Γενοκτονία στη Γάζα: Έκθεση του ΟΗΕ Κατηγορεί το Ισραήλ και τις Παγκόσμιες Εταιρείες
Το άρθρο αυτό ακολουθεί δημοσιογραφικά πρότυπα αμεροληψίας, παρουσιάζοντας επαληθευμένα γεγονότα και αναφορές από αξιόπιστες πηγές, συμπεριλαμβανομένων δηλώσεων του ΟΗΕ και στατιστικών στοιχείων από τις αρχές της Γάζας.
Συντάκτης Geopolitics News
4 Ιουλίου 2025
Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Προώθηση της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης, της Αποκατάστασης και των Εγγυήσεων Μη Επανάληψης, καταγγέλλει τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ως γενοκτονία, ζητώντας άμεσο εμπάργκο όπλων και ποινική δίωξη διεθνών εταιρειών που συνεργάζονται με την εκστρατεία. Η έκθεσή της, η οποία υποβλήθηκε εν όψει της τελικής απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICJ), τονίζει την αυξανόμενη ανθρωπιστική καταστροφή και τις εταιρικές ευθύνες.
Κατηγορίες για Γενοκτονία
Στην έκθεσή της, η Αλμπανέζε αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει πράξεις που πληρούν τα νομικά κριτήρια της γενοκτονίας, όπως:
Μαζικές δολοφονίες: Πάνω από 56.000 Παλαιστινίων, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης.
Ολική καταστροφή: Το 80% των σπιτιών στη Γάζα έχει καταστραφεί, ενώ η ύδρευση, η ηλεκτροδότηση και οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν σχεδόν καταρρεύσει.
Στέρηση βασικών αναγκών: Οι πολιτικές περιορισμών του Ισραήλ έχουν οδηγήσει σε οξέα ελλείψεις τροφίμων και ιατρικών προμηθειών.
«Αυτές είναι πράξεις υπολογισμένες για να καταστρέψουν τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε η Αλμπανέζε. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει τη συνεργασία της με αυτήν την εκστρατεία».
Συμμετοχή Εταιρειών
Η έκθεση καταγγέλλει συγκεκριμένες εταιρείες, όπως η Palantir, μια αμερικανική εταιρεία λογισμικού, για την υποστήριξή τους στα στρατιωτικά και επιχειρησιακά εργαλεία του Ισραήλ. Η Palantir, η οποία συνεργάζεται με το Ισραήλ από το 2023, παρέχει συστήματα συλλογής δεδομένων που βοηθούν στη στόχευση αεροπορικών επιδρομών. Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών κατασκευαστών όπλων και εταιρειών ασφαλείας, αναφέρονται επίσης ως συνεργάτες.
«Αυτές οι εταιρείες ωφελούνται οικονομικά από τη γενοκτονία», υποστηρίζει η Αλμπανέζε. «Η λογοδοσία τους είναι νομική και ηθική ανάγκη».
Διεθνής Αντίδραση και Πρόκληση του ICJ
Η έκθεση προχωράει ζητώντας:
Άμεσο εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ.
Καταγγραφή εταιρειών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ποινική δίωξη υπευθύνων για συνεργασία σε εγκλήματα πολέμου.
Το ICJ, το οποίο αναμένεται να εκδώσει την τελική του απόφαση σχετικά με τις κατηγορίες για γενοκτονία το 2025, έχει ήδη διατάξει προσωρινά μέτρα, ζητώντας από το Ισραήλ να «λάβει όλες τις ενδεικνυόμενες προφυλάξεις» για την προστασία των πολιτών. Οι ακτιβιστές ελπίζουν ότι η έκθεση της Αλμπανέζε θα εντείνει την πίεση για δράση.
Η Στάση της Γάζας και οι Παγκόσμιες Επιπτώσεις
Η Γάζα παραμένει σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης, με το 90% του πληθυσμού να εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει για «εξόντωση» εάν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Παράλληλα, οι ομάδες δικαιωμάτων καταγγέλλουν την απάθεια των χωρών που συνεχίζουν να εξάγουν όπλα στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας.
Ερώτημα προς τους Αναγνώστες
Η έκθεση της Αλμπανέζε θέτει ένα κρίσιμο ερώτημα: Πιστεύετε ότι το εμπάργκο όπλων και η ποινική δίωξη εταιρειών είναι απαραίτητα για να σταματήσει η συνεργασία στη γενοκτονία; Καθώς η διεθνής κοινότητα αναμένει την απόφαση του ICJ, η πίεση για λογοδοσία αυξάνεται—αλλά παραμένει άγνωστο εάν αυτή η πίεση θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένη δράση.
Η Επιθετικότητα του Ισραήλ Θεραπεύει Ιστορικές Ρήξεις μεταξύ Ιράν-Σαουδικής Αραβίας
Συντάκτης Νίκος Πανόπουλος
ΑΝΤΙΟ, ΚΥΡΙΕ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΗ: Η Γαλλία βλέπει την Αφρική να την απορρίπτει μετά από δεκαετίες επιρροής
Το άρθρο βασίζεται σε δημόσιες δηλώσεις, αναλύσεις διεθνών ΜΜΕ και εκθέσεις αφρικανικών think tanks.