Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ ετοιμάζουν νέο "Σύμφωνο Ισχύος" για την άμυνα – Το Brexit σε τροχιά αναστροφής;
Μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τη στενότερη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας από την εποχή του Brexit, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.
Η συμφωνία, που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως "ιστορική επαναπροσέγγιση", βασίζεται στη συλλογική απειλή από τη Ρωσία, αν και αρκετοί παρατηρητές κάνουν λόγο για προσχηματική δικαιολόγηση ενόψει των γεωπολιτικών ανακατατάξεων.
Τι προβλέπει το υπό διαμόρφωση σύμφωνο;
🔹 Συμμετοχή βρετανικών αμυντικών κολοσσών στο νέο ευρωπαϊκό Ταμείο Επαναεξοπλισμού ύψους 157,5 δισ. δολαρίων, με προοπτική χρηματοδότησης κοινών βιομηχανικών σχεδίων.
🔹 Ενσωμάτωση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει:
Συμμετοχή σε αποστολές "ειρηνευτικού" χαρακτήρα,
Δράσεις συλλογικής αυτοάμυνας της Ευρώπης.
🔹 Βελτίωση της "στρατιωτικής κινητικότητας":
Διευκόλυνση μετακίνησης στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού διασυνοριακά,
Συμμετοχή του Λονδίνου σε κοινές ευρωπαϊκές στρατιωτικές ασκήσεις.
🔹 Εναλλακτικός μηχανισμός στρατιωτικής συνεργασίας, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ μπλοκάρουν ενέργειες μέσω του ΝΑΤΟ, με στόχο την ανεξαρτησία της ΕΕ στη στρατηγική λήψη αποφάσεων.
🔹 Καθιέρωση εξαμηνιαίων διαβουλεύσεων μεταξύ του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Λάμι και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις Κάγια Κάλας.
🔹 Πιθανή συμμετοχή της Βρετανίας σε εσωτερικές συνεδριάσεις της ΕΕ, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – μια σημαντική ένδειξη θεσμικής επανένταξης μέσω της «πίσω πόρτας».
Αμυντικό ρεαλιστικό comeback ή γεωπολιτικός πραγματισμός;
Η νέα αυτή δυναμική προκαλεί πολιτικά ερωτήματα σε όλο το φάσμα. Οι υποστηρικτές του Brexit μιλούν για στρατηγική αυτονομία με διατήρηση συνεργασιών, ενώ οι επικριτές κάνουν λόγο για σιωπηρή αναστροφή της εξόδου, ιδίως σε ζωτικούς τομείς όπως η άμυνα και η ασφάλεια.
Η τελική μορφή του συμφώνου δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά όλα δείχνουν ότι η αμυντική ολοκλήρωση Ευρώπης–Βρετανίας μπαίνει σε νέα φάση, ίσως προμηνύοντας και άλλες μορφές συνεργασίας στο μέλλον.
Ινδία – Πακιστάν: Ποιος κέρδισε στη νέα σύγκρουση;
Μετά τη φονική τρομοκρατική επίθεση στις 22 Απριλίου στο Κασμίρ, που στοίχισε τη ζωή σε 26 Ινδούς τουρίστες, Ινδία και Πακιστάν ενεπλάκησαν σε νέες ένοπλες συγκρούσεις, διάρκειας δύο εβδομάδων. Και οι δύο πλευρές διακηρύσσουν "νίκη", αλλά τι πραγματικά επετεύχθη;