Οι Εμπορικοί Φραγμοί των ΗΠΑ θα Γυρίσουν Μπούμερανγκ στην Οικονομία τους
Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, με συμμάχους και εμπορικούς εταίρους να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ολοένα και πιο μονομερή και ηγεμονική οικονομική πολιτική της Ουάσινγκτον.
Αυτές οι προστατευτικές πολιτικές δεν αποσκοπούν στην προστασία της βιομηχανίας των ΗΠΑ, αλλά αποκαλύπτουν μια ευρύτερη τάση οικονομικού εθνικισμού, η οποία όχι μόνο θα πλήξει τις ίδιες τις ΗΠΑ, αλλά και θα αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο εμπόριο, οδηγώντας τις οικονομίες σε κατακερματισμό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν για καιρό υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς — αλλά μόνο όταν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Τη στιγμή όμως που οι δυνάμεις της παγκόσμιας αγοράς αρχίζουν να αμφισβητούν την κυριαρχία τους, η Ουάσινγκτον εγκαταλείπει τις αρχές αυτές, προτιμώντας μια επιθετική προστατευτική πολιτική. Η πιο πρόσφατη απόφαση για δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο είναι απλώς μια απεγνωσμένη προσπάθεια να προστατεύσει τις παρακμάζουσες βιομηχανίες της, ακόμα και αν αυτό συμβεί εις βάρος της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας.
Για δεκαετίες, οι ΗΠΑ υπήρξαν η κυρίαρχη οικονομική δύναμη, καθορίζοντας τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και χρησιμοποιώντας θεσμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα ως μέσα για την επιβολή της βούλησής τους. Ωστόσο, η άνοδος οικονομικών δυνάμεων όπως η Κίνα, η ενίσχυση των περιφερειακών συμμαχιών και η αυξανόμενη εξάρτηση των χωρών από εναλλακτικές αγορές έχουν διαβρώσει την ικανότητα της Ουάσινγκτον να ελέγχει μονομερώς το παγκόσμιο εμπόριο.
Αντί να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές, οι ΗΠΑ επιλέγουν να αντιδράσουν επιθετικά — επιβάλλοντας τιμωρητικούς δασμούς, χρησιμοποιώντας το δολάριο ως όπλο και επιβάλλοντας κυρώσεις σε χώρες που δεν συμμορφώνονται.
Ενώ η Ουάσινγκτον προσπαθεί να δικαιολογήσει τους δασμούς ως μέτρο "προστασίας των Αμερικανών εργατών", η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η παγκοσμιοποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων σημαίνει ότι οι δασμοί αυτοί τελικά θα αυξήσουν το κόστος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και πιθανή άνοδο του πληθωρισμού. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι προστατευτικές πολιτικές σπάνια αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αντιθέτως, συχνά οδηγούν τις εγχώριες βιομηχανίες σε στασιμότητα, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα και, τελικά, καθιστώντας τις μη βιώσιμες.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χαλυβουργία. Επιβάλλοντας υψηλότερους δασμούς, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι προστατεύει τους εγχώριους παραγωγούς από τον ανταγωνισμό. Στην πραγματικότητα, όμως, αυξάνει το κόστος πρώτων υλών για τις αμερικανικές βιομηχανίες που εξαρτώνται από τον εισαγόμενο χάλυβα. Αυτό θα αυξήσει το κόστος παραγωγής για τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι κατασκευές και η ενέργεια, καθιστώντας τα προϊόντα τους ακριβότερα τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.
Επιπλέον, η αντίδραση είναι αναπόφευκτη. Οι επηρεαζόμενοι εμπορικοί εταίροι δεν πρόκειται να μείνουν άπραγοι ενώ η Ουάσινγκτον προσπαθεί να χειραγωγήσει το παγκόσμιο εμπόριο προς όφελός της. Σίγουρα θα υπάρξουν αντίμετρα, τα οποία πιθανότατα δεν θα ευχαριστήσουν καθόλου την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Αφἠστε το email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα.