Μαχητές του PKK Θέλουν να Εισέλθουν στην Τουρκική Πολιτική – Δηλώσεις Ανώτατης Διοικήτριας
Σουλεϊμανίγια (Ιράκ) – AFP | 11 Ιουλίου 2025
Οι Κούρδοι αντάρτες του PKK επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία και να ενταχθούν στην επίσημη πολιτική σκηνή, δήλωσε την Παρασκευή στην AFP η Μπεσέ Χοζάτ, συμπρόεδρος και κορυφαία γυναικεία ηγετική μορφή του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, μετά την τελετή αφοπλισμού των μαχητών στο βόρειο Ιράκ.
Μιλώντας στο πρακτορείο, αφού παρέδωσε το δικό της όπλο μαζί με άλλους 29 συντρόφους της, η 47χρονη Χοζάτ ανέφερε ότι αν η Άγκυρα είναι πρόθυμη, η διαδικασία αφοπλισμού θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία κινδυνεύει να εκτροχιαστεί αν η Τουρκία δεν απελευθερώσει τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν (γνωστός και ως «Άπο», δηλαδή «θείος» στα κουρδικά).
«Αν ο Άπο απελευθερωνόταν αύριο και η Τουρκία προχωρούσε την επόμενη μέρα σε νομικές και συνταγματικές ρυθμίσεις, μέσα σε μία εβδομάδα θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε για να συμμετάσχουμε στη δημοκρατική πολιτική», δήλωσε, παρότι η Άγκυρα υπολογίζει ότι η διαδικασία θα κρατήσει μήνες.
Ο Οτσαλάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε απομόνωση στο νησί Ιμραλί από το 1999. Η απελευθέρωσή του αποτελεί πάγιο αίτημα του PKK.
«Μας λείπει πολύ»
«Η νομική και φυσική ελευθερία του ηγέτη Άπο, με νομικές εγγυήσεις, είναι απαραίτητη… πρέπει να είναι ελεύθερος να ηγηθεί και να διαχειριστεί αυτή τη διαδικασία. Αυτή είναι η βασική μας απαίτηση», τόνισε η Χοζάτ, η οποία εντάχθηκε στο PKK σε ηλικία 16 ετών και έχει περάσει πάνω από τρεις δεκαετίες στη μάχιμη δράση.
«Θέλουμε να τον δούμε, μας λείπει πολύ και υπάρχουν πολλά που θέλουμε να συζητήσουμε μαζί του», συνέχισε.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο ίδιος ο 76χρονος Οτσαλάν είχε υποβαθμίσει τη σημασία μιας πιθανής αποφυλάκισής του, τονίζοντας ότι λειτουργεί πλέον περισσότερο ως καθοδηγητής παρά ως ηγέτης της διαδικασίας.
Χοζάτ: Θέλουμε να επιστρέψουμε στην Τουρκία χωρίς φόβο δίωξης – Το PKK δεν υπάρχει πια
Η Μπεσέ Χοζάτ, κορυφαία ηγετική μορφή του PKK, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο η Τουρκία να θεσπίσει μηχανισμούς που θα επιτρέπουν την επιστροφή των πρώην μαχητών χωρίς φόβο δίωξης ή αντιποίνων.
«Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε τον ένοπλο αγώνα κατά της Τουρκίας. Θέλουμε να επιστρέψουμε και να κάνουμε δημοκρατική πολιτική. Για να πετύχουμε δημοκρατική ενσωμάτωση με την Τουρκία, είναι απαραίτητο να μπορούμε να ταξιδέψουμε ελεύθερα», δήλωσε.
«Αν η Τουρκία κάνει απτά βήματα, θεσπίσει νόμους και εφαρμόσει ριζικές νομικές μεταρρυθμίσεις... θα επιστρέψουμε και θα ασχοληθούμε με την πολιτική. Αν όχι... θα καταλήξουμε είτε στη φυλακή είτε νεκροί».
«Το PKK δεν υπάρχει πια»
Όταν ρωτήθηκε αν περιμένει η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της να αφαιρέσουν το PKK από τις λίστες τρομοκρατικών οργανώσεων, η Χοζάτ απάντησε πως αυτό δεν έχει πλέον σημασία.
«Το PKK δεν υπάρχει πια, το έχουμε διαλύσει. Είμαστε ένα κίνημα ελευθερίας… που υπερασπίζεται την ειρήνη και μια δημοκρατική κοινωνία.»
«Ο κύριος στόχος του PKK επιτεύχθηκε: η ύπαρξη των Κούρδων αναγνωρίστηκε».
Οι Κούρδοι, το μεγαλύτερο έθνος χωρίς κράτος στον κόσμο, έμειναν χωρίς πατρίδα μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και οι περισσότεροι ζουν στην Τουρκία (περίπου το 20% του πληθυσμού), είναι διασκορπισμένοι και στο Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία — περιοχές όπου η Άγκυρα έχει επί σειρά ετών πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά κουρδικών μαχητικών ομάδων.
Θετικές αλλαγές στη Συρία
Η Χοζάτ επεσήμανε ότι μετά την ανακοίνωση του τέλους του ένοπλου αγώνα του PKK, υπήρξαν θετικές εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, όπου ζει κουρδική πλειονότητα.
«Οι τουρκικές επιθέσεις στα κουρδικά εδάφη της βορειοανατολικής Συρίας σταμάτησαν και η αυτόνομη διοίκησή της διαπραγματεύεται πλέον με τη Δαμασκό».
«Το κουρδικό ζήτημα είναι το κλειδί για τη δημοκρατία»
Η Χοζάτ υπογράμμισε ότι το κουρδικό ζήτημα είναι κεντρικό για την ελευθερία όλων των λαών της Μέσης Ανατολής:
«Αν λυθεί το κουρδικό ζήτημα, η Μέση Ανατολή μπορεί πραγματικά να γίνει δημοκρατική. Γι’ αυτό θέλουμε λύση παντού, και στο Ιράν — το οποίο επίσης πρέπει να γίνει δημοκρατικό. Το κουρδικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί και εκεί, στη βάση της αυτονομίας».
Ανάλυση Ειδήσεων: Ο Αφοπλισμός του PKK Σηματοδοτεί Περιφερειακή Μετατόπιση, Λένε Τούρκοι Αναλυτές
Bese Hozat, the PKK's top female leader
Το Στοιχημα της Χεζμπολάχ: Ο Λίβανος στο Χείλος του Πολέμου
Η απόρριψη του σχεδίου αφοπλισμού από την Χεζμπολάχ σηματοδοτεί την είσοδο του Λιβάνου σε μια επικίνδυνη νέα φάση αντιπαράθεσης, γράφει ο γεωπολιτικός αναλυτής Ελάιτζα Μαγκνάιερ.