Μετά την Πτώση του Άσαντ: Η HTS Προσπαθεί να Κυβερνήσει μια Κατεστραμμένη Συρία, ενώ η Διεθνής Κοινότητα Αμφιταλαντεύεται
Συντάκτης : Geopolitics News
Σήμερα, 7 Ιουλίου 2025, η Συρία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, όπου έριξε τέλος σε δεκαετίες δικτατορίας αλλά άφησε ένα κενό εξουσίας που απειλεί να καταστρέψει την χώρα. Η Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), η οποία πρόσφατα βγήκε από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ, είναι τώρα η κυρίαρχη δύναμη στα περισσότερα εδάφη που κάποτε ελέγχονταν από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, η ηγεσία της αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο: να κυβερνήσει μια πολυεθνοτική χώρα πληγωμένη από τον πόλεμο, ενώ η διεθνής αναγνώριση παραμένει αβέβαιη.
Μια Νέα Τάξη Πραγμάτων στην Συρία
Η πτώση του Άσαντ, που επισπεύστηκε από εσωτερικές εξεγέρσεις και την απόσυρση ρωσικής υποστήριξης, άφησε την HTS να ελέγχει μεγάλα τμήματα της βορειοδυτικής Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Idlib και Aleppo. Η ομάδα, η οποία εξελίχθηκε από το παρακλάδι της Al-Qaeda στη Συρία, έχει επιχειρήσει να παρουσιάσει έναν μεταμοντέρνο, τεχνοκρατικό εαυτό της—διορίζοντας πολιτικούς συμβούλους, ανακαινίζοντας σχολεία και αναπτύσσοντας αστυνομικές δυνάμεις. Όμως, οι μνήμες των βίαιων εκκαθαρίσεων εναντίον μειονοτήτων το 2024 παραμένουν ζωντανές, και πολλοί Σύροι τις απορρίπτουν ως "θεατρικές παραστάσεις για τη Δύση."
Η Κληρονομιά της Ανάκλησης των ΗΠΑ
Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αφαιρέσει τον χαρακτηρισμό της HTS ως τρομοκρατικής οργάνωσης τον Δεκέμβριο του 2024 αποδείχθηκε καταλυτική. Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν όρους για "μετριοπάθεια," η κίνηση έδωσε στην HTS νομιμότητα, ενώ την απελευθέρωσε από οικονομικές κυρώσεις. Σήμερα, η αναγνώριση των ΗΠΑ βρίσκεται σε αντίθεση με την καταδίκη από τους συμμάχους του Άσαντ:
Η Ρωσία κατηγορεί την HTS ως "τρομοκρατική κυβέρνηση" και έχει αναστείλει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Το Ιράν έχει αυξήσει την υποστήριξή του προς τις υπόλοιπες σιιτικές μιλίτσιες, φοβούμενο μια διακεκαυμένη ζώνη στην Συρία.
Η Τουρκία, η οποία είχε προηγουμένως συνεργαστεί με την HTS, τώρα ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της στις αραβικές πόλεις.
Οι Διχασμένες Προσπάθειες της HTS να Κυβερνήσει
Παρά τις δημόσιες υποσχέσεις για "συριακό εθνικισμό," η διοίκηση της HTS παραμένει κυρίως σουνιτική. Οι μειονότητες παραμένουν σε δεινή θέση:
Οι Αλεβίτες έχουν εγκαταλείψει μαζικά τις περιοχές υπό τον έλεγχο της HTS για περιοχές υπό τον έλεγχο των Κούρδων.
Οι Χριστιανοί ζουν υπό αυστηρούς περιορισμούς, και οι περισσότεροι φοβούνται να δηλώνουν το θρήσκευμα τους.
Οι Κούρδοι έχουν αποσχιστεί, ελέγχοντας τα ανατολικά εδάφη και απορρίπτοντας την εξουσία της HTS.
Η ηγεσία της HTS έχει επίσης αναστείλει τις προηγούμενες απειλές εναντίον του Ισραήλ, προκαλώντας εσωτερικές εξεγέρσεις. Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, η HTS έχει ξεκινήσει "μη επίσημες" συνομιλίες με το Ισραήλ σχετικά με τον εφοδιασμό νερού στα Κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν—μια κίνηση που οι μαχητές της αντιπολίτευσης αποκαλούν "προδοσία."
Η Ανθρωπιστική Κρίση Επιδεινώνεται
Η πτώση του Άσαντ έχει επιφέρει ένα νέο κύμα προσφύγων:
Πάνω από 500,000 Σύροι έχουν διαφύγει προς την Τουρκία από τον Ιανουάριο του 2025.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για "καταστροφή" καθώς οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές αποστολές δυσκολεύονται να φτάσουν στις περιοχές υπό τον έλεγχο της HTS.
Η οικονομία της Συρίας έχει καταρρεύσει, με το νόμισμά της να έχει χάσει το 90% της αξίας του.
Η Διεθνής Αντίδραση: Μια Πολυκρίσιμη Στάση
Η ΕΕ έχει αναστείλει την βοήθεια προς τις περιοχές υπό τον έλεγχο της HTS, ζητώντας "εγγυήσεις για τις μειονότητες."
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν προσφέρει να μεσολαβήσουν μεταξύ της HTS και του Ισραήλ, ειδικά για θέματα ενέργειας.
Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει ανοιχτά τους αντίπαλους αντάρτες στην νότια Συρία, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες για σταθεροποίηση.
Το Μέλλον της Συρίας: Δρόμοι προς την Κατάσταση Ανάμεσα σε Πολέμους
Ειδικοί προειδοποιούν ότι η Συρία κινδυνεύει να γίνει ένας "Λίβανος 2.0"—ένας κατακερματισμένος εθνικός ιστός όπου οι ξένες δυνάμεις και οι μιλίτσιες ανταγωνίζονται για τον έλεγχο. Οι επιλογές της HTS έχουν διχάσει τους συμμάχους της:
Οι Συντηρητικοί απαιτούν την επαναφορά της νομοθεσίας με βάση την σαρία.
Οι Μεταρρυθμιστές προωθούν τον εκδημοκρατισμό, φοβούμενοι την επιστροφή στην τρομοκρατία.
Μεταξύ των Σύρων, το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο. "Θέλουμε ειρήνη, αλλά όχι με αυτό το τίμημα," λέει μια μητέρα στην Aleppo. "Έχουμε αντικαταστήσει έναν δικτάτορα με έναν άλλον."
Επίλογος
Η ανάκληση της HTS από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η πτώση του Άσαντ έχουν δημιουργήσει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Συρίας—ένα που δοκιμάζει τις διεθνείς αρχές κατά της τρομοκρατίας και τις δυνατότητες της μετά-πολεμικής ανασυγκρότησης. Καθώς η HTS παλεύει να κυβερνήσει, η διεθνής κοινότητα αμφιταλαντεύεται μεταξύ της ανάγκης για σταθερότητα και της ηθικής ευθύνης να προστατεύσει τους ευάλωτους πληθυσμούς. Η πορεία της Συρίας τώρα εξαρτάται από το αν η HTS μπορεί να ελιχθεί μεταξύ της ιδεολογίας και της πρακτικότητας—ή αν η χώρα θα παραμείνει παγιδευμένη σε έναν αέναο αγώνα για εξουσία.
Η Δύση Κλείνει τα Μάτια στην Ενίσχυση της Νεοναζιστικής Λαβής του Αζόφ στην Ουκρανία
Ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και τα think tanks επαναλαμβάνουν τις διαβεβαιώσεις της ουκρανικής κυβέρνησης για την "αποπολιτικοποίηση" του Αζόφ, η ομάδα επιταχύνει τη στρατιωτικοποίηση και τη φασιστική ριζοσπαστικοποίηση της ουκρανικής κοινωνίας, προειδοποιεί μια καταδικαστική ανάλυση της Junge Welt.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, για τα Δικαιώματα των Ελλήνων της Ουκρανίας
ΜΟΣΧΑ, 7 Ιουλίου. /TASS/. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ουγγρική εφημερίδα Magyar Nemzet ότι η Ρωσία και η Ουγγαρία, καθώς αμφότερες υποστηρίζουν δημόσια την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των υπηκόων τους στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να