Η Κίνα επεκτείνεται γεωπολιτικά τη Λατινική Αμερική: Η Συνοδός Πεκίνου αναδείξει ενα νέο γεωπολιτικό δόγμα
Του Βασίλη Αλφειώτη | Geopolitics-News.gr
Η τέταρτη υπουργική σύνοδος του Φόρουμ Κίνας–CELAC στο Πεκίνο επιβεβαίωσε ότι η Κίνα παγιώνει τη γεωπολιτική της επιρροή στη Λατινική Αμερική, προτείνοντας ένα αναπτυξιακό μοντέλο συνεργασίας χωρίς δεσμεύσεις ιδεολογικού ή αποικιοκρατικού χαρακτήρα. Οι συναντήσεις του Σι Τζινπίνγκ με τους Προέδρους της Κολομβίας, της Χιλής και της Βραζιλίας προσέδωσαν στρατηγικό βάθος σε μια πολυεπίπεδη συνεργασία που εξελίσσεται ραγδαία.
Κολομβία: Οικοδόμηση στη Ζώνη και στον Πλανήτη Του Μεταξιού
Η ένταξη της Κολομβίας στην Πρωτοβουλία Ζώνης και Οδού (BRI1) και η υπογραφή του σχεδίου συνεργασίας Silk Road σηματοδοτούν μια νέα φάση στις σινο-κολομβιανές σχέσεις. Ο Πρόεδρος Σι δήλωσε ότι η Κίνα βλέπει την Κολομβία υπό στρατηγική και μακροπρόθεσμη προοπτική, ενώ ο Πρόεδρος Πέτρο τόνισε την ανάγκη για συνεργασία σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, η τεχνητή νοημοσύνη και οι υποδομές. Η Κολομβία επιχειρεί να απεξαρτηθεί από παραδοσιακά κέντρα επιρροής (ΗΠΑ/ΕΕ) και να οικοδομήσει νέες διεθνείς ισορροπίες.
Χιλή: Στρατηγικό παραδείγμα για τη νέα Λατινική Αμερική
Ο Σι και ο Μπόριτς συμφώνησαν σε ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συνεργασία σε τεχνητή νοημοσύνη, πράσινη οικονομία, βιοϊατρική και πολικές επιστήμες. Ο Μπόριτς διαβεβαίωσε την προσήλωση της Χιλής στην αρχή της «μιας Κίνας». Η Χιλή, ήδη ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στη Νότια Αμερική, φαίνεται να προσανατολίζεται σε πλήρη ενσωμάτωση στο νέο κινεζοκεντρικό γεωοικονομικό πλέγμα.
Βραζιλία: Αυτονομία στον Παγκόσμιο Νότο
Ο Λούλα ντα Σίλβα υπέγραψε 20 συμφωνίες με την Κίνα, καλύπτοντας την ψηφιακή οικονομία, τη γεωργία, τα ΜΜΕ, και τη χρηματοδότηση. Χαρακτήρισε τη Διακήρυξη του Πεκίνου «πηγή έμπνευσης» και δήλωσε ότι η Βραζιλία δεν χρειάζεται «παγκόσμιους αστυνόμους», αλλά ισότιμες συνεργασίες. Η στάση αυτή αντανακλά τη στρατηγική αυτονομία που επιδιώκει η Βραζιλία απέναντι σε ΗΠΑ και Δύση.
Γεωπολιτική ανάγνωση
Η Κίνα αναδεικνύεται σε "ήρεμη υπερδύναμη" του Παγκόσμιου Νότου. Χωρίς απαιτήσεις για ιδιωτικοποιήσεις ή μεταρρυθμίσεις, προσφέρει συνεργασία χωρίς προϋποθέσεις. Το Φόρουμ Κίνας–CELAC σηματοδοτεί:
Απεξάρτηση από το δυτικό πλαίσιο
Ενταξιακή της γεωπολιτικής προστασίας της Κίνας
Σαφή για την απεξάρτηση της εξάρτησης του Παγκόσμιου Νότου.
Συμπέρασμα
Η Λατινική Αμερική δεν είναι πλέον η «πίσω αυλή» καμίας υπερδύναμης. Η Κίνα προσφέρει ένα εναλλακτικό υπόδειγμα συνεργασίας και οι χώρες της περιοχής το αγκαλιάζουν. Η γεωπολιτική αξία των εξελίξεων δεν έγκειται μόνο στην οικονομική τους διάσταση, αλλά και στη δυνατότητα δημιουργίας ενός νέου πολυκεντρικού διεθνούς συστήματος.
Geopolitics-News.gr
Ο όρος BRI είναι η συντομογραφία του Belt and Road Initiative (Πρωτοβουλία Ζώνης και Οδού – ΖΟΔ), μιας παγκόσμιας γεωοικονομικής στρατηγικής που ξεκίνησε η Κίνα το 2013, με στόχο τη δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου υποδομών, εμπορίου και συνεργασίας που θα συνδέει την Κίνα με την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και πέρα.
Η ΕΕ ετοιμάζεται να ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΥΠΕΡΟΓΚΟΥΣ δασμούς στις ουκρανικές εισαγωγές
Η υφιστάμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με την Ουκρανία λήγει στις 6 Ιουνίου, και η Ένωση επιδιώκει να την αντικαταστήσει με «μεταβατικά μέτρα» καθώς τα δύο μέρη επικαιροποιούν τη συμφωνία, γράφει η Financial Times.
ΗΠΑ – Χούθι: Το αόρατο κόστος της σύγκρουσης στην Ερυθρά Θάλασσα
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παραδέχεται σημαντική φθορά αποθεμάτων μετά από 18 μήνες στρατιωτικών επιχειρήσεων