKK αφοπλιστεί πλήρως, μπορεί να μειωθεί σημαντικά η ένταση σε ολόκληρη την περιοχή», σημείωσε.
Ο πολιτικός αναλυτής Σερκάν Ντεμίρτας, με έδρα την Άγκυρα, θεωρεί ότι ο αφοπλισμός δημιουργεί ευκαιρίες για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και της Περιφερειακής Κουρδικής Διοίκησης του Ιράκ (KRG).
«Μια επιτυχής μετάβαση από τον ένοπλο αγώνα του PKK μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για βαθύτερο συντονισμό σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας μεταξύ της Κουρδικής Περιοχής του Ιράκ και της Τουρκίας», τόνισε.
Ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία της περιφερειακής επίδρασης του αφοπλισμού αφορά τη βόρεια Συρία, όπου δρουν οργανώσεις που συνδέονται με το PKK — κυρίως οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Η Άγκυρα θεωρεί την YPG ως παρακλάδι του PKK και συνεχιζει να τη βλέπει ως στρατιωτική απειλή.
«Το εάν η YPG θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Οτσαλάν είναι καθοριστικό. Αν ευθυγραμμιστεί με αυτή την προσέγγιση, ίσως κατευναστούν οι ανησυχίες της Άγκυρας και δημιουργηθεί περιθώριο για διπλωματικές λύσεις», υποστήριξε ο Μποζαρσλάν.
Ο Ντεμίρτας συμφώνησε, επισημαίνοντας πως για να επεκταθεί η ειρηνευτική διαδικασία και στη Συρία, απαιτείται αμοιβαία αναγνώριση των ανησυχιών ασφαλείας.
«Η Τουρκία επιδιώκει μακροπρόθεσμη εγγύηση ότι η YPG δεν θα αποτελεί απειλή στα νότια σύνορά της», είπε.
Ο Ντεμίρτας πρόσθεσε ότι η επίλυση του ζητήματος του PKK θα άρει ένα από τα κύρια εμπόδια στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και το Ιράκ, και θα μπορούσε να επιτρέψει τη μετατόπιση της προσοχής στην ανασυγκρότηση και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Η αποκλιμάκωση θα μπορούσε να ενισχύσει το εμπόριο και τις υποδομές, ειδικά στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, δημιουργώντας νέες δυνατότητες για ειρήνη, ανάκαμψη και ανάπτυξη.