Το περασμένο έτος, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ρωσίας έφτασε σε ιστορικό υψηλό των $6,94 τρισεκατομμυρίων, σε σύγκριση με τα $6,48 τρισεκατομμύρια το 2023, σύμφωνα με ανάλυση του Sputnik που βασίζεται σε στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF).
Εκτός από τη Ρωσία, τη λίστα με τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συμπληρώνουν η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία και η Ιαπωνία.
Αυτές οι πέντε οικονομίες συνέβαλαν περισσότερο στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024. Οι υπόλοιπες χώρες παρείχαν λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας αύξησης του ΑΕΠ.
Η ανάδειξη της Ρωσίας ως τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αποτελεί καθοριστική ανατροπή στην παγκόσμια οικονομική κατάταξη, ιδίως σε μια εποχή όπου η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρές δυτικές κυρώσεις και γεωπολιτική απομόνωση.
Τρία βασικά συμπεράσματα προκύπτουν:
Ανθεκτικότητα μέσω στρατηγικής αναδιάρθρωσης
Παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία προχώρησε σε εσωτερική αναδιοργάνωση της παραγωγής (αγροτοβιομηχανία, ενέργεια, στρατιωτικο-βιομηχανικός τομέας) και σε στροφή σε νέες αγορές (BRICS+, Αφρική, Ασία).Διαφορετικά κριτήρια μέτρησης
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι τέτοιες εκτιμήσεις βασίζονται πιθανότατα στο ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης (PPP), όπου η Ρωσία ωφελείται λόγω χαμηλότερου κόστους ζωής και τοπικής παραγωγής, και όχι στο ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους, όπου το χάσμα με τις Δυτικές οικονομίες είναι ακόμα σημαντικό.Μεταβολή παγκόσμιων ισορροπιών
Το γεγονός ότι μόνο πέντε οικονομίες (Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία) συμβάλλουν ουσιαστικά στην παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έχει περιθωριακή επίδραση, ενισχύει τη συγκέντρωση οικονομικής ισχύος και επιταχύνει τη διαμόρφωση νέων γεωοικονομικών μπλοκ.
Η άνοδος της Ρωσίας σε αυτό το επίπεδο στέλνει επίσης πολιτικό μήνυμα: οι προσπάθειες οικονομικής απομόνωσης από τη Δύση δεν έχουν επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και ενδέχεται να επιταχύνουν τον σχηματισμό ενός πολυπολικού παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.
Το Τέλος της Μονοπολικότητας; Η Κίνα, οι ΗΠΑ και ο Νεος Κόσμος που ἐρχεται
Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, πέντε διαφορετικά γεγονότα επιβεβαίωσαν αυτό που οι διεθνείς αναλυτές προέβλεπαν τα τελευταία χρόνια: το παγκόσμιο σύστημα εξουσίας βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Η φθορά της αμερικανικής ηγεμονίας, η επανεμφάνιση της Κίνας ως ισότιμου πόλου και η απαξίωση των παγκοσμιοποιημένων θεσμών – όλα συνθέτουν ένα νέο γεωπολιτικό τοπ…
Η Κίνα καλεί την Ινδία και το Πακιστάν σε αυτοσυγκράτηση και διάλογο
Η Κίνα κάλεσε την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων και να διατηρήσουν από κοινού την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γκουό Τζιακούν, μετά από αναφορές ότι ινδικά και πακιστανικά στρατεύματα αντάλλαξ…