Το Ισραήλ είχε σχεδιάσει να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Το Ισραήλ είχε σχεδιάσει να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ήδη από τον επόμενο μήνα, αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ απέτρεψε την επίθεση, επιλέγοντας αντ’ αυτού τη διαπραγμάτευση συμφωνίας με την Τεχεράνη για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.
Ο Πρόεδρος Τραμπ έλαβε την απόφασή του μετά από μήνες εσωτερικής συζήτησης σχετικά με το εάν θα πρέπει να επιλέξει τη διπλωματία ή να υποστηρίξει το Ισραήλ στην προσπάθειά του να καθυστερήσει την ικανότητα του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα — σε μια περίοδο που το Ιράν είναι στρατιωτικά και οικονομικά αποδυναμωμένο.
Η συζήτηση ανέδειξε τις εσωτερικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ιστορικά «γεράκια» του αμερικανικού υπουργικού συμβουλίου και άλλους συμβούλους που ήταν σκεπτικοί ως προς το αν μια στρατιωτική επίθεση θα μπορούσε πραγματικά να εξαλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν χωρίς να προκαλέσει ευρύτερο πόλεμο. Το αποτέλεσμα ήταν μια εύθραυστη συναίνεση υπέρ της μη στρατιωτικής λύσης, δεδομένου ότι το Ιράν υποδηλώνει προθυμία για διαπραγμάτευση.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν πρόσφατα αναπτύξει σχέδια για επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον Μάιο. Ήταν έτοιμοι να τα εκτελέσουν και κατά καιρούς ήταν αισιόδοξοι ότι οι ΗΠΑ θα έδιναν το πράσινο φως. Στόχος των σχεδίων, σύμφωνα με αξιωματούχους που είχαν ενημερωθεί, ήταν να καθυστερήσουν την ικανότητα του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο για τουλάχιστον ένα έτος.
Σχεδόν όλα τα σχέδια θα απαιτούσαν αμερικανική υποστήριξη, όχι μόνο για την προστασία του Ισραήλ από ιρανικά αντίποινα, αλλά και για να διασφαλιστεί η επιτυχία της επίθεσης — καθιστώντας τις ΗΠΑ κεντρικό συμμετέχοντα στην ίδια την επιχείρηση.
Το Ισραήλ εξέτασε διάφορες επιλογές για το χτύπημα του Μαΐου, πολλές από τις οποίες συζητήθηκαν με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ο Νετανιάχου αρχικά πίεσε για ένα σχέδιο που θα συνδύαζε αεροπορικά πλήγματα με αποστολές κομάντο. Το σχέδιο θα ήταν μια πολύ πιο φιλόδοξη εκδοχή μιας επιχείρησης που είχε εκτελέσει το Ισραήλ τον Σεπτέμβριο, όταν ισραηλινές δυνάμεις με ελικόπτερα προσγειώθηκαν στη Συρία και κατέστρεψαν υπόγειο καταφύγιο που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή πυραύλων της Χεζμπολάχ.
Σε εκείνη την επιχείρηση, το Ισραήλ χρησιμοποίησε αεροπορικά πλήγματα για να καταστρέψει φυλάκια και αντιαεροπορικά συστήματα. Στη συνέχεια κομάντο κατέβηκαν με σκοινιά, οπλισμένοι με εκρηκτικά και ελαφρύ οπλισμό, εισήλθαν στην υπόγεια εγκατάσταση και τοποθέτησαν εκρηκτικά για να καταστρέψουν κρίσιμη υποδομή.
Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι μόνο μέρος των κρίσιμων εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να καταστραφεί με αποστολές κομάντο. Το πιο υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν, σχεδόν σε επίπεδο για κατασκευή πυρηνικής βόμβας, είναι διασκορπισμένο σε πολλές τοποθεσίες στη χώρα.
Για να πετύχει η επιχείρηση, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήθελαν αμερικανικά αεροσκάφη να εκτελέσουν αεροπορικά πλήγματα, προστατεύοντας τις επίγειες ομάδες.
Αλλά ακόμα και αν υπήρχε αμερικανική συνδρομή, οι Ισραηλινοί στρατηγοί τόνιζαν ότι μια τέτοια επιχείρηση θα χρειαζόταν μήνες σχεδιασμού. Αυτό δημιουργούσε πρόβλημα: με τη θητεία του στρατηγού Κουρίλλα (Kurilla) να λήγει εντός των επόμενων μηνών, Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι επιθυμούσαν να εκτελέσουν το σχέδιο όσο αυτός βρισκόταν ακόμα στη διοίκηση.
Και ο Νετανιάχου ήθελε να κινηθεί γρήγορα.
Αφού εγκαταλείφθηκε το σχέδιο με τους κομάντο, Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να συζητούν ένα σχέδιο εκτεταμένων αεροπορικών βομβαρδισμών, που θα ξεκινούσαν στις αρχές Μαΐου και θα διαρκούσαν πάνω από μία εβδομάδα. Μια προηγούμενη ισραηλινή επίθεση είχε ήδη καταστρέψει συστήματα S-300 ρωσικής κατασκευής του Ιράν.
Η νέα εκστρατεία βομβαρδισμών θα ξεκινούσε με πλήγματα στα εναπομείναντα αντιαεροπορικά συστήματα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ισραηλινά μαχητικά να φτάσουν με ασφάλεια στους πυρηνικούς στόχους.
Παρατήρηση μέσων ενημέρωσης: Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσίασαν τις ισραηλινές επιθέσεις κατά των αντιαεροπορικών συστημάτων του Ιράν ως επιτυχημένες, αλλά δεν προσκόμισαν καμία απόδειξη. Παρά την πρόσβαση σε πλήθος δορυφορικών εικόνων, υπάρχει ελάχιστη ως μηδενική ανεξάρτητη επιβεβαίωση. Όλα βασίζονται στη λογική του «πίστεψέ μας». Αν μια τέτοια επίθεση αποτύχει, ουσιαστικά εγγυάται ότι το Ιράν θα κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.
Η αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία “ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ” – δηλώνει ο CEO της Rheinmetall
💬 «Ο Taurus δεν είναι game-changer» (δεν αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού), δήλωσε ο Άρμιν Πάπεργκερ στην εφημερίδα Handelsblatt.
Οι ΗΠΑ θα κάψουν την Ευρώπη συθέμελα πριν της επιτρέψουν να συνεργαστεί με την Κίνα
Η επιθετική εμπορική στρατηγική του Τραμπ έχει οδηγήσει την ΕΕ και την Κίνα να αναζητούν βελτιωμένες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις. Όμως, αυτό δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο, λένε ειδικοί.Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.