Ηγέτιδα Ισραηλινών εποίκων αποκαλύπτει το σχέδιο των Σιωνιστών για τη διαγραφή των αραβικών κρατών
Για την ώρα, ο χάρτης παραμένει συμβολικός – αλλά σε μια περιοχή όπου η ιστορία και η θρησκεία συγκρούονται διαρκώς με τη γεωπολιτική, τα σύμβολα συχνά προετοιμάζουν το έδαφος για την πραγματικότητα.
Συντάκτης Geopolitics News
4 Ιουλίου 2025
Μια ανώτερη φιγούρα του ισραηλινού ακροδεξιού κινήματος εποίκων προκάλεσε οργή στον αραβικό κόσμο, μετά την αποκάλυψη ενός χάρτη που ισχυρίζεται θεϊκή δικαιοσύνη για τεράστια εδάφη που εκτείνονται σε Ιράκ, Συρία και Σαουδική Αραβία. Η Ντανιέλα Βάις, ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης εποίκων Nahala, έκανε τη δήλωση κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνόδου κοντά στον εποικισμό Κεντουμίμ στη Δυτική Όχθη, βίντεο από την οποία κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Αυτή είναι η υπόσχεση του Θεού στους πατριάρχες του εβραϊκού έθνους. Τρία χιλιάδες χιλιόμετρα – από τον Νείλο μέχρι τον Ευφράτη – αυτή είναι η βιβλική μας κληρονομιά», δήλωσε η Βάις, δείχνοντας έναν χάρτη που υπερβαίνει κατά πολύ τα σημερινά σύνορα του Ισραήλ.
Πλαίσιο και Ιδεολογία
Η Βάις, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με απαγόρευση εισόδου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω υποκίνησης βίας, ηγείται της Nahala («Κληρονομιά»), μιας ομάδας γνωστής για την υποστήριξη εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη και πέραν αυτής. Οι δηλώσεις της ανταποκρίνονται σε μια περιθωριακή αλλά επίμονη τάση σιωνιστικής σκέψης, γνωστή ως Eretz Yisrael HaShlema («Πλήρης Γη του Ισραήλ»), η οποία ερμηνεύει τις βιβλικές αφηγήσεις ως εντολή για εβραϊκό έλεγχο σε εδάφη που καλύπτουν το σημερινό Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και μέρη του Λιβάνου, της Συρίας και της Αιγύπτου.
Ενώ η κυρίαρχη ισραηλινή πολιτική έχει από καιρό αποστασιοποιηθεί από τέτοιες μαξιμαλιστικές αξιώσεις, η δήλωση της Βάις ευθυγραμμίζεται με μια αυξανόμενη αυτοπεποίθηση μεταξύ των σκληροπυρηνικών εποίκων, ενισχυμένων από τον σημερινό ακροδεξιό συνασπισμό της κυβέρνησης του Ισραήλ.
Γεωπολιτικές Επιπτώσεις
Ο χάρτης που παρουσίασε η Βάις περιλαμβάνει:
Την επαρχία Άνμπαρ του Ιράκ (ιστορική Μεσοποταμία)
Τα υψίπελα Γκολάν της Συρίας και ανατολικά εδάφη
Βόρεια Σαουδική Αραβία (στα σύνορα με την Ιορδανία)
Άραβες διπλωμάτες καταδίκασαν τα σχόλια ως «παραληρηματική ρεβανσιστική νοοτροπία». Ένας εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε: «Αυτό αποκαλύπτει την πραγματική επεκτατική ατζέντα πίσω από την κατοχή. Τέτοιες αξιώσεις υπονομεύουν κάθε προοπτική ειρήνης και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».
Αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης βιάστηκαν να αποστασιοποιηθούν από την Βάις, με έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίζει τις απόψεις της ως «μη αντιπροσωπευτικές της κρατικής πολιτικής». Ωστόσο, οι επικριτές σημειώνουν ότι η Nahala λαμβάνει σιωπηρή υποστήριξη μέσω της χαλαρής επιβολής των νόμων περί εποικισμού στη Δυτική Όχθη.
Ιστορικές Εντάσεις
Η ρητορική της Βάις αξιοποιεί βαθιά ευαίσθητες ιστορικές και θρησκευτικές αφηγήσεις:
Βιβλική Συμφωνία: Η Γένεση 15:18 περιγράφει την υπόσχεση του Θεού στον Αβραάμ για γη «από τον ποταμό της Αιγύπτου μέχρι τον μεγάλο ποταμό, τον Ευφράτη».
Επεκτατισμός μετά το 1967: Μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, ορισμένοι ισραηλινοί ηγέτες προσωρινά ενέταξαν το Σινά και τα Γκολάν, αν και η πρακτιστική διακυβέρνηση τελικά υπερίσχυσε.
Εξέλιξη του Κινήματος Εποίκων: Από αγροτικούς οικισμούς τη δεκαετία του 1970 μέχρι τη σημερινή ιδεολογική «Νεολαία των Λόφων», κάθε γενιά έχει σπρώξει τα όρια πιο μακριά.
Αναλυση Εμπειρογνωμόνων
Ο Δρ. Αμίρ Φαντλάλαχ, γεωπολιτικός αναλυτής από τη Βηρυτό, προειδοποιεί: «Περιθωριακές φιγούρες όπως η Βάις λειτουργούν ως ‘πληγές αίματος’ που δοκιμάζουν πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ρητορική πριν προκληθεί περιφερειακή αντίδραση. Με τις συζητήσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ να έχουν σταματήσει, αυτό μπορεί να δηλητηριάσει οποιαδήποτε μελλοντική διπλωματική πρωτοβουλία».
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Ιμπραήμ Μέλχεμ δήλωσε: «Αυτό επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας – το σχέδιο του Ισραήλ δεν είναι μόνο η κατοχή της Παλαιστίνης αλλά η πλήρης εξάλειψη της αραβικής ύπαρξης».
Διεθνείς Αντιδράσεις
ΟΗΕ: Ένας εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «όλα τα εδάφη πέρα από τις γραμμές του 1967 θεωρούνται κατεχόμενα βάσει του διεθνούς δικαίου».
ΕΕ: Καταδίκασε τα σχόλια ως «προκλητικά και ασυμβίβαστα με μια λύση δύο κρατών».
ΗΠΑ: Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισαν τη δέσμευσή τους για «την ασφάλεια του Ισραήλ εντός των αναγνωρισμένων συνόρων».
Ο Δρόμος Μπροστά
Ενώ η Βάις δεν διαθέτει επίσημη πολιτική εξουσία, η ικανότητά της να προσελκύει τη δημοσιότητα αντανακλά μια ευρύτερη πρόκληση: τον εξισορροπισμό της δημοκρατικής ταυτότητας του Ισραήλ με το θρησκευτικό-εθνικιστικό όραμα του κινήματος των εποίκων. Όπως ανέφερε ανώνυμα ένας βουλευτής της Κνέσετ: «Ο δαίμονας βγήκε από το μπουκάλι. Όταν οι ηγέτες δεν καταδικάζουν, οι εξτρεμιστές αισθάνονται ενθαρρυμένοι».
Για την ώρα, ο χάρτης παραμένει συμβολικός – αλλά σε μια περιοχή όπου η ιστορία και η θρησκεία συγκρούονται διαρκώς με τη γεωπολιτική, τα σύμβολα συχνά προετοιμάζουν το έδαφος για την πραγματικότητα.
Η Επιθετικότητα του Ισραήλ Θεραπεύει Ιστορικές Ρήξεις μεταξύ Ιράν-Σαουδικής Αραβίας
Συντάκτης Νίκος Πανόπουλος