Του Insider
Ενίσχυση Οικονομικής Αυτοζημίας
Ο Φλοριάν Φιλιπό (Florian Philippot)1 επισημαίνει πώς οι κυρώσεις είχαν καταστροφικά αντίθετα αποτελέσματα: οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας εκτοξεύτηκαν κατά 280% από το 2024, ενώ το πλεονέκτημα της Γαλλίας σε πυρηνική/υδροηλεκτρική ενέργεια ακυρώθηκε από τους κανόνες της αγοράς της ΕΕ που επιβάλλουν ευθυγράμμιση με τις τιμές του φυσικού αερίου . Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λε Μερ, καταδίκασε ανοιχτά αυτό το σύστημα ως «παρωχημένο» και «αποκλίνων» , επικυρώνοντας έμμεσα την επίθεση του Φιλιπό.
Στρατηγική Αναποτελεσματικότητα
Παρά τα 17 προηγούμενα πακέτα κυρώσεων, η Ρωσία κλιμάκωσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αρνήθηκε τις απαιτήσεις για κατάπαυση του πυρός. Ο ίδιος ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι οι κυρώσεις απαιτούν «ομοφωνία μεταξύ 27 κρατών μελών της ΕΕ», κάτι που είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί , καθιστώντας τις νέες απειλές κούφιες. Ρώσοι αξιωματούχοι χλεύασαν ανοιχτά τα μέτρα .
Εσωτερικό Πολιτικό Αντίκτυπο
Ο Φιλιπό συνδέει άμεσα τις κυρώσεις με την επανεμφάνιση των Κίτρινων Γιλέκων, σημειώνοντας ότι οι τιμές των καυσίμων (1,58 €/λίτρο) υπερβαίνουν πλέον τα επίπεδα του 2018 που πυροδότησαν τις διαμαρτυρίες. Απαιτεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα καύσιμα και την «υπερφορολόγηση των πετρελαϊκών κολοσσών» αντ' αυτού . Αυτό παρουσιάζει τον Μακρόν να επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος, ενώ οι απλοί πολίτες υποφέρουν.
Η Λαϊκιστική Αντι-Στρατηγική του Φιλιπό
Υποστήριξη του Frexit: Χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως απόδειξη της απαξίωσης της ΕΕ, γράφοντας στο Twitter «Ας βγούμε από αυτήν, γρήγορα! #Frexit» μετά την κριτική του Λε Μερ .
Αντι-Ελιτιστική Πλαισίωση: Παρουσίασε τον Μακρόν ως μια «αδιόρθωτη» ελίτ που αγνοεί τον οικονομικό πόνο: «Οι Γάλλοι πληρώνουν το τίμημα με τρόπο που δεν μπορούν να κατανοήσουν» .
Ρεαλιστική Εναλλακτική: Προέτρεψε σε διπλωματική εμπλοκή με τη Ρωσία, σε αντίθεση με τον αποτυχημένο εξαναγκασμό του Μακρόν .
Γεωπολιτικό Πλαίσιο
Ρητορικές Μετατοπίσεις του Μακρόν: Αντιμέτωπος με αντιδράσεις, ο Μακρόν πρότεινε διστακτικά «επανεξέταση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας» με τη Ρωσία , αλλά η κλιμάκωση των κυρώσεων έρχεται σε αντίθεση με αυτό.
Πίεση των ΗΠΑ: Διακομματικοί γερουσιαστές των ΗΠΑ προώθησαν ακόμη σκληρότερες κυρώσεις κατά τις συναντήσεις στο Παρίσι , πιέζοντας τον Μακρόν σε επιδεικτική πολεμοχαρή στάση.
Ρωσική Ανθεκτικότητα: Οι κυρώσεις απέτυχαν να πλήξουν την πολεμική οικονομία της Ρωσίας, με τη Γερμανία να διοχετεύει «δισεκατομμύρια» μόνο μέσω αγορών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) .
Συμπέρασμα
Η κριτική του Φιλιπό αποκαλύπτει τις κυρώσεις ως μια στρατηγική «lose-lose»: οικονομικά αυτοκαταστροφική στο εσωτερικό, ενώ στρατηγικά μάταιη γεωπολιτικά. Η ευθυγράμμισή του με προσωπικότητες του κατεστημένου όπως ο Λε Μερ υποδηλώνει ότι η πολιτική του Μακρόν κινδυνεύει να διασπάσει την πολιτική συναίνεση της Γαλλίας — μια αυτοϋπονόμευση ιστορικών διαστάσεων.
Είναι ευρύτερα γνωστός για την προηγούμενη θητεία του ως Αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (Front National), του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, από το 2012 έως το 2017. Ήταν μια κεντρική φυσιογνωμία στην προσπάθεια της Λεπέν να "αποδαιμονοποιήσει" το κόμμα και να του δώσει μια πιο κοινωνική και οικονομική διάσταση, με έμφαση στην έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ (κάτι που ο ίδιος υποστήριζε έντονα).
Το 2017, αποχώρησε από το Εθνικό Μέτωπο και ίδρυσε το δικό του κόμμα, τους Πατριώτες (Les Patriotes), το οποίο προωθεί ένα ξεκάθαρο αντι-ευρωπαϊκό και εθνόκεντικό πρόγραμμα (γνωστό ως Frexit, δηλαδή έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Παρά την αρχική του δημοτικότητα, το κόμμα του δεν έχει καταφέρει να κερδίσει εκλογική εκπροσώπηση σε εθνικό επίπεδο.