Οι Δασμοί του Τραμπ Υπονομεύουν τα Αμερικανικά Όνειρα για Ναυτική Κυριαρχία
Κάποτε η Αμερική κυριαρχούσε στις θάλασσες — τα αμερικανικά ναυπηγεία κατασκεύασαν 70 πλοία το 1975, αλλά σήμερα αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί στα πέντε ετησίως, δηλαδή μόλις το 1% των εμπορικών πλοίων παγκοσμίως, ενώ η Κίνα ελέγχει πάνω από το 50% της παγκόσμιας χωρητικότητας.
Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.
Μπαίνει στο παιχνίδι η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ: δασμοί και τέλη — έως και 1,5 εκατομμύριο δολάρια ανά λιμενική είσοδο για πλοία κινεζικής κατασκευής — που έχουν στόχο να αναστήσουν τα αμερικανικά ναυπηγεία και να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία της Κίνας στη ναυτιλία.
Οι ηγέτες της βιομηχανίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Εταιρείες όπως η Seaboard Marine, που βασίζονται σε κινεζικής κατασκευής στόλους για οικονομικές μεταφορές, λένε ότι αυτά τα τέλη θα εξανεμίσουν τα κέρδη τους, θα εκτινάξουν το κόστος μεταφορών και θα προκαλέσουν συμφόρηση στα λιμάνια.
Οι δασμοί στον χάλυβα (25%) ήδη φουσκώνουν τα κόστη κατασκευής, κάνοντας τα αμερικανικά πλοία ακριβότερα και πιο αργά στην παραγωγή.
🔸 Οι διαχειριστές πλοίων αντιμετωπίζουν εκατομμύρια δολάρια σε νέα τέλη ανά πλοίο, απειλώντας την κερδοφορία.
🔸 Τα λιμάνια ετοιμάζονται για συμφόρηση καθώς τα δρομολόγια ναυσιπλοΐας θα διαταραχθούν.
🔸 Τα ναυπηγεία προειδοποιούν για έναν «αποκαλυπτικό εμπορικό πόλεμο» — με απώλεια θέσεων εργασίας αντί για δημιουργία.
Οι ναυτικές συνέπειες είναι ακόμη πιο σοβαρές. Ο στόλος του Αμερικανικού Ναυτικού, με 295 πλοία — πολύ μικρότερος από τα 370 της Κίνας — βασίζεται σε μια εύθραυστη εφοδιαστική αλυσίδα. Οι δασμοί μπορεί να στραγγαλίσουν την πρόσβαση σε υλικά και εξαρτήματα, καθυστερώντας επισκευές και νέες κατασκευές.
🔸 Οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα αποδυναμώνουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου.
🔸 Το αυξημένο κόστος επιβραδύνει την επέκταση σε μια κρίσιμη περίοδο.
🔸 Το πλεονέκτημα της Κίνας στη ναυσιπλοΐα μεγαλώνει καθώς οι ΗΠΑ παραπαίουν.
Γιατί οι δασμοί του Τραμπ μπορεί να επιταχύνουν την παρακμή της αμερικανικής ναυτικής ισχύος:
Ανταγωνιστικό Μειονέκτημα:
Αντί να αναστηλωθούν τα αμερικανικά ναυπηγεία, οι υψηλοί δασμοί αυξάνουν το κόστος για τις ίδιες τις αμερικανικές εταιρείες, που βασίζονται σε φθηνές κινεζικές ναυπηγικές λύσεις. Έτσι, χάνουν σε ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τους διεθνείς παίκτες.Στραγγαλισμός της Εφοδιαστικής Αλυσίδας:
Ο Αμερικανικός Στόλος ήδη εξαρτάται από εισαγόμενα υλικά και ανταλλακτικά. Οι νέοι δασμοί απειλούν να καθυστερήσουν την κατασκευή και επισκευή πολεμικών πλοίων, ακριβώς τη στιγμή που η Κίνα αυξάνει ταχύτατα την ναυτική της ισχύ.Πολιτικό μήνυμα αυτοαπομόνωσης:
Αντί να επιδείξουν «ειρηνική δύναμη μέσω ναυτιλίας» (sea power diplomacy), οι ΗΠΑ στέλνουν το μήνυμα ότι προτιμούν την απομόνωση και τον προστατευτισμό. Αυτό ενισχύει την παγκόσμια στροφή προς Κίνα–BRICS στις θαλάσσιες μεταφορές.Οικονομική Αιμορραγία:
Οι υψηλότερες ναυτιλιακές τιμές θα πλήξουν το αμερικανικό εμπόριο και τις εξαγωγές, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα εμπορικά ελλείμματα που υποτίθεται ότι οι δασμοί θα μείωναν.Στρατηγική Οπισθοδρόμηση:
Στη μεγάλη εικόνα, οι ΗΠΑ ρισκάρουν να χάσουν τον έλεγχο σε κρίσιμες θαλάσσιες οδούς, όπως ο Ινδο-Ειρηνικός, προς όφελος της Κίνας, που επενδύει μαζικά σε λιμάνια, ναυπηγεία και εμπορικούς δρόμους.
Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΒΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΗΠΑ ΣΦΙΓΓΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Ο μεγαλύτερος χαλυβουργικός όμιλος της Ουκρανίας μόλις ανέθεσε εκτός τα σωσίβιά του, καθώς η πρώτη αποστολή 80.000 τόνων αμερικανικού ανθρακίτη έφτασε από την United Coal Company LLC, αποκάλυψε το Bloomberg.