Η Φρίκη της Δύσης: Γιατί η Συμμαχία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας Είναι μια Γεωπολιτική Βόμβα
Η πρόσφατη «Συνθήκη Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Συνεργασίας» μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, ακολουθούμενη από αμφίβολες αναφορές για βορειοκορεατικές πυροβολαρχίες στην Ουκρανία, δεν είναι απλώς μια διπλωματική περίεργη συμφωνία. Είναι ένας σεισμός γεωπολιτικής τάξης που προκαλεί γνήσιο τρόμο στις δυτικές πρωτεύουσες. Οι λόγοι για αυτόν τον φόβο είναι βαθιά ριζωμένοι και πολυδιάστατοι:
Η Συνύπαρξη των «Απαγορευμένων»:
Ρωσία: Μια υπερδύναμη με τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο και προηγμένο συμβατικό οπλοστάσιο, υπό διεθνείς κυρώσεις και απομονωμένη λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η ανάγκη της για πυρομαχικά και πυραύλους είναι απελπιστική.
Βόρεια Κορέα: Μια από τις πιο ερμητικά κλειστές και απρόβλεπτες δικτατορίες στον κόσμο, με ένα τεράστιο και συνεχώς αναπτυσσόμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, υπό τις σκληρές κυρώσεις του ΟΗΕ. Η ανάγκη της για τροφή, ενέργεια και προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία είναι υπαρξιακή.
Η Δύση φοβάται ότι αυτή η συμμαχία δημιουργεί τον «τέλειο τυφώνα»: Η Ρωσία αποκτά πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες φθηνών, αν και χαμηλής ποιότητας, πυρομαχικών και πυραύλων μικρού βεληνεκούς για να τροφοδοτήσει τον πόλεμό της, ανακουφίζοντας την πίεση στη βιομηχανία της και τους συμμάχους της (π.χ. Ιράν). Η Βόρεια Κορέα, με τη σειρά της, λαμβάνει κρίσιμη τεχνολογία (πυρηνική, διαστημική, υπερηχητική), τροφή, ενέργεια και πολύτιμο διπλωματικό κάλυμμα από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό εξουδετερώνει τις κυρώσεις και ενισχύει και τα δύο καθεστώτα ενάντια στη δυτική πίεση.
Η Τεχνολογική Μολυσματικότητα:
Ο βαθύτερος φόβος είναι η ανταλλαγή προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας:Από τη Β. Κορέα προς τη Ρωσία: Ενώ οι πυροβολαρχίες είναι άμεσα χρήσιμες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η προηγμένη τεχνολογία πυραύλων της Πιονγιάνγκ. Η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε αξιόπιστους υπερηχητικούς πυραύλους (π.χ. KN-23, KN-24) ή ακόμα και σε τεχνολογία στερεών προωθητικών, αυξάνοντας δραματικά την απειλή κατά του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας. Επιπλέον, η δυνατότητα παραγωγής βορειοκορεατικών όπλων σε ρωσικό έδαφος παρακάμπτει πλήρως τις κυρώσεις.
Από τη Ρωσία προς τη Β. Κορέα: Η Δύση τρέμει στην ιδέα η Πιονγιάνγκ να αποκτήσει προηγμένη τεχνολογία υποβρυχίων, αεροσκαφών, δορυφόρων, ακόμα και πυρηνική τεχνολογία για υποβρύχια ή drone όπλα. Αυτό θα έκανε το ήδη επικίνδυνο πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας ακόμα πιο απρόβλεπτο, αλλάζοντας δραματικά την ισορροπία δυνάμεων στην Ασία και απειλώντας άμεσα τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή.
Αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας & της Ανατολικής Ασίας:
Στο Ευρωπαϊκό Μέτωπο: Η ροή βορειοκορεατικών όπλων επιμηκύνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυξάνοντας τον ανθρώπινο και οικονομικό κόστος. Αποδυναμώνει τη στρατηγική της Δύσης να εξουθενώσει τη Ρωσία μέσω κυρώσεων και στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία.
Στο Ασιατικό Μέτωπο: Η ενίσχυση του βορειοκορεατικού καθεστώτος αποδυναμώνει την πίεση για πυρηνικό αφοπλισμό, αυξάνει τον κίνδυνο στρατιωτικών προκλήσεων και προκαλεί αύξηση της στρατιωτικοποίησης (αμυντικές δαπάνες, ένταση ΗΠΑ-Ν.Κορέας-Ιαπωνίας). To πιθανό τεχνολογικό άλμα της Β. Κορέας απειλεί άμεσα την ευρύτερη ασφάλεια της περιοχής.
Η Συντριβή της Διεθνούς Τάξης:
Η συμμαχία Ρωσίας -Β.Κορέας είναι ένα σαφές χτύπημα κατά του διεθνούς συστήματος κυρώσεων. Δυο από τις χώρες που έχουν δεχθεί τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο αψηφούν ανοιχτά τους κανόνες, κανονικοποιώντας με παρακαμπτήριο την εμπορία όπλων. Αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο πρότυπο για άλλα «παράνομα κράτη» (π.χ. Ιράν) να αναζητήσουν παρόμοιες συμμαχίες, υπονομεύοντας τις συλλογικές προσπάθειες για τη μη εξάπλωση των πυρινικών όπλων και την παγκόσμια ασφάλεια.Τα Κινέζικα Διλήμματα και η Αλλαγή Παγκόσμιας Τάξης:
Η συμμαχία θέτει την Κίνα σε δύσκολη θέση. Αφενός, εδραιώνει μια συμμαχία εχθρική προς τη Δύση, αφετέρου, μειώνει την επιρροή της Πεκίνου στη Β. Κορέα και ενισχύει έναν ανταγωνιστή (Ρωσία) στην «υπερδύναμη της αυλής» της. Η αντίδραση (ή η έλλειψή της) της Κίνας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη.
Για τη Δύση, η συμμαχία είναι σύμπτωμα μιας νέας, πιο επικίνδυνης εποχής, όπου οι αυταρχικές δυνάμεις συνεργάζονται ανοιχτά για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και να αμφισβητήσουν τη δυτική ηγεμονία. Είναι μια ένδειξη της αποτυχίας της πολιτικής απομόνωσης και πίεσης να επιφέρει αλλαγή συμπεριφοράς σε καθεστώτα όπως αυτά της Μόσχας και της Πιονγιάνγκ.
Συμπέρασμα: Μια Συμμαχία που Αλλάζει το Παιχνίδι
Ο φόβος της Δύσης για τη συμμαχία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας δεν είναι υπερβολή. Είναι η αναγνώριση ότι αυτή η συμφωνία συμβολίζει μια ποιοτική αλλαγή στη γεωπολιτική σκακιέρα. Δημιουργεί μια συμβιωτική σχέση μεταξύ δύο απομονωμένων καθεστώτων που αναπληρώνουν αμοιβαία τις ευπάθειές τους, επιτρέποντάς τους να επιβιώσουν και να απειλήσουν αποτελεσματικότερα τις δυτικές αξίες και συμφέροντα. Ο κίνδυνος τεχνολογικής διαρροής, η παρατεταμένη σύρραξη στην Ουκρανία, η αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ασίας και η βαθιά υπονόμευση του διεθνούς συστήματος κυρώσεων συνθέτουν μια γεωπολιτική βόμβα . Η Δύση αντιμετωπίζει μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις της μεταψυχροπολεμικής εποχής, όπου οι στρατηγικές απομόνωσης φαίνεται να αποτυγχάνουν και οι συμμαχίες των «αποκλεισμένων» δημιουργούν νέες, απρόβλεπτες και εξαιρετικά επικίνδυνες δυναμικές. Η ικανότητα της να ανταποκριθεί αποτελεσματικά θα καθορίσει όχι μόνο την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και την ασφάλεια της παγκόσμιας τάξης για τα επόμενα χρόνια.