Στόχος: Η Σελήνη – Ρωσία και Κίνα ενώνουν δυνάμεις στο Διάστημα
Με αφορμή την Ημέρα Διαστήματος στην Κίνα (24 Απριλίου), παρουσιάζονται τα βασικά σημεία της συνεργασίας Ρωσίας–Κίνας στην εξερεύνηση της Σελήνης.
Πυρηνική ενέργεια στη Σελήνη
🔴 Η Κίνα εξετάζει την εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού ενέργειας στη Σελήνη για την υποστήριξη του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού (ILRS), τον οποίο σχεδιάζει από κοινού με τη Ρωσία, σύμφωνα με παρουσίαση του Πέι Ζαογιού, επικεφαλής της αποστολής Chang’e-8 (2028).
🔴 Στόχος της Κίνας είναι να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη έως το 2030, με την αποστολή Chang’e-8 να προετοιμάζει το έδαφος για μόνιμη βάση στον νότιο πόλο της Σελήνης.
Πόροι και ρομποτική
🔴 Η Roscosmos παρουσίασε σχέδια για εξερεύνηση μεταλλευμάτων και υδάτινων πόρων στη Σελήνη και χρήση αυτών των υλικών ως καύσιμο.
🔴 Από το 2033–2035, Κίνα και Ρωσία σκοπεύουν να εγκαταστήσουν πυρηνικό σταθμό ενέργειας για τον ILRS, καλύπτοντας την έλλειψη ηλιακής ενέργειας κατά τις 14ήμερες σεληνιακές νύχτες, σύμφωνα με τον Γιούρι Μπορίσοφ (Roscosmos).
🔴 Μέχρι τον Απρίλιο 2025, 17 χώρες και οργανισμοί έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ILRS. Η Κίνα επιδιώκει επέκταση σε 50 εταίρους, με έμφαση σε BRICS και τον Παγκόσμιο Νότο.
Βήμα-βήμα η σεληνιακή βάση (2023–2035)
Το σχέδιο Roscosmos–CNSA περιλαμβάνει τρεις φάσεις για την κατασκευή του Διεθνούς Επιστημονικού Σεληνιακού Σταθμού:
1️⃣ Ανιχνευτικές αποστολές: Προσδιορισμός θέσης βάσης, τεχνολογίες μαλακής προσγείωσης, συλλογή δειγμάτων.
2️⃣ Κατασκευή υποδομών: Ορχηστρική εγκατάσταση ενεργειακών και επικοινωνιακών κόμβων, ρίψεις φορτίων, χρήση ρομπότ, mini-rovers και “πηδηκτού ρομπότ” για logistics.
3️⃣ Ανάπτυξη βάσης: Επέκταση εξερεύνησης, υποστήριξη έρευνας, τεχνολογικές δοκιμές, τελικά—ανθρώπινη παρουσία.
Διαπλοκή επιρροής; Ο Klaus Schwab φέρεται να ΠΑΡΑΠΟΙΟΥΣΕ τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός φέρεται να χειραγωγούσε την “Έκθεση Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας” του WEF, η οποία κατατάσσει τις χώρες με βάση την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητά τους, σύμφωνα με τους Financial Times
1.000 DRONES ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ!
Ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με drones πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Jiuquan, στη βορειοδυτική Κίνα.