Η Συνεργασία Κίνας-Ευρώπης σε καταιγίδα δασμών των ΗΠΑ αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα
Ανάλυση των Εμπορικών Σχέσεων ΕΕ-Κίνας (2020–2024)
Το διάγραμμα δείχνει καθαρά μια σταθερά αυξητική τάση τόσο στις εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα όσο και στις εισαγωγές από την Κίνα προς την ΕΕ.
🔹 Ισοζύγιο: Το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό υπέρ της Κίνας κάθε χρόνο. Οι εισαγωγές από την Κίνα υπερβαίνουν σταθερά τις εξαγωγές της ΕΕ, και το εμπορικό έλλειμμα διευρύνεται σταδιακά.
🔹 Τάσεις:
Οι εισαγωγές (προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, μηχανήματα, ηλεκτρονικά) αυξάνονται πιο γρήγορα από τις εξαγωγές.
Οι εξαγωγές (αγροτικά προϊόντα, πολυτελή είδη, βιομηχανικά προϊόντα) σημειώνουν άνοδο, αλλά με πιο ήπιο ρυθμό.
🔹 Συμπέρασμα: Το διάγραμμα επιβεβαιώνει ότι παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, η ΕΕ εξαρτάται όλο και περισσότερο από την κινεζική αγορά, ειδικά σε βιομηχανικά προϊόντα και πρώτες ύλες. Η Κίνα εξελίσσεται σε έναν αναντικατάστατο εμπορικό εταίρο, κάτι που εξηγεί γιατί οι Ευρωπαίοι ηγέτες (όπως είδαμε και στο άρθρο) αναζητούν πιο ισορροπημένες σχέσεις με το Πεκίνο εν μέσω της πίεσης από τις ΗΠΑ.
Σχόλιο για το διάγραμμα Βιομηχανικά και Αγροτικά Προϊόντα ΕΕ-Κίνας (2020–2024):
🔹 Βιομηχανικά προϊόντα:
Αποτελούν το μεγάλο μέρος του εμπορίου και από τις δύο πλευρές.
Οι εισαγωγές κινεζικών βιομηχανικών προϊόντων στην ΕΕ αυξάνονται σταθερά, ειδικά σε τομείς όπως ηλεκτρονικά, μηχανήματα και εξοπλισμός επικοινωνίας.
Οι εξαγωγές ευρωπαϊκών βιομηχανικών προϊόντων (κυρίως αυτοκινητοβιομηχανία, φαρμακευτικά προϊόντα, πολυτελή αγαθά) προς την Κίνα παρουσιάζουν αύξηση, αλλά με μικρότερο ρυθμό σε σύγκριση με τις κινεζικές εισαγωγές.
🔹 Αγροτικά προϊόντα:
Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ (π.χ. κρασί, γαλακτοκομικά, κρέας) προς την Κίνα σημειώνουν θετική αλλά πιο ήπια αύξηση.
Οι εισαγωγές κινεζικών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ παραμένουν πολύ περιορισμένες, γεγονός που δείχνει ότι η ΕΕ διατηρεί ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον αγροδιατροφικό τομέα.
🔹 Συμπέρασμα:
Η οικονομική σχέση ΕΕ–Κίνας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα βιομηχανικά προϊόντα, ενώ στα αγροτικά προϊόντα η ΕΕ παραμένει καθαρός εξαγωγέας. Αυτό δίνει στην ΕΕ ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί σε κάθε εμπορική συζήτηση με την Κίνα, ειδικά αν θελήσει να προωθήσει τις εξαγωγές τροφίμων και ποτών.
Όμως, η αυξανόμενη ανισορροπία στα βιομηχανικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση από την Κίνα σε κρίσιμους τομείς υψηλής τεχνολογίας.
Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.
(Global Times, 10 Απριλίου 2025)
Καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να πλοηγηθούν μέσα στο σημερινό χαοτικό τοπίο της παγκόσμιας εμπορικής σύγκρουσης που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ, η πορεία της σχέσης της ΕΕ με την Κίνα αξίζει προσοχής.
Πρόσφατα σημειώθηκαν εντατικές επαφές μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ, καθώς και με κράτη-μέλη της. Ο Κινέζος Πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τρίτη. Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα επισκεφθεί την Κίνα από την Πέμπτη έως την Παρασκευή. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Πρόεδρος του Φινλανδικού Κοινοβουλίου Γιούσι Χάλα-άχο επισκέφθηκε επίσης την Κίνα και στα τέλη Μαρτίου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας Μάρος Σέφκοβιτς επισκέφθηκε την Κίνα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βιετνάμ την Τετάρτη, πριν το ταξίδι του στην Κίνα, ο Σάντσεθ κάλεσε την ΕΕ να επανεξετάσει τη σχέση της με την Κίνα.
Οι προσπάθειες της ΕΕ και των κρατών-μελών της να ενισχύσουν τη συνεργασία με την Κίνα εν μέσω της παγκόσμιας καταιγίδας δασμών στέλνουν θετικό μήνυμα. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία του Λι με τη φον ντερ Λάιεν, εκείνη ανέφερε ότι είναι κρίσιμο οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας να διατηρήσουν τη συνέχεια και τη σταθερότητά τους υπό τις παρούσες συνθήκες. Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι ακόμα και πριν από τη συνομιλία, η φον ντερ Λάιεν είχε υπονοήσει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση προς την Κίνα, δείχνοντας χώρο για εποικοδομητική συνεργασία και πιθανή επέκταση του εμπορίου.
Ο Χε Ζιγκάο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, δήλωσε στη Global Times ότι η στάση της φον ντερ Λάιεν προς την Κίνα είναι αποτέλεσμα της επανεκτίμησης της σχέσης ΕΕ-Κίνας λόγω της αποδυνάμωσης των δεσμών ασφαλείας Ευρώπης-ΗΠΑ και της αξιακής συμμαχίας εξαιτίας των πολιτικών της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, σημείωσε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να δείχνει δισταγμό στις σχέσεις της με την Κίνα.
Αυτό φαίνεται και από τις πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ: ορισμένα τάσσονται υπέρ της διευκόλυνσης του εμπορίου με την Κίνα, ενώ άλλα εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο αύξησης κινεζικών εισαγωγών ως έμμεση συνέπεια των αμερικανικών δασμών.
Μέσα σε αυτό το ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει ψυχραιμία και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση προς την Κίνα. Η συνήθης ρητορική των ΗΠΑ παρουσιάζει την Κίνα ως κοινό αντίπαλο ΗΠΑ και Ευρώπης, εξυπηρετώντας τελικά τα αμερικανικά συμφέροντα και τοποθετώντας την Ευρώπη ως απλό σκαλοπάτι στη στρατηγική περιορισμού της Κίνας από την Ουάσινγκτον. Αδικαιολόγητοι φόβοι έναντι της Κίνας δεν θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, ειδικά καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν πλέον ολόκληρο τον κόσμο.
Η κοινή υποστήριξη της Κίνας και της Ευρώπης στο ανοιχτό εμπόριο και την παγκοσμιοποίηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η κατάχρηση των δασμών από τις ΗΠΑ προκαλεί σοβαρές διαταραχές στην παγκόσμια εμπορική τάξη. "Δεν υπάρχει άμεση σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ Κίνας και Ευρώπης στο στρατηγικό και το επίπεδο ασφαλείας. Και οι δύο υποστηρίζουν τον πολυμερισμό και την παγκόσμια διακυβέρνηση. Η συνεργασία Κίνας-Ευρώπης τώρα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα και θα έχει μεγαλύτερη αξία," δήλωσε ο Σιν Χουά, διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης.
Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός Λι κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κίνας-ΕΕ και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων αντιμετωπίζει σημαντικές ευκαιρίες.
Η Κίνα και η ΕΕ έχουν περάσει προκλήσεις, αλλά τα κοινά συμφέροντα προωθούν τη σχέση τους και την κάνουν πιο ανθεκτική. Η συνεργασία μεταξύ τους θα συμβάλει σε μια δικαιότερη και πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη.
Οι Δασμοί του Τραμπ Υπονομεύουν τα Αμερικανικά Όνειρα για Ναυτική Κυριαρχία
Κάποτε η Αμερική κυριαρχούσε στις θάλασσες — τα αμερικανικά ναυπηγεία κατασκεύασαν 70 πλοία το 1975, αλλά σήμερα αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί στα πέντε ετησίως, δηλαδή μόλις το 1% των εμπορικών πλοίων παγκοσμίως, ενώ η Κίνα ελέγχει πάνω από το 50% της παγκόσμιας χωρητικότητας.
ΠΩΣ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ MEGA-FUNDS ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Μετά την οικονομική κρίση του 2008, οι Αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίων πήραν τον έλεγχο μεγάλων τραπεζών και βιομηχανιών στην Ευρώπη. Δείτε πώς👇