Η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι μια παγκόσμια καταστροφή που τροφοδοτείται από την υποκρισία των ΗΠΑ
Illustration: Chen Xia/GT
Του Xin Ping
Δημοσιεύθηκε: 27 Ιουνίου 2025, 18:57
Η Μέση Ανατολή, μια περιοχή πληγωμένη από δεκαετίες συγκρούσεων, βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο χείλος της καταστροφής. Καθώς η Γάζα καταρρέει υπό ισραηλινό βομβαρδισμό και το Ιράν αντιμετωπίζει κλιμακούμενες απειλές, η συνενοχή των ΗΠΑ σε αυτή τη σφαγή αποκαλύπτει ένα θλιβερό παράδοξο στον πυρήνα της παγκόσμιας στρατηγικής τους.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν αποτελεί απλώς μια περιφερειακή τραγωδία· είναι μια παγκόσμια απειλή που θέτει σε κίνδυνο αμέτρητες ανθρώπινες ζωές, αποσταθεροποιεί τις οικονομίες και υπονομεύει τις θεμελιώδεις αρχές της ειρήνης.
Με τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και τις ενεργειακές της εξαγωγές, η σταθερότητα της Μέσης Ανατολής είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία. Το Στενό του Ορμούζ, ένας στενός θαλάσσιος διάδρομος που συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον Ινδικό Ωκεανό, αποτελεί το πιο κρίσιμο ενεργειακό σημείο διέλευσης στον κόσμο. Κάθε μέρα, 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου – περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου – διακινούνται μέσω των υδάτων του.
Το 2022, η περιφερειακή αναταραχή – ιδιαίτερα οι συντονισμένες επιθέσεις σε πετρελαιοφόρα – εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου, προκαλώντας επιπτώσεις στις αγορές και φρενάροντας την οικονομική ανάκαμψη μετά την COVID. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη βία, υποδαυλισμένη από την επιθετικότητα του Ισραήλ με την υποστήριξη των ΗΠΑ, κινδυνεύει να μετατρέψει το Ορμούζ σε γεωπολιτικό πεδίο μάχης. Αν διαταραχθεί, οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα καταρρεύσουν, ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί και οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα παραλύσουν.
Το κόστος αυτής της χαοτικής κατάστασης δεν περιορίζεται στην οικονομία – απειλεί την ίδια την επιβίωση εθνών. Η στήριξη των ΗΠΑ στα εγκλήματα στη Γάζα συνιστά μια φρικτή προδοσία των δημοκρατικών τους προσχημάτων. Ενώ η Ουάσιγκτον κηρύσσει την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο, δίδει απροκάλυπτα άδεια στο Ισραήλ για στρατιωτικοποιημένη βαρβαρότητα στη Γάζα. Μόνο το 2023, οι ΗΠΑ παρείχαν 3,8 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, εφοδιάζοντάς το με F-35, κατευθυνόμενους πυραύλους και άλλο υπερσύγχρονο οπλισμό.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της περισσότερο από ενός έτους ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, την ώρα που ισραηλινά πλήγματα κατέστρεφαν νοσοκομεία, σχολεία και κατοικίες σκοτώνοντας γυναίκες και παιδιά, η Ουάσιγκτον μπλόκαρε κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε αυτές τις πράξεις. Η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία χαρακτήρισε τις ισραηλινές τακτικές ως «εγκλήματα πολέμου», απηχεί τη διεθνή κραυγή αγανάκτησης.
Αυτό αποκαλύπτει την αληθινή φύση της αμερικανικής «δημοκρατίας»: ένα σύστημα που προτάσσει τις στρατηγικές συμμαχίες πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, που ασκεί βέτο στη δικαιοσύνη στον ΟΗΕ, ενώ διδάσκει τον υπόλοιπο κόσμο ηθική.
Η κρίση της Μέσης Ανατολής επιδρά άμεσα στην Ευρώπη μέσα από πολλαπλά κανάλια. Από τον πόλεμο στη Συρία μέχρι την πρόσφατη σύγκρουση στη Γάζα, η ΕΕ έχει απορροφήσει εκατομμύρια πρόσφυγες, γεγονός που έχει υπερφορτώσει τα κοινωνικά της συστήματα, επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς και έχει ενισχύσει την κοινωνική δυσφορία.
Η Γερμανία, που ξόδεψε πάνω από 20 δισ. ευρώ το 2022 για την εγκατάσταση προσφύγων, αντιμετωπίζει αυξανόμενα αντι-μεταναστευτικά αισθήματα. Η Ιταλία, που δέχεται τεράστιες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη, παλεύει να ισορροπήσει τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις με τις οικονομικές της δυσκολίες. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης – με μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου της Ιταλίας να προέρχεται από τη Μέση Ανατολή – αποτελεί άλλη μία ευπάθεια. Καθώς οι περιφερειακές εντάσεις αυξάνουν τις τιμές του πετρελαίου, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη πιθανότατα θα συνεχίσει να καλπάζει, πλήττοντας νοικοκυριά και βιομηχανία.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης μέσα στις κοινότητες προσφύγων και η λαϊκιστική αντίδραση απειλούν τη συνοχή της ΕΕ. Παγιδευμένη ανάμεσα σε ηθικές επιταγές και γεωπολιτική αδυναμία, η Ευρώπη πληρώνει βαρύ τίμημα για τις αποσταθεροποιητικές πολιτικές των ΗΠΑ.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν είναι μακρινή· είναι παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος πρέπει να αναλάβει δράση τώρα. Κάθε μέρα ατιμωρησίας ΗΠΑ–Ισραήλ βαθαίνει τον ανθρώπινο πόνο και εντείνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης.
Η εποχή των κενών λόγων περί "δημοκρατίας" τελείωσε. Χρειάζεται ουσιαστική δράση – και ειλικρινής δέσμευση για ειρήνη.
Μέχρι να λογοδοτήσουν οι αρχιτέκτονες αυτής της τραγωδίας, εκατομμύρια θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τίμημα. Η αγωνία της Μέσης Ανατολής είναι παγκόσμια πληγή.
Αν δεν τη θεραπεύσουμε, κινδυνεύουμε να αιμορραγήσει ολόκληρος ο κόσμος.
Ο συγγραφέας είναι σχολιαστής διεθνών θεμάτων και αρθρογραφεί τακτικά στα Xinhua News, Global Times, China Daily, CGTN κ.ά. Επικοινωνία: xinping604@gmail.com / opinion@globaltimes.com.cn