Γιατί ο κόσμος υποδέχεται θετικά τις πρόσφατες συνομιλίες Κίνας–ΗΠΑ
Κύριο άρθρο της Global Times
Οι πρόσφατες συνομιλίες υψηλού επιπέδου για την οικονομία και το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο, λειτουργώντας σαν «ευεργετική βροχή» που μείωσε σημαντικά τις παγκόσμιες ανησυχίες για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μειώσουν σημαντικά τους δασμούς: οι ΗΠΑ θα καταργήσουν το 91% των πρόσθετων δασμών σε κινεζικά προϊόντα και η Κίνα θα πράξει το ίδιο για τα αμερικανικά. Οι ΗΠΑ θα αναστείλουν επίσης έναν «ανταποδοτικό δασμό» 24%, ενώ η Κίνα θα αναστείλει τον αντίστοιχο δασμό. Η κίνηση αυτή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες παραγωγών και καταναλωτών και εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών, αλλά και του κόσμου γενικότερα. Αποδεικνύει επίσης ότι βάσει της αρχής του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας με κοινό όφελος, Κίνα και ΗΠΑ μπορούν να βρουν λύσεις μέσω ισότιμου διαλόγου.
Η κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη τη Δευτέρα υπογραμμίζει ότι οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν με πνεύμα αμοιβαίου ανοίγματος, συνεχιζόμενης επικοινωνίας, συνεργασίας και σεβασμού. Συμφώνησαν επίσης στη δημιουργία μηχανισμού για συνεχιζόμενο διάλογο σε θέματα οικονομίας και εμπορίου – μια κρίσιμη κίνηση προς την θεσμοθέτηση επίλυσης διαφορών μέσω διαλόγου.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι, μέσα από συγκρούσεις και συνομιλίες, οι ΗΠΑ έχουν πλέον κατανοήσει καλύτερα τον ορθό τρόπο αντιμετώπισης της Κίνας. Τα θετικά αποτελέσματα θα βοηθήσουν την Ουάσινγκτον να βάλει «το πρώτο κουμπί» σωστά στην αντίληψή της για την Κίνα και θα ανακουφίσουν τον κόσμο με το μήνυμα ότι «καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει πραγματικά αποσύνδεση».
Όπως ανέφεραν δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι συνομιλίες έφεραν ένα «εκπληκτικό αποτέλεσμα», ξεπερνώντας τις προσδοκίες, και αμέσως ώθησαν τις παγκόσμιες αγορές. Τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική κατέγραψαν άνοδο. Η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΕ, Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουεάλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα θετικά αποτελέσματα, τονίζοντας τη σημασία τους όχι μόνο για Κίνα και ΗΠΑ, αλλά και για τις πιο ευάλωτες οικονομίες. Το Financial Times χαρακτήρισε τη συμφωνία «το πρώτο σημάδι εκτόνωσης». Το Reuters ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «πολύ καλό σημείο εκκίνησης». Η παγκόσμια θετική ανταπόκριση δείχνει ξανά πως ο πυρήνας των σινο-αμερικανικών οικονομικών σχέσεων είναι η αμοιβαία επωφελής συνεργασία.
Από την ευρεία κριτική που δέχτηκαν οι ΗΠΑ για την επιβολή μονομερών και επιπόλαιων δασμών, μέχρι τους εγχώριους πονοκεφάλους όπως ελλείψεις προϊόντων και πληθωρισμός, και τώρα στην αποδοχή που ακολούθησε την κοινή δήλωση, αποδεικνύεται ότι κανείς δεν κερδίζει από έναν εμπορικό πόλεμο και ότι ο προστατευτισμός δεν έχει μέλλον.
Το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών δείχνει επίσης τη στιβαρή βάση και τις αντοχές της κινεζικής οικονομίας, αλλά και ότι η αντίδραση της Κίνας στους αμερικανικούς δασμούς ήταν λογική, μετρημένη και τελικά δικαιωμένη. Οι ενέργειες της Κίνας προστάτευσαν τα νόμιμα συμφέροντά της, τόνισαν τη σημασία της διεθνούς δικαιοσύνης και απέσπασαν σεβασμό διεθνώς.
Η κοινή δήλωση έθεσε τα θεμέλια για να γεφυρωθούν περαιτέρω οι διαφορές και να ενισχυθεί η συνεργασία. Πολλά επιμέρους ζητήματα όμως παραμένουν προς διαπραγμάτευση. Ελπίζεται πως οι ΗΠΑ θα χτίσουν πάνω σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα, διορθώνοντας την πρακτική των μονομερών δασμών και ενισχύοντας περαιτέρω τη συνεργασία. Αυτό αφορά όχι μόνο την ανάπτυξή τους, αλλά και την αξιοπιστία τους ως παγκόσμια δύναμη.
Την ίδια ημέρα, το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου δεσμεύτηκε να στηρίξει περισσότερο τις επιχειρήσεις που στοχεύουν την εγχώρια αγορά. Η Κίνα θα συνεχίσει το άνοιγμά της, θα ενισχύσει την καινοτομία και θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, ενισχύοντας την ελκυστικότητα της αγοράς της.
Όταν περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις πετύχουν στην κινεζική αγορά και όταν κινεζικές εταιρείες δημιουργούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τότε η αξία του διαλόγου –αντί της αντιπαράθεσης– θα λάμψει ακόμη περισσότερο.
Ως δύο μεγάλες χώρες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και φάσεις ανάπτυξης, είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές. Το κλειδί είναι να υπάρχει σεβασμός στα βασικά συμφέροντα και να αναζητούνται λύσεις μέσω διαβούλευσης. Η σχέση Κίνας–ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Μπορούν να προοδεύσουν μαζί, και όχι εις βάρος η μία της άλλης.
Η «απόψυξη» αυτών των συνομιλιών δημιουργεί ευκαιρίες όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για την παγκόσμια σταθερότητα. Ας ελπίσουμε πως η Γενεύη θα αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας για τον υπόλοιπο κόσμο.
Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ ετοιμάζουν νέο "Σύμφωνο Ισχύος" για την άμυνα – Το Brexit σε τροχιά αναστροφής;
Μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τη στενότερη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας από την εποχή του Brexit, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου
Η Ουγγαρία ακυρώνει συνομιλίες με την Ουκρανία για τα δικαιώματα μειονοτήτων μετά από διπλωματικό επεισόδιο κατασκοπείας
Η Ουγγαρία ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με την Ουκρανία για τις 12 Μαΐου σχετικά με τα δικαιώματα της ουγγρικής μειονότητας στην Τρανσκαρπάθια, επικαλούμενη ως αιτία την κλιμάκωση μιας διπλωματικής κρίσης με φόντο κατηγορίες κατασκοπείας.