Το Πανακριβο Ρίσκο του Ισραήλ: $17,8 Δισ. Αιμορραγία, Διαρροή Μυαλών και Στρατηγική Αποτυχία
Συντάκτης: Geopolitics News
Το Ισραήλ εισήλθε σε αυτή τη 12ήμερη σύγκρουση με τη βεβαιότητα ότι θα μπορούσε να αντέξει το οικονομικό και κοινωνικό της κόστος. Ωστόσο, οι αριθμοί μιλούν μια διαφορετική γλώσσα: αυτή ενός έθνους που αιμορραγεί οικονομικά, χάνει τους ταλαντούχους ανθρώπους του και βλέπει την διεθνή του εικόνα να πλήττεται ανεπανόρθωτα. Η σύγκρουση αυτή, πέραν του ανθρωπίνου κόστους, αποδεικνύεται μια στρατηγική και οικονομική αποτυχία για το Ισραήλ.
Η Οικονομική Αιμορραγία σε Αριθμούς
Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι συγκλονιστικές. Μόνο την πρώτη εβδομάδα, οι στρατιωτικές δαπάνες άγγιξαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο απόγειο της σύγκρουσης, το κόστος έφτασε τα 725 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, με τα 593 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως να αφορούν σε αποτυχημένες επιθετικές επιχειρήσεις, καθώς το Ιράν παραμένει όρθιο. Ακόμη και η αεράμυνα, αν και ζωτικής σημασίας, κόστισε 132 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως, παρόλο που πάνω από 400 ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να περάσουν τις άμυνες.
Το σύστημα Iron Dome, αν και αποτελεσματικό σε μεγάλο βαθμό, κατανάλωσε μεταξύ 10 και 200 εκατομμυρίων δολαρίων ημερησίως. Συνολικά, 1,47 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτική περιουσία χάθηκαν, με 38.700 αιτήσεις αποζημίωσης, 11.000 εκκενώσεις κατοικιών και 30 ουρανοξύστες να έχουν καταστραφεί στην χρηματοπιστωτική συνοικία του Τελ Αβίβ.
Οικονομική Καταστροφή και Πλήγμα στην Καινοτομία
Η σύγκρουση προκάλεσε οικονομική καταστροφή σε κρίσιμους τομείς. Το Ινστιτούτο Βάιτσμαν, το «στολίδι» της ισραηλινής έρευνας, ισοπεδώθηκε, οδηγώντας σε απώλεια 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε βιοϊατρική πνευματική ιδιοκτησία και την καταστροφή 45 εργαστηρίων. Οι εγκαταστάσεις της Intel στην Κιριάτ Γκατ «πάγωσαν», στραγγαλίζοντας το 64% των εξαγωγών της χώρας και επηρεάζοντας το 1/5 του ΑΕΠ.
Επιπλέον, 300.000 έφεδροι αποσπάστηκαν από τον τεχνολογικό τομέα, αφήνοντας τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) και κέντρα δεδομένων με ελάχιστο προσωπικό, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην καινοτομία. Η λειτουργία της χώρας επηρεάστηκε σοβαρά, με το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν να κλείνει δύο φορές, τα ασφάλιστρα να εκτοξεύονται και τις αεροπορικές εταιρείες να αναγκάζονται να αλλάξουν δρομολόγια.
Έξοδος Κεφαλαίου και Ταλέντων: Μια Πρωτοφανής Διαρροή Μυαλών
Μια από τις πιο ανησυχητικές συνέπειες είναι η μαζική έξοδος κεφαλαίου και ταλέντων. Πάνω από 80.000 Ισραηλινοί έφυγαν το 2024, αποτελώντας τη μεγαλύτερη έξοδο από το 1948. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου φέρεται να απαγόρευσε την έξοδο διπλών υπηκόων σε μια προσπάθεια να σταματήσει αυτή τη «διαρροή εγκεφάλων».
Η χρηματοδότηση από επενδυτικά κεφάλαια «πάγωσε», τα εργοτάξια σταμάτησαν και μεγάλα έργα αναβλήθηκαν, εντείνοντας την οικονομική αβεβαιότητα. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το 75% του ΑΕΠ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να περικόψει 200 εκατομμύρια δολάρια από ζωτικούς τομείς όπως η υγεία και η παιδεία.
Φθηνή Νίκη του Ιράν, Ακριβή Ήττα του Ισραήλ
Συνολικά, η εκτιμώμενη ζημιά για το Ισραήλ κυμαίνεται μεταξύ 11,5 και 17,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,3% του ΑΕΠ της χώρας. Το πιο ειρωνικό είναι ότι το Ιράν ξόδεψε ελάχιστα για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα, αναγκάζοντας το Ισραήλ να βρεθεί αντιμέτωπο με μια κρίση ρευστότητας, ένα ασφαλιστικό χάος και μια σπείρα διαρροής ταλέντων.
Το Ισραήλ είχε υποσχεθεί αποτροπή. Ωστόσο, το Ιράν του παρέδωσε έναν ισολογισμό βαμμένο στο κόκκινο και, το σημαντικότερο, έναν δημόσιο εξευτελισμό. Η σύγκρουση αυτή αναδεικνύει τις βαριές συνέπειες της προσπάθειας επιβολής δύναμης χωρίς πλήρη εκτίμηση του κόστους και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.
Το Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο και Ελληνο-Αιγυπτιακή Σύμπραξη με απλά λόγια.
(Αθήνα, 7 Ιουνίου 2025) – Η ανατολική Μεσόγειος παραμένει θέατρο περίπλοκων γεωπολιτικών ελιγμών, όπου η σύναψη του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου για την Οριοθέτηση της ΑΟΖ (2019) συνεχίζει να ρίχνει μια μακριά, διαιρετική σκιά, προκαλώντας αλυσίδα αντιδράσεων και διαμορφώνοντας νέες συμμαχίες, με κυριότερη την