Η Κίνα καλεί την Ινδία και το Πακιστάν σε αυτοσυγκράτηση και διάλογο
Η Κίνα κάλεσε την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων και να διατηρήσουν από κοινού την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Γκουό Τζιακούν, μετά από αναφορές ότι ινδικά και πακιστανικά στρατεύματα αντάλλαξαν πυρά ξανά το βράδυ της Δευτέρας.
Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ την προηγούμενη εβδομάδα, τα στρατεύματα των δύο χωρών αντάλλαξαν πυρά κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου (LoC) τη νύχτα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), που επικαλείται ανακοίνωση του ινδικού στρατού.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο Γκουό δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ινδία και το Πακιστάν είναι και οι δύο σημαντικές χώρες της Νότιας Ασίας και ότι η ειρηνική συνύπαρξή τους είναι κρίσιμη για την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη.
«Ως κοινός γείτονας και των δύο εθνών, η Κίνα παροτρύνει τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων και να διατηρήσουν από κοινού την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», δήλωσε ο Γκουό.
Η τρομοκρατική επίθεση στο ινδικά διοικούμενο Κασμίρ την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 26 τουρίστες, έχει κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
Μετά την επίθεση, το Νέο Δελχί υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις, ακύρωσε βίζες για Πακιστανούς υπηκόους, ανέστειλε τη Συνθήκη για τα Ύδατα και ανακοίνωσε το κλείσιμο του βασικού χερσαίου συνοριακού περάσματος με το Πακιστάν, σύμφωνα με το AFP.
Σε απάντηση, το Ισλαμαμπάντ διέταξε την απέλαση Ινδών διπλωματών και στρατιωτικών συμβούλων, ακύρωσε βίζες για Ινδούς πολίτες και απαγόρευσε τη χρήση του πακιστανικού εναέριου χώρου από ινδικά αεροσκάφη.
Ο ΟΗΕ κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», ώστε τα ζητήματα να μπορούν να «επιλυθούν ειρηνικά μέσω ουσιαστικής και αμοιβαίας δέσμευσης», σύμφωνα με το AFP.
Το Τέλος της Μονοπολικότητας; Η Κίνα, οι ΗΠΑ και ο Νεος Κόσμος που ἐρχεται
Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, πέντε διαφορετικά γεγονότα επιβεβαίωσαν αυτό που οι διεθνείς αναλυτές προέβλεπαν τα τελευταία χρόνια: το παγκόσμιο σύστημα εξουσίας βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Η φθορά της αμερικανικής ηγεμονίας, η επανεμφάνιση της Κίνας ως ισότιμου πόλου και η απαξίωση των παγκοσμιοποιημένων θεσμών – όλα συνθέτουν ένα νέο γεωπολιτικό τοπ…