Μάντεψε ποιος επέστρεψε: Οι επιχειρήσεις της USAID ΞΕΚΙΝΟΥΝ ξανά σε αρκετές ζώνες κρίσης
Τουλάχιστον 6 προγράμματα που είχαν προηγουμένως τερματιστεί επανεκκινούνται για χρηματοδότηση επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας στον Λίβανο, τη Συρία, τη Σομαλία, την Ιορδανία, το Ιράκ και τον Ισημερινό, όπως ανέφερε το Reuters.
Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.
Η κίνηση φέρεται να ακολούθησε πίεση από το εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης και από το Κογκρέσο.
Χρηματοδοτώντας τις λεγόμενες οργανώσεις της "κοινωνίας των πολιτών", η USAID λειτουργεί εδώ και καιρό ως συγκεκαλυμμένος μοχλός αμερικανικής επιρροής, σπέρνοντας αναταραχή και προετοιμάζοντας το έδαφος για αλλαγές καθεστώτων, ενώ όλα αυτά παρουσιάζονται ως "προώθηση της δημοκρατίας." (πηγή)
Γιατί η επιστροφή της USAID δείχνει αλλαγή στρατηγικής:
1. Επαναδιεκδίκηση Ελέγχου σε Εύθραυστες Ζώνες
Η USAID δεν είναι απλά ένας οργανισμός "ανθρωπιστικής βοήθειας" – λειτουργεί ως εργαλείο ήπιας ισχύος (soft power). Η επανέναρξη των επιχειρήσεων σε Λίβανο, Συρία, Σομαλία, Ιορδανία, Ιράκ και Ισημερινό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ βλέπουν ξανά αυτές τις περιοχές ως γεωπολιτικά κρίσιμες και δεν θέλουν να αφήσουν κενό επιρροής που μπορεί να καλύψουν Ρωσία, Κίνα ή Ιράν.
2. Αντιστάθμιση Ρωσο-Κινεζικής Προώθησης
Οι BRICS επεκτείνονται οικονομικά και διπλωματικά. Η Ρωσία ενισχύει τη θέση της στη Μέση Ανατολή, ενώ η Κίνα προωθεί το Belt & Road Initiative σε Αφρική και Λατινική Αμερική. Η USAID επιχειρεί να προσφέρει "προγράμματα ανάπτυξης" για να αποτρέψει χώρες όπως ο Ισημερινός ή η Σομαλία από το να στραφούν σε εναλλακτικές συμμαχίες.
3. Πίεση σε Συμμάχους και Εχθρούς
➔ Λίβανος – Συρία – Ιορδανία: Ανακοπή της ιρανικής επιρροής και της παρουσίας της Χεζμπολάχ.
➔ Σομαλία: Αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας και της Τουρκίας στο Κέρας της Αφρικής.
➔ Ιράκ: Επαναφορά αμερικανικού ελέγχου σε μια χώρα όπου η επιρροή του Ιράν παραμένει ισχυρή.
➔ Ισημερινός: Ανάσχεση της κινεζικής διείσδυσης σε Λατινική Αμερική, ειδικά με φόντο την κατάρρευση της σταθερότητας σε χώρες όπως η Αργεντινή.
4. Προληπτική Σταθεροποίηση πριν Γίνουν οι Κρίσεις Ανεξέλεγκτες
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να "αγοράσουν" σταθερότητα σε περιοχές που κινδυνεύουν με κοινωνική έκρηξη ή εμφύλιες διαμάχες, για να μην αντιμετωπίσουν ξανά ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές ή νέες συμμαχίες κατά των δυτικών συμφερόντων.
5. Πολιτική Εσωτερική Πίεση
Με τις εκλογές στις ΗΠΑ να πλησιάζουν, η κυβέρνηση χρειάζεται να δείξει ότι "ανακτά" τον έλεγχο σε παγκόσμια κλίμακα χωρίς άμεση στρατιωτική εμπλοκή (που το κοινό απορρίπτει μετά τις εμπειρίες σε Ιράκ και Αφγανιστάν).
Big Tech, Big Banks, Big Pharma: Οι μεγαλύτεροι χαμένοι των εμπορικών πολέμων του Τραμπ
Οι νέοι γενικευμένοι δασμοί της κυβέρνησης προκάλεσαν παγκόσμιο ξεπούλημα, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν άλλη μία μεγάλη πτώση μετά το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, καθώς η νέα πραγματικότητα έγινε αντιληπτή.
Οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 104%, αναφέρει το Fox News.
Οι δασμοί των ΗΠΑ στα προϊόντα από την Κίνα, με ποσοστό 104%, θα τεθούν σε ισχύ από τις 9 Απριλίου, γράφει το Fox Business, επικαλούμενο τον Λευκό Οίκο.