"Αμφιλεγόμενο Ταμείο $200 εκατ. για Κβαντική & AI: ΗΠΑ-Ισραήλ Συνεργασία Προκαλεί Ερωτηματικά Γεωπολιτικής και Στρατιωτικής Έρευνας"
Ένα "ελάχιστα συγκαλυμμένο" εγχείρημα με στόχο την αντιμετώπιση της Κίνας, την επέκταση των Συμφωνιών του Αβραάμ και την πρόσβαση σε στρατιωτικές τεχνολογίες
Από το Geopolitics News, 14 Ιουλίου 2025
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ετοιμάζουν ένα κοινό ερευνητικό ταμείο ύψους 200 εκατ $ ως στρατιωτικοποιημένη πρωτοβουλία εθνικήςασφαλείας με σαφείς γεωπολιτικούς στόχους. Tο ταμείο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από το 2026 έως το 2030 με χρηματοδότηση100 εκατ. από κάθε χώρα, έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τις κρυφές του προθέσεις, τις στρατιωτικές εφαρμογές και τη θέση του στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας.
Στόχοι Πίσω από την Επιστημονική Συνεργασία
Σύμφωνα με ρεπορτάζ από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το ταμείο προωθείται από φιλοϊσραηλινούς βουλευτές του Κογκρέσου και τον αντιστράτηγο Tamir Hayman, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής αντικατασκοπείας. Οι δηλωμένοι στόχοι του περιλαμβάνουν:
Αντιμετώπιση της Κίνας: Να "εξουδετερώσει τις κινεζικές φιλοδοξίες στον κβαντικό τομέα" μέσω πρόσβασης σε προηγμένο υλικό και τεχνογνωσία.
Επέκταση της Διπλωματίας: Προσέλκυση νέων χωρών στις Συμφωνίες του Αβραάμ, με στόχο να ελαφρύνει τις γεωπολιτικές πιέσεις στο Ισραήλ και να δώσει στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ πρόσβαση στην τεχνολογική έρευνα χωρών του Κόλπου.
Κυριαρχία στην Κβαντική Τεχνολογία: Επιδίωξη "κβαντικής κυριαρχίας," ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως σε στρατηγικές εθνικής ασφάλειας, υποδηλώνοντας στενούς δεσμούς με τις στρατιωτικές και κατασκοπευτικές δραστηριότητες.
Διπλή Διοίκηση: Κόμβοι Κατασκοπείας
Το ταμείο θα έχει διπλή έδρα στο Τελ Αβίβ (γνωστό ως κέντρο δραστηριοτήτων της Mossad) και στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια (σπίτι της NSA και της DARPA, της υπηρεσίας προηγμένων αμυντικών ερευνών των ΗΠΑ). Κριτικοί τονίζουν αυτήν τη δομή ως απόδειξη της στρατιωτικής του εστίασης, με ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η συνεργασία θα ενισχύσει τις δυνατότητες κατασκοπείας και τις τεχνολογίες πολέμου.
Στρατιωτικές Εφαρμογές και Ανησυχίες
Η κβαντική υπολογιστική και η προηγμένη AI έχουν ζωτικής σημασίας στρατιωτικές χρήσεις, όπως:
Σπάσιμο κρυπτογράφησης: Κατάρριψη συστημάτων ασφαλείας επικοινωνιών.
Προηγμένη Επιτήρηση: Ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για κατασκοπευτικούς σκοπούς.
Αυτόνομα Όπλα: Ανάπτυξη συστημάτων AI για διοίκηση και έλεγχο όπλων.
Επιπλέον, το σχέδιο δίνει στο Ισραήλ πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το Chips Act των ΗΠΑ, ενισχύοντας τις ικανότητές του στην παραγωγή ημιαγωγών—ένας τομέας κρίσιμος τόσο για την οικονομική όσο και για τη στρατιωτική υπεροχή.
Γεωπολιτικές Επιπτώσεις
Οι αναλυτές παρατηρούν ότι το ταμείο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής των ΗΠΑ για τη δημιουργία τεχνολογικών συμμαχιών έναντι της Κίνας. Προσέλκυση χωρών του Κόλπου μέσω των Συμφωνιών του Αβραάμ θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν "τεχνολογικό φράχτη" υπέρ των Δυτικών συμφερόντων. Ωστόσο, οι επικριτές προειδοποιούν ότι η στρατιωτική του εστίαση θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την αναμέτρηση με την Κίνα, ενώ η συμμετοχή της Mossad και της DARPA εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και τον παγκόσμιο έλεγχο των όπλων.
Αντίδραση από την Κίνα: Αξιωματούχοι της Κίνας δεν έχουν ακόμη σχολιάσει επίσημα, αλλά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν χαρακτηρίσει παρόμοιες συνεργασίες ως "επιθετικές τεχνολογικές συμμαχίες" που υπονομεύουν την παγκόσμια σταθερότητα.
Η Άποψη των Υποστηρικτών
Οι υπέρμαχοι του ταμείου υποστηρίζουν ότι ενισχύει την καινοτομία και τη συνεργασία μεταξύ συμμάχων. Ο βουλευτής Michael McCaul (Ρ-Τέξας), πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε: "Αυτή η συνεργασία θα διατηρήσει την τεχνολογική πρωτοπορία των ΗΠΑ και του Ισραήλ έναντι των αυταρχικών ανταγωνιστών." Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το ταμείο "θωρακίζει τη δημοκρατική τεχνολογική ηγεσία."
Κριτική και Διαφάνεια
Ωστόσο, ομάδες δικαιωμάτων και ακαδημαϊκοί εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη στρατιωτική "διπλή χρήση" της έρευνας. Η Carnegie Endowment for International Peace σημειώνει: "Η έμφαση στην 'κυριαρχία' αντί στην ευημερία υποδηλώνει προτεραιότητες πολέμου. Το κοινό δικαιούται περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τους ελέγχους εξαγωγών και τους μηχανισμούς ηθικής."
Το Επόμενο Βήμα: Το σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αργότερα φέτος, με το Ισραήλ να ξεκινά διαβουλεύσεις με χώρες του Κόλπου για συμμετοχή. Καθώς η τεχνολογική αναμέτρηση ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώνεται, αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί μια νέα εποχή στρατιωτικο-βιομηχανικής συνεργασίας—με το Ισραήλ σε πρώτη γραμμή.
Επίλογος:
Ενώ οι ΗΠΑ και το Ισραήλ παρουσιάζουν το ταμείο ως ένα βήμα προς την καινοτομία, οι στρατιωτικές του ρίζες και οι γεωπολιτικοί στόχοι το καθιστούν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα εγχειρήματα τεχνολογικής συνεργασίας της εποχής μας. Καθώς η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί, το ερώτημα παραμένει: Θα ενισχύσει η "κβαντική συμμαχία" την παγκόσμια ασφάλεια ή θα τροφοδοτήσει ένα νέο ανταγωνισμό όπλων;
Ο ολισθηρός δρόμος της Ευρώπης και το πρόσχημα του μεταναστευτικού στην Ελλάδα
Tο στρατωτικο-βιομηχανικό κατεστημένο της Ευρώπης και οι κυρίαρχοι κύκλοι της Μ. Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας παίζουν το τελευταίο τους χαρτί που θα τις οδηγήσει είτε σε ισχυροποίηση είτε σε πόλεμο. Οι σοσιαλδημοκρατικοί κύκλοι παρασύρονται στο όνομα μιας ‘’αυτόνομης’’ Ευρώπης όπως έγινε το 1914.
Η "Δυτική Αντικειμενικότητα" Καταρρίπτεται: Το Προσωπείο της Axel Springer
Μια αποκαλυπτική ματιά στην ιδεολογική επιβολή και τις γεωπολιτικές προκαταλήψεις που κρύβονται πίσω από τον μύθο της ουδετερότητας