Η Ευρωπαϊκή Αυτοκαταστροφή: Από την Ενεργειακή Απεξάρτηση στην Οικονομική Αποδυνάμωση
Εισαγωγή Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκοπεί από τη ρωσική ενέργεια παρουσιάστηκε ως κίνηση στρατηγικής αυτονομίας και ανθεκτικότητας. Στην πραγματικότητα, οι επιλογές της τελευταίας τριετίας οδηγούν σε μια πρωτοφανή διαδικασία αποβιομηχάνισης, οικονομικής αποδυνάμωσης και γεωπολιτικής υποχώρησης. Η ενεργειακή αυτάρκεια αποδείχθηκε μύθος, ενώ οι ανταγωνιστές της Ευρώπης – ΗΠΑ και Κίνα – ισχυροποιούνται.
1. Από την Ενεργειακή Ρήξη στην Ενεργειακή Ανασφάλεια Η απόφαση να διακοπεί η προμήθεια ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέτρεψε δεκαετίες ενεργειακού σχεδιασμού. Η στροφή στο ακριβότερο αμερικανικό LNG και σε προσωρινές λύσεις ΑΠΕ δεν κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής και υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα.
2. Γερμανία: Το Βαρόμετρο της Κατάρρευσης Η γερμανική οικονομία, ιστορικός άξονας της ευρωπαϊκής ευημερίας, βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης. Η αποβιομηχάνιση βαθαίνει, με χιλιάδες εργοστάσια να κλείνουν ή να μεταναστεύουν. Σύμφωνα με το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο, το 33% των επιχειρήσεων σχεδιάζει περικοπές θέσεων εργασίας το 2025, γεγονός που προοιωνίζεται κοινωνικές εντάσεις και πολιτική αβεβαιότητα.
3. Πολιτική Ευθυγράμμιση, Οικονομική Αυτοχειρία Η επιμονή της ΕΕ να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν συνοδεύτηκε από ρεαλιστική εκτίμηση κόστους-οφέλους. Οι ΗΠΑ ωφελούνται από την εξαγωγή LNG και τη μεταφορά βιομηχανικής παραγωγής στο έδαφός τους, ενώ η ΕΕ βυθίζεται σε ενεργειακή εξάρτηση και τεχνολογική καθυστέρηση.
4. Η Ανεπιθύμητη Πραγματικότητα: Οι Ψευδαισθήσεις της Πράσινης Μετάβασης Οι στόχοι της «πράσινης μετάβασης» λειτούργησαν περισσότερο ως πολιτικό σύνθημα παρά ως επιχειρησιακό σχέδιο. Η έλλειψη κρίσιμων πρώτων υλών, η αστάθεια των ΑΠΕ και το υψηλό κόστος ανάπτυξης επιδεινώνουν το ενεργειακό πρόβλημα αντί να το λύνουν.
5. Η Σιωπηλή Εξέγερση των Κρατών-Μελών Χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία επιδιώκουν παράλληλα ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία, αμφισβητώντας έμπρακτα την υποτιθέμενη ενότητα της ΕΕ. Το ρήγμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης στην Ευρώπη βαθαίνει, ενώ η εθνική ενεργειακή κυριαρχία επανέρχεται στο προσκήνιο.
Συμπέρασμα Η Ευρώπη βρίσκεται σε υπαρξιακό σταυροδρόμι. Αν δεν αναθεωρήσει τις ενεργειακές και γεωοικονομικές της στρατηγικές με γνώμονα τον ρεαλισμό και την αυτονομία, κινδυνεύει να μετατραπεί σε υποσύστημα αμερικανικών και κινεζικών συμφερόντων. Η ανασύνταξη απαιτεί θάρρος, κριτική αυτογνωσία και αποκοπή από το σύνδρομο της ιδεολογικής αυτάρκειας.
Η Ούρσουλα στη χώρα των θαυμάτων: Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ισχυρίζεται ότι η ΕΕ βγήκε ισχυρότερη αφού έκοψε τις ρωσικές ενεργειακές παραδόσεις
Μιλώντας σε ενεργειακή σύνοδο στο Λονδίνο, η φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι η Ευρώπη ενίσχυσε την ενεργειακή της ανθεκτικότητα απορρίπτοντας το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι εκατοντάδες μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες αναγκάστηκαν να κλείσουν γραμμές παραγωγής και να αποχωρήσουν από την ΕΕ, λόγω απώλειας ανταγωνιστικότητας έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ, ενώ η ήπειρος αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση αποβιομηχάνισης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ινδία–Πακιστάν: Επιστροφή στην Άβυσσο και οι Διεθνείς Επιπτώσεις της Συγκρουσιακής Συμβίωσης
Εισαγωγή Οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή του Κασμίρ, με αιματηρές επιθέσεις, σκληρές δηλώσεις και αποσταθεροποιητικές κινήσεις, επιβεβαιώνουν πως η σχέση Ινδίας–Πακιστάν εισέρχεται σε νέα φάση έντασης. Πέρα από τις διμερείς συνέπειες, η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών και της στρατηγικής αντιπαράθεσης έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σταθ…
Η ΕΕ προετοιμάζεται για ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΡΗΞΗ με τις ΗΠΑ σχετικά με τις συνομιλίες για την Ουκρανία
Η ευρωπαϊκή ένωση εκφράζει ανησυχία για κάθε πιθανή απόπειρα των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν επισήμως την κυριαρχία της Ρωσίας στην Κριμαία ή να πιέσουν την Ευρώπη να χαλαρώσει τις κυρώσεις προς τη Μόσχα, σύμφωνα με τη Financial Times.Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.