Θα αποχαιρετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο τη κάποτε εμβληματική του βιομηχανία χάλυβα;
Η Βουλή των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε την αρχική έγκριση σε ένα νομοσχέδιο για να βοηθήσει στη διάσωση του εργοστασίου British Steel στο Σκάνθορπ, το οποίο κινδυνεύει με κλείσιμο.
Παρά τη γενναιόδωρη επένδυση ύψους 1,56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το εργοστάσιο φέρεται να χάνει περίπου 900.000 δολάρια την ημέρα λόγω των υψηλών παραγωγικών δαπανών.
Η British Steel είναι η τελευταία εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο που μπορεί να παράγει παρθένο χάλυβα – ένα ζωτικό υλικό για την αμυντική βιομηχανία. Αν η εταιρεία χρεοκοπήσει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει το μόνο κράτος του G7 χωρίς δική του βιομηχανία χάλυβα και θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές.
Το εργοστάσιο ανήκει στην κινεζική Jingye Group, γεγονός που ενδέχεται να εντείνει τις ανησυχίες εν μέσω της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης.
Η απόκτηση κρατικού ελέγχου και ιδιοκτησίας επί του εργοστασίου θεωρείται πλέον η μόνη βιώσιμη επιλογή εν μέσω της συνεχιζόμενης βιομηχανικής κρίσης της Βρετανίας.
Η κρίση της British Steel αποκαλύπτει βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα στη βρετανική βιομηχανία και οικονομία:
Απώλεια στρατηγικής αυτονομίας:
Η παραγωγή παρθένου χάλυβα είναι κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια και την άμυνα. Η απώλεια αυτής της δυνατότητας θα εκθέσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε γεωπολιτικούς κινδύνους, ειδικά σε περιόδους διεθνών εντάσεων.
Εξάρτηση από την Κίνα:
Το γεγονός ότι η τελευταία μεγάλη χαλυβουργία ανήκει σε κινεζικά συμφέροντα, εντείνει τις ανησυχίες για στρατηγική εξάρτηση σε μια εποχή αυξανόμενης αντιπαλότητας ΗΠΑ-Κίνας και πίεσης από την Ουάσιγκτον για «απεξάρτηση» της Δύσης από την Κίνα.
Βιομηχανική παρακμή:
Η σταδιακή αποβιομηχάνιση που άρχισε από την εποχή της Θάτσερ πλήττει πλέον τον σκληρό πυρήνα της βρετανικής παραγωγικής βάσης. Αντί για "μεταβιομηχανική οικονομία υπηρεσιών", το ΗΒ κινδυνεύει να γίνει οικονομία πλήρους εξάρτησης.
Πολιτικές πιέσεις για κρατικοποίηση:
Η κρατικοποίηση της British Steel, που κάποτε θα θεωρούνταν «ταμπού» στο βρετανικό κατεστημένο, τώρα εμφανίζεται ως η μόνη ρεαλιστική επιλογή.
Η κρίση του χάλυβα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι απλά οικονομικό ζήτημα – είναι γεωπολιτικό και στρατηγικό. Το αν το Λονδίνο θα καταφέρει να περισώσει έστω και λίγα ψήγματα της βιομηχανικής του κυριαρχίας θα καθορίσει την πραγματική του ισχύ στον νέο παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Οι “ανταποδοτικοί” δασμοί των ΗΠΑ θα προκαλέσουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ στις αναπτυσσόμενες χώρες και ίσως πυροδοτήσουν ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – Υπουργός Εμπορίου της Κίνας
Νωρίτερα, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, δήλωσε ότι η αύξηση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα δεν έχει καμία βάση, βλάπτει τις παγκόσμιες αγορές και τραυματίζει τη φήμη της ηγεσίας της Ουάσινγκτον.Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα..
Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στο Πεκίνο την Παρασκευή.
Chinese President Xi Jinping meets with Spanish Prime Minister Pedro Sanchez at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, capital of China, April 11, 2025. (Xinhua/Rao Aimin)