Ρωγμές στη Διατλαντική Συμμαχία: Η Ευρώπη Ψάχνει Εναλλακτικές στις F-35 και F-47
Η αυξανόμενη δυσφορία ευρωπαϊκών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ απέναντι στην αμερικανική κυριαρχία στα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης και έκτης γενιάς ανοίγει τον δρόμο για μια στρατηγική "αποαμερικανοποίηση" στον τομέα της αεροπορικής άμυνας.
Όπως επεσήμανε ο πρώην ανώτερος αξιωματικός της RAF, Andrew Curtis, οι F-35 δεν προσφέρουν πραγματική επιχειρησιακή αυτονομία στους συμμάχους:
«Εάν μια χώρα ήθελε να χρησιμοποιήσει τις F-35 με τρόπο που να μην εγκρίνει η Ουάσιγκτον, η Lockheed Martin θα μπορούσε εύκολα να κλείσει τη στρόφιγγα τεχνικής υποστήριξης».
Με άλλα λόγια, το τεχνολογικό προβάδισμα μετατρέπεται σε γεωπολιτικό εργαλείο ελέγχου.
Η Ευρωπαϊκή Απάντηση: GCAP και 6η Γενιά
Το πρόγραμμα GCAP (Global Combat Air Programme), μια συμμαχία Ηνωμένου Βασιλείου–Ιταλίας–Ιαπωνίας, επιχειρεί να δώσει απάντηση στο μονοπώλιο των ΗΠΑ μέσω ενός μαχητικού 6ης γενιάς με πλήρη εθνική κυριαρχία στους χρήστες του.
Η σύνδεση των ευρωπαϊκών αναγκών με ιαπωνική τεχνογνωσία μέσω της ενοποίησης των προγραμμάτων Tempest και Mitsubishi F-X δείχνει το βάθος της αναδυόμενης ευρωασιατικής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.
Ο Παράγοντας Τραμπ και το F-47
Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω με τις δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, που υπονόησε ότι οι εκδόσεις του F-47 για τους συμμάχους θα είναι "αποδυναμωμένες":
«Αυτό δεν είναι δυνατό χαρτί για το F-47... Ο κίνδυνος που βλέπω με το F-35, τον βλέπω πολύ πιο ξεκάθαρα στο F-47», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας Yvan Blondin.
Η ελλιπής εμπιστοσύνη στην αμερικανική αξιοπιστία οδηγεί όλο και περισσότερους συμμάχους να αναζητήσουν τεχνολογικά ισοδύναμα με στρατηγική αυτονομία.
ΠΡΟΒΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΜΙΟΝ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ
Με το 80,01% των ψήφων καταμετρημένο, ο ηγέτης του εθνικιστικού και υπερσυντηρητικού κόμματος AUR (Συμμαχία για την Ενοποίηση των Ρουμάνων), Γιώργος Σιμίον (George Simion), προηγείται με 40,78%, αφήνοντας πίσω τον υποψήφιο της κυβερνητικής συμμαχίας,
ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ;
Καθώς το Πακιστάν αντιμετωπίζει εσωτερικές συγκρούσεις και εξωτερικές εντάσεις, ιδιαίτερα με την Ινδία, το ερώτημα που προκύπτει είναι: