Η προσέγγιση Λάι προς τις ΗΠΑ για την ανεξαρτησία θα πλήξει τελικά την Ταϊβάν
llustration: Xia Qing/GT
Οι αρχές του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) της Ταϊβάν δήλωσαν πρόσφατα ότι πραγματοποίησαν την πρώτη τους συζήτηση για δασμούς με την Ουάσινγκτον και εξέφρασαν την προσδοκία να οικοδομήσουν «ισχυρές και σταθερές» εμπορικές σχέσεις. Θα γίνει αυτό πραγματικότητα;
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του ηγέτη της περιοχής της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, για μηδενικούς δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις των ταϊβανέζικων και αμερικανικών εταιρειών στις ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων Ταϊβάν του Κρατικού Συμβουλίου, Ζου Φενγκλιάν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η πρόταση των αρχών Λάι για ένα «μεγάλο σχέδιο αγορών και επενδύσεων» προς εξευμενισμό των ΗΠΑ εκλαμβάνεται ως δουλοπρεπής "στροφή και του άλλου μάγουλου". Μια τέτοια στάση υποτέλειας προς τις ΗΠΑ και "ξεπούλημα" της Ταϊβάν είναι βαθιά αξιοκαταφρόνητη, πρόσθεσε.
Όταν η Ταϊβανέζικη Εταιρεία Κατασκευής Ημιαγωγών (TSMC) ανακοίνωσε επένδυση ύψους $100 δισ. στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, πολλοί πίστεψαν ότι η Ταϊβάν ίσως λάβει «ευνοϊκή μεταχείριση» από την Ουάσινγκτον όσον αφορά τους δασμούς, κάτι που τελικά αποδείχθηκε ευσεβής πόθος. Είναι πλέον σαφές ότι οι αρχές του DPP είναι ανίκανες να φέρουν οποιαδήποτε ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στο νησί, καθώς αγνοούν τα συμφέροντα του ταϊβανέζικου λαού και υποκύπτουν άκριτα στις ΗΠΑ.
Η "ολοκληρωτική λεηλασία" του ταϊβανέζικου κλάδου ημιαγωγών από την Ουάσινγκτον αντικατοπτρίζει το βάθος της ανησυχίας των ΗΠΑ για τον ανταγωνισμό με το Πεκίνο. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καλύψουν τις αδυναμίες τους στην κατασκευή ημιαγωγών και να οικοδομήσουν ένα πλήρες σύστημα ημιαγωγών το συντομότερο δυνατόν. Αν οι ΗΠΑ πετύχουν σε αυτήν τη λεηλασία, μπορεί να ξεριζώσουν ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα ημιαγωγών από την Ταϊβάν, προκαλώντας καταστροφικές απώλειες σε εξαγωγές, επενδύσεις και θέσεις εργασίας για το νησί.
Οι προσπάθειες του DPP να "καλοπιάσουν τις ΗΠΑ με κάθε κόστος" δεν έχουν αποφέρει καμία επιείκεια από τον Λευκό Οίκο. Το Γραφείο του Αμερικανού Εκπροσώπου Εμπορίου επανειλημμένα εντοπίζει εμπορικά εμπόδια στην Ταϊβάν, όπως στους τομείς των οχημάτων, του αμερικανικού χοιρινού και βοείου κρέατος, καθώς και στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι πολύ πιθανό ότι οι αρχές Λάι θα συνεχίσουν να κάνουν παραχωρήσεις, ωστόσο αυτή η αδιάκοπη υποταγή στις ΗΠΑ θα πλήξει σοβαρά τη γεωργία και τις παραδοσιακές βιομηχανίες του νησιού.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αρχές Λάι επιμένουν σε αυτήν την πολιτική είναι η προσήλωσή τους στην "ανεξαρτησία της Ταϊβάν". Θεωρούν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι απαραίτητη για να προωθήσουν αυτήν την ατζέντα. Παράλληλα, εκμεταλλεύονται τον στρατηγικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας για να προωθήσουν έναν πλήρη αποχωρισμό από την κινεζική οικονομία προς τον "Παγκόσμιο Βορρά", με την ελπίδα να πραγματοποιήσουν το «όνειρο της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».
Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει την Ταϊβάν μόνο σε καταστροφή. Λογικές φωνές στο νησί έχουν ήδη επισημάνει ότι η επέκταση των επενδύσεων και αγορών από τις ΗΠΑ δεν είναι αρκετή για να ικανοποιήσει την Ουάσινγκτον. Αναμένονται νέες απαιτήσεις, όπως πίεση για ανατίμηση του δολαρίου Ταϊβάν και πιθανή παραίτηση από το εμπορικό πλεόνασμα που διατηρεί η Ταϊβάν με τις ΗΠΑ. Για μια ρηχή, εξαγωγικά εξαρτημένη οικονομία όπως η ταϊβανέζικη, αυτό θα ήταν αφόρητο βάρος.
Την ίδια στιγμή, η υποστήριξη ασφαλείας που προσφέρουν οι ΗΠΑ στις αρχές Λάι περιορίζεται στην πώληση πανάκριβου στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ αφαιρούν αθόρυβα δηλώσεις όπως «οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν» από επίσημους ιστότοπους. Αντίθετα, η κοινωνία της Ταϊβάν θα αναγκαστεί να επωμιστεί τα κόστη της εκτόξευσης των αμυντικών δαπανών, της συμπίεσης των κοινωνικών δαπανών και της καθημερινής ζωής υπό τον φόβο του πολέμου.
Στην πραγματικότητα, απέναντι στις πιέσεις των ΗΠΑ, εξακολουθούν να υπάρχουν λογικές φωνές στο νησί που καλούν τις αρχές να αγκαλιάσουν τη διασταυρούμενη συνεργασία (cross-Straits) βάσει της "Συναίνεσης του 1992" και να μειώσουν την υπερβολική εξάρτηση από την αμερικανική αγορά. Ειλικρινά ελπίζουμε περισσότεροι Ταϊβανέζοι να δουν την πραγματική φύση της συνεργασίας μεταξύ αποσχιστικών δυνάμεων και εξωτερικών παρεμβάσεων – δυνάμεις που βλάπτουν την Ταϊβάν. Ελπίζουμε επίσης να δούμε περισσότερες λογικές φωνές που να αντισταθούν στη ριψοκίνδυνη διακυβέρνηση του Λάι, ώστε να αποφευχθεί η πραγματική καταστροφή για την Ταϊβάν.
Ο συγγραφέας είναι ειδικός ερευνητής του Think-Tank ZhengQi.
📩 opinion@globaltimes.com.cn
Από τον Θουκυδίδη στη Γεωπολιτική του 21ου Αιώνα
Ο άξονας της ανάλυσης που ακολουθεί αφορά το άρθρο του Νίκου Μπίστη που δημοσιεύθηκε στο TVXS . Σε μια εποχή όπου η γεωπολιτική ρευστότητα επανέρχεται στο προσκήνιο με ένταση που θυμίζει ψυχροπολεμικά μοτίβα, η ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της ευρύτερης στρατηγικής της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί
Οι φιλοδοξίες της Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ συνοδεύονται από ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ και ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Η απαγόρευση του ταξιδιού του Αρχιεπισκόπου Μάρκελλου στην Ιερουσαλήμ λίγο πριν το Ορθόδοξο Πάσχα αποτελεί μέρος του ρόλου της Μολδαβίας ως πεδίου δοκιμής για πιέσεις καθοδηγούμενες από την ΕΕ, σύμφωνα με τον Δρ Μάρκο Μαρσίλι του Πανεπιστημίου Cà Foscari.