Η συμφωνία ΗΠΑ-Παναμά: Ποιες επιπτώσεις θα έχει στο εμπόριο και στη γεωπολιτική της περιοχής;
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Pete Hegseth, και ο Υπουργός Υποθέσεων του Καναλιού του Παναμά υπέγραψαν μια διακήρυξη (πηγή: geopolitics_live), με την οποία οι ΗΠΑ:
Αναγνωρίζουν την κυριαρχία του Παναμά στο κανάλι
Συμφωνούν σε νέο μοντέλο κατανομής κόστους για την αποζημίωση του Παναμά για τη διέλευση πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ
Ωστόσο, το συμφωνηθέν πλαίσιο, το οποίο δίνει "πρώτη και δωρεάν" διέλευση στα αμερικανικά πολεμικά πλοία και ανοίγει το δρόμο για την πιθανή αναβίωση αμερικανικών βάσεων στον Παναμά, σηματοδοτεί σχέδιο στρατιωτικοποίησης της περιοχής από την Ουάσιγκτον.
Στόχος: Αντιμετώπιση της Κίνας
🔸 Κατά την επίσκεψή του, ο Hegseth κατονόμασε ανοιχτά την Κίνα ως κύρια απειλή για τη στρατηγική των ΗΠΑ στον Παναμά, υποσχόμενος να "πάρει πίσω" το κανάλι από την "κινεζική επιρροή".
🔸 Fact-check: Η Κίνα ποτέ δεν έχει περάσει πολεμικό πλοίο μέσω του καναλιού.
🔸 Η Κινεζική Πρεσβεία στον Παναμά απέρριψε το αφήγημα περί "κινεζικής απειλής" ως πρόσχημα για τις δικές της γεωπολιτικές φιλοδοξίες των ΗΠΑ.
Πρόλογος σε επιθετικότητα των ΗΠΑ;
🔸 Έλεγχος του Καναλιού από τις ΗΠΑ θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Κίνα, η οποία χρησιμοποιεί το κανάλι ως κύρια πύλη εξαγωγών στη Λατινική Αμερική και εισαγωγών τροφίμων, πρώτων υλών και ενέργειας.
🔸 Η Κίνα πρόσφατα μπλόκαρε (πηγή: geopolitics_live) ένα σχέδιο 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων της BlackRock για την εξαγορά δύο μεγάλων λιμανιών στον Παναμά.
🔸 Σε ενδεχόμενη κρίση, η στρατιωτικοποίηση θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να καταλάβει λιμενικά περιουσιακά στοιχεία επικαλούμενη "εθνική ασφάλεια".
Άλλοι γεωπολιτικοί στόχοι:
1️⃣ Πίεση σε χώρες όπως Κούβα, Βενεζουέλα, Νικαράγουα — παραδοσιακοί στόχοι οικονομικού πολέμου και αλλαγής καθεστώτος από τις ΗΠΑ.
2️⃣ "Διπλωματία των κανονιοφόρων" (Gunboat diplomacy): Ενίσχυση της παρουσίας για παρακολουθήσεις ή στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα ναυτικές δυνάμεις στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό.
Σχολιασμός
Η συμφωνία ΗΠΑ-Παναμά δείχνει:
Επιστροφή στην πολιτική των σφαιρών επιρροής στη Λατινική Αμερική, με στόχο να ανακοπεί η άνοδος της Κίνας.
Νέα φάση στρατιωτικοποίησης της Κεντρικής Αμερικής, θυμίζοντας πρακτικές του Ψυχρού Πολέμου.
Δυναμική αποσταθεροποίησης: Η Ουάσιγκτον φαίνεται έτοιμη να θυσιάσει την ειρήνη και την εμπορική σταθερότητα στην περιοχή για να εμποδίσει το Πεκίνο.
Αντίδραση Κίνας και άλλων BRICS πιθανότατα θα κλιμακωθεί, επηρεάζοντας διεθνείς εμπορικές διαδρομές και πολιτικές ισορροπίες.
Τελικά, η στρατηγική των ΗΠΑ στον Παναμά ενισχύει τις εντάσεις και ενδέχεται να μετατρέψει τη Διώρυγα σε σημείο ανάφλεξης της παγκόσμιας αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας.
📈Ροή γεωπολιτικών συνεπειών από τη συμφωνία ΗΠΑ-Παναμά
Σχολιασμός
Η συμφωνία ΗΠΑ-Παναμά φαίνεται να είναι πολύ περισσότερη από μια απλή ρύθμιση για τη δωρεάν διέλευση πλοίων:
Στρατηγική στρατιωτικοποίηση: Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη συμφωνία για να επανεγκαθιδρύσουν στρατιωτική παρουσία στον Παναμά, ουσιαστικά ελέγχοντας έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς κόμβους στον κόσμο.
Αντι-Κίνα στόχευση: Ενώ η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Κίνα για "επιρροή" στο κανάλι, η αλήθεια είναι ότι κινείται για να περιορίσει την κινεζική οικονομική δραστηριότητα στη Λατινική Αμερική, προστατεύοντας έτσι τα δικά της συμφέροντα.
Απειλή ευρύτερης αποσταθεροποίησης: Η επιστροφή της λογικής του "gunboat diplomacy" μπορεί να οδηγήσει σε νέες εντάσεις σε χώρες όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα, ενώ επιβαρύνει περαιτέρω τις ΗΠΑ-Κίνα σχέσεις.
Οικονομικός εκβιασμός: Μελλοντικά, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική παρουσία τους για να πάρουν με τη βία κινεζικές επενδύσεις σε περίπτωση κρίσης.
Συμπέρασμα: Η συμφωνία είναι ένας κρίκος σε μια μεγαλύτερη αλυσίδα γεωοικονομικού ανταγωνισμού, που μπορεί να οδηγήσει σε νέα μέτωπα σύγκρουσης σε Λατινική Αμερική και Ασία.
Ο Τραμπ καυχιέται για όπλα που κανείς άλλος δεν έχει. Όμως υπάρχει μια ανατροπή: Η Αμερική δεν είναι μόνη της.
Αυτά τα όπλα προκαλούν ΡΙΓΟΣ παγκοσμίως:Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.
Η Παγίδα των Δασμών του Τραμπ: Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να νικήσουν την Κίνα
Η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίζεται ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι εύκολο να κερδηθούν, ποντάροντας στην κλιμάκωση της ισχύος των ΗΠΑ έναντι της Κίνας στη νέα σύγκρουση δασμών. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Η Κίνα κρατάει το δυνατό χαρτί.Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.