Μην πιστεύετε τη μαγική αφήγηση των MAGA: Ο Τραμπ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ στα δασμολόγια
Λιγότερο από 24 ώρες πριν από την παύση των δασμών, ο Τραμπ καυχιόταν ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες «φιλούσαν τον κ*** του για να διαπραγματευτούν» και ότι «πεθαίνουν να κάνουν μια συμφωνία».
Μετά την ανακοίνωση της 90ήμερης παύσης, οι Ρεπουμπλικάνοι έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, να δηλώνει: «Ιδού η 'Τέχνη της Συμφωνίας'», και να υποστηρίζει ότι η απειλή των δασμών «δημιούργησε μοχλό πίεσης» και «έφερε ΠΟΛΛΕΣ χώρες στο τραπέζι».
Τι συνέβη πραγματικά;
🔶 Στο παρασκήνιο, πηγές του Λευκού Οίκου ανέφεραν στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι η Υπουργός Οικονομικών, Μπέσεντ, και ο Υπουργός Εμπορίου, Λάτνικ, συναντήθηκαν με τον Τραμπ λίγες ώρες πριν από την αναδίπλωση και τον πίεσαν να αναστείλει τους δασμούς.
🔶 Την Τρίτη, τα προειδοποιητικά σημάδια άρχισαν να αναβοσβήνουν: η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, το παραδοσιακό «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους αναταραχής, ξεκίνησε μαζικές πωλήσεις. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κατέρρευσαν σε χαμηλό 17 ετών, πρωτοφανές από την κρίση του 2008, ενώ τα 30ετή ομόλογα έπεσαν στα χειρότερα επίπεδα από το 1982.
🔶 Ο Υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, της χώρας με τα περισσότερα αμερικανικά ομόλογα, αναγκάστηκε να διαψεύσει δημοσίως ότι τα ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν ως όπλο στους δασμολογικούς πολέμους, μετά από πρόταση βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.
🔶 Σύμφωνα με ανταποκριτή του Fox Business, η Ιαπωνία είχε ΗΔΗ αρχίσει να ξεπουλά τα αμερικανικά ομόλογα πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ.
Άλλοι παράγοντες που χάλασαν το αφήγημα των δασμών του Τραμπ:
🔴 Μια πολυ-τρισεκατομμυριακή κατάρρευση στη χρηματαγορά (πτώση 9,5% για τον Dow, 10% για τον S&P 500 και 11% για το Nasdaq) μετά την ανακοίνωση των δασμών.
🔴 Οι κίνδυνοι ενός παγκόσμιου οικονομικού κραχ, παρόμοιου με το Μεγάλο Κραχ του 1929.
🔴 Πίεση από κρίσιμους κλάδους των ΗΠΑ που επλήγησαν από τα αντίμετρα, όπως η γεωργία, τα μηχανήματα και τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Η πραγματικότητα
Η σκληρή ρητορική του Τραμπ, ακολουθούμενη από μια τόσο θεαματική αναδίπλωση, αποτελεί τεράστιο σοκ για τον πρόεδρο και τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του.
Σχόλιο για το διάγραμμα:
Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών αμερικανικών ομολόγων κυμαίνονταν σχετικά σταθερά μέχρι την 5η Απριλίου, οπότε και ανακοινώθηκαν οι νέοι δασμοί από τον Ντόναλντ Τραμπ. Από εκείνο το σημείο και μετά παρατηρείται:
Απότομη πτώση στις αποδόσεις και των δύο ομολόγων, γεγονός που υποδηλώνει έντονη φυγή προς ασφαλή περιουσιακά στοιχεία (flight to safety) καθώς οι αγορές φοβήθηκαν κλιμάκωση της εμπορικής κρίσης.
Η πτώση στις αποδόσεις σημαίνει αύξηση στη ζήτηση για ομόλογα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για ύφεση ή κρίση ρευστότητας.
Η πιο έντονη αντίδραση παρατηρείται στα 10ετή ομόλογα, κάτι που συνήθως ερμηνεύεται ως προειδοποίηση για ύφεση, αφού το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού γίνεται δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με το μακροπρόθεσμο.
Συνολικά, το διάγραμμα δείχνει ότι η απότομη ανακοίνωση δασμών είχε ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των αγορών προς το αμερικανικό χρέος και ενίσχυσε τον κίνδυνο χρηματοοικονομικής αποσταθεροποίησης.
Επιπτώσεις στο Δολάριο 🇺🇸💵
Πίεση αποδυνάμωσης:
Όταν οι αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα πέφτουν απότομα, το δολάριο γίνεται λιγότερο ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές.
Ήδη είδαμε ενδείξεις ότι Ιαπωνία και Κίνα (μεγαλύτεροι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων) σκέφτονται ή ξεκίνησαν ξεπούλημα αμερικανικού χρέους.
Αυτό ενισχύει την αποδολαριοποίηση και την αναζήτηση εναλλακτικών νομισμάτων (π.χ. γιουάν, χρυσό, κρυπτονομίσματα).
Αυξημένο κόστος δανεισμού για ΗΠΑ:
Αν η ζήτηση για δολάριο και αμερικανικά ομόλογα πέσει, οι ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για να χρηματοδοτούν το έλλειμμα.
Αυτό μπορεί να επιταχύνει την κρίση χρέους μέσα στα επόμενα χρόνια.
➔ Επιπτώσεις στη Fed 🏛️
Πιθανή ανάγκη για παρέμβαση:
Αν η αγορά κρατικών ομολόγων συνεχίσει να ταλαντεύεται, η Fed θα αναγκαστεί να παρέμβει με νέες αγορές ομολόγων ("Quantitative Easing") για να στηρίξει τις τιμές και να σταθεροποιήσει τις αποδόσεις.
Δίλημμα για τα επιτόκια:
Η Fed θα βρεθεί μπροστά σε τρομακτικό δίλημμα:
Αν μειώσει τα επιτόκια για να στηρίξει την οικονομία, θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.
Αν τα διατηρήσει ή τα αυξήσει, θα "σκοτώσει" την ανάπτυξη και θα επιταχύνει την ύφεση.
Συρρίκνωση της αξιοπιστίας:
Με την αγορά να αμφισβητεί τη σταθερότητα των αμερικανικών assets, η Fed θα δυσκολευτεί να διατηρήσει την εικόνα του σταθερού παγκόσμιου κεντρικού τραπεζίτη.
Το σοκ στις αποδόσεις είναι καμπανάκι κινδύνου για το δολάριο και για το ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία. Αν το φαινόμενο συνεχιστεί, μπαίνουμε σε μια μεταβατική φάση όπου το δολάριο δεν θα είναι πλέον αδιαμφισβήτητο "παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα".
🔔 Με απλά λόγια: Η υπερβολική χρήση της οικονομικής ισχύος (όπως οι δασμοί και οι κυρώσεις) ρίχνει τώρα τις ΗΠΑ στην ίδια την παγίδα που έστησαν για άλλους.
Ο Τραμπ καυχιέται για όπλα που κανείς άλλος δεν έχει. Όμως υπάρχει μια ανατροπή: Η Αμερική δεν είναι μόνη της.
Αυτά τα όπλα προκαλούν ΡΙΓΟΣ παγκοσμίως:Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.
Ποια είναι η ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ της USAID στις έξι χώρες όπου επέστρεψε;
Οι επιχειρήσεις της USAID, που αναφέρεται ότι επανεκκίνησαν σε Συρία, Σομαλία, Λίβανο, Ιορδανία, Ιράκ και Ισημερινό, αποτέλεσαν περισσότερο κατάρα παρά ευλογία για αυτές τις χώρες.Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.