ΠΟΙΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ ΠΟΙΟΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ (ΞΑΝΑ);
Τι συνέβη;
Η Τρίπολη συγκλονίζεται ξανά από εσωτερικές συγκρούσεις και πολιτικο-στρατιωτικές δολοπλοκίες:
Ο Γκανίουα αλ-Κίκλι, ένας από τους πιο ισχυρούς επικεφαλής ασφαλείας στη δυτική Λιβύη και ηγέτης της Υπηρεσίας Υποστήριξης Σταθεροποίησης (SSA), δολοφονήθηκε μαζί με τους σωματοφύλακές του σε στρατόπεδο της Τακμπάλι στην Τρίπολη.
Ο αλ-Κίκλι ήταν πιστός στον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, και θεωρούνταν βασικός μοχλός επιρροής στο δυτικό μέτωπο της χώρας.
Οι συνέπειες
Η δολοφονία προκάλεσε ξέσπασμα συγκρούσεων μεταξύ της ένοπλης ομάδας του Κίκλι και αντίπαλων μαχητών από την πόλη Μισουράτα, επίσης πιστών στη GNU.
Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο Al-Hadid, ενώ το αεροδρόμιο Mitiga εκκενώθηκε προληπτικά από πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη.
Η Τρίπολη μετατρέπεται και πάλι σε εμπόλεμη ζώνη, χωρίς εξωτερική ανάμειξη.
Ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο;
Όλες οι αντίπαλες ένοπλες δυνάμεις στηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης – δηλαδή τη GNU, την επίσημα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση.
Η ανατολική Λιβύη, υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και την έγκριση του λιβυκού κοινοβουλίου, δεν εμπλέκεται σε αυτή την αναζωπύρωση.
Η Λιβύη αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως η πραγματική αποσταθεροποίηση δεν έρχεται μόνο από την Ανατολή ή τους ξένους παράγοντες, αλλά και από τους ίδιους τους συμμάχους της κυβέρνησης στην Τρίπολη. Η εσωτερική μάχη για εξουσία, προσβάσεις και προνόμια συνεχίζει να υπονομεύει κάθε προσπάθεια για εθνική ενότητα και σταθερότητα.
Όταν οι πιστοί της ίδιας κυβέρνησης στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου, τότε η Λιβύη δεν βρίσκεται σε εμφύλιο – αλλά σε διαρκή πολιτική αποσύνθεση.
ΗΠΑ–Φινλανδία: Συμμαχία στον Πάγο καθώς η Αμερικανική Βιομηχανία Παγοθραυστικών Καταρρέει
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στρέφονται στη Φινλανδία για να ενισχύσουν τη ναυτική τους παρουσία στην Αρκτική, καθώς η εγχώρια βιομηχανία παγοθραυστικών αντιμετωπίζει κρίση. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε πρόσφατα την πρόθεση της Ουάσιγκτον να αγοράσει «μεγάλο αριθμό απαραίτητων παγοθραυστικών» από τη Φινλανδία.
Οι Θέσεις των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου για τη Ρωσο-Ουκρανική Σύγκρουση
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 προκάλεσε βαθιά πολιτική και στρατηγική αναταραχή στην Ευρώπη. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η σύγκρουση ανέδειξε έντονες ιδεολογικές και γεωπολιτικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων, καθώς καθεμία προσέγγισε το ζήτημα με βάση τη δική της κοσμοθεωρία και πολιτική παράδοση.