Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στο Πεκίνο την Παρασκευή.
Chinese President Xi Jinping meets with Spanish Prime Minister Pedro Sanchez at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, capital of China, April 11, 2025. (Xinhua/Rao Aimin)
Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη του Σάντσεθ στην Κίνα μέσα σε τρία χρόνια, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Μαδρίτη στην εμβάθυνση των σχέσεων Κίνας-Ισπανίας και αντικατοπτρίζει τη συνέχιση της φιλικής πολιτικής απέναντι στην Κίνα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πηγές από την ισπανική κυβέρνηση αποκάλυψαν ότι η επίσκεψη Σάντσεθ υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε μια εποχή που ο μονομερής προστατευτισμός ρίχνει σκιά στον κόσμο, αυτή η επίσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία, στέλνοντας ένα θετικό και ξεκάθαρο μήνυμα: η Κίνα, η Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν μια πραγματιστική προσέγγιση στη συνεργασία, διαφυλάσσοντας τη συναίνεση υπέρ της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και ενισχύοντας τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Το 2025 σηματοδοτεί την 20ή επέτειο της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας Κίνας-Ισπανίας και την 50ή επέτειο διπλωματικών σχέσεων Κίνας-ΕΕ.
Κατά τη συνάντηση, ο Σι τόνισε ότι όσο το διεθνές περιβάλλον γίνεται πιο περίπλοκο και ασταθές, τόσο σημαντικότερο είναι να διατηρηθούν υγιείς και σταθερές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ισπανίας. Υπογράμμισε ότι η Κίνα θεωρεί την ΕΕ έναν σημαντικό πόλο σε έναν πολυπολικό κόσμο και είναι χώρα που υποστηρίζει σαφώς την ενότητα, την ανάπτυξη και την ισχύ της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος Σι δήλωσε επίσης ότι η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να αναλάβουν τις διεθνείς τους ευθύνες, να διαφυλάξουν από κοινού την οικονομική παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπορικό περιβάλλον και να απορρίψουν από κοινού τις μονομερείς και εκφοβιστικές ενέργειες. Πρέπει να υπερασπιστούν όχι μόνο τα δικά τους νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα, αλλά και τη διεθνή δικαιοσύνη και τις παγκόσμιες κανόνες και θεσμούς.
Ο Σάντσεθ ανταποκρίθηκε θετικά, δηλώνοντας ότι η ΕΕ υποστηρίζει το ανοιχτό και ελεύθερο εμπόριο, υπερασπίζεται τον πολυμερισμό και αντιτίθεται στην επιβολή μονομερών δασμών.
Παρά τις πολιτικές αντιφάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, η συνεργασία Κίνας-Ισπανίας αποτελεί παράδειγμα αμοιβαίου οφέλους.
Τα ισπανικά αγροτικά προϊόντα έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κίνα, ενώ η κινεζική τεχνογνωσία στις νέες τεχνολογίες και στη βιομηχανία δίνει νέα ώθηση στην ισπανική οικονομία. Η Έκθεση Κινητής Τεχνολογίας (Mobile World Congress) στη Βαρκελώνη έχει γίνει ένα "λαμπερό παράθυρο" των κινεζικών καινοτομιών στην Ευρώπη.
Παρά τις απειλές του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, που δήλωσε ότι η Ισπανία «κόβει το λαιμό της» πλησιάζοντας την Κίνα, ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας απάντησε ότι η Ισπανία θα συνεχίσει και θα επεκτείνει τις άριστες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.
Η επίσκεψη Σάντσεθ επιτάχυνε τη συνεργασία Κίνας-ΕΕ.
Στις 8 Απριλίου, ο Κινέζος Υπουργός Εμπορίου και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησαν να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για να αποφευχθούν περαιτέρω δασμοί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με στόχο τη θέσπιση ελάχιστων τιμών αντί για τιμωρητικούς δασμούς.
Αυτός ο συμβιβασμός βασίζεται στην κοινή κατανόηση ότι "δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο".
Κίνα και ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής, έχουν αναπτύξει μια στενή οικονομική σχέση. Το πρόσφατο ενδιαφέρον της ΕΕ για τη συνεργασία με την Κίνα δεν οφείλεται μόνο σε οικονομικά κίνητρα αλλά και στην επιδίωξη στρατηγικής αυτονομίας.
Η συμμετοχή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας και οι αυξημένες επενδύσεις στην Κίνα αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα των σχέσεων Κίνας-ΕΕ.
Το μήνυμα της επίσκεψης Σάντσεθ:
Διάλογος αντί για αντιπαράθεση, ανοιχτότητα αντί για απομόνωση, κανόνες αντί για ισχύ.
Η επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού στην Κίνα αποκαλύπτει μια σημαντική στροφή της Ευρώπης — και ειδικά των χωρών της Νότιας Ευρώπης — προς μια πιο πραγματιστική και ανεξάρτητη στάση έναντι της Κίνας.
Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για απομόνωση του Πεκίνου, η Ισπανία (και γενικότερα η ΕΕ) δείχνει να κατανοεί ότι:
Η στρατηγική αυτονομία είναι απαραίτητη.
Ο πολυμερής κόσμος (και όχι οι μονοπολικές κυριαρχίες) είναι το μέλλον.
Η οικονομική λογική υπαγορεύει συνεργασία και όχι αποσύνδεση.
Ειδικά η συμφωνία Κίνας-ΕΕ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποδεικνύει ότι η διαπραγμάτευση και η συνεργασία μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα απ' ό,τι οι συγκρούσεις και οι δασμοί.
🔵 Συμπέρασμα: Η Κίνα και η Ευρώπη, παρά τις διαφορές τους, επιδιώκουν να χτίσουν ένα ανοιχτό και πολυπολικό διεθνές σύστημα, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Mike Johnson, δήλωσε ότι:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν με γρήγορο ρυθμό σε μια κρίση ορίου χρέους.»
Οι “ανταποδοτικοί” δασμοί των ΗΠΑ θα προκαλέσουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΜΙΑ στις αναπτυσσόμενες χώρες και ίσως πυροδοτήσουν ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – Υπουργός Εμπορίου της Κίνας
Νωρίτερα, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, δήλωσε ότι η αύξηση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα δεν έχει καμία βάση, βλάπτει τις παγκόσμιες αγορές και τραυματίζει τη φήμη της ηγεσίας της Ουάσινγκτον.Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα..