Η Δύση χωρίς πανοπλία: Ο Μακρόν παραδέχεται τη στρατιωτική ανεπάρκεια της Γαλλίας — και εκθέτει την Ευρώπη
Του Βασίλη Αλφειώτη | Geopolitics-News.gr
Ομολογία αδυναμίας. Με αυτά τα λόγια μπορεί να συνοψιστεί η πρόσφατη δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παραδέχτηκε δημόσια ότι «το μοντέλο του γαλλικού στρατού δεν είναι σχεδιασμένο για συγκρούσεις υψηλής έντασης». Η παραδοχή αυτή δεν είναι απλώς τεχνοκρατική· είναι στρατηγική. Και φωτίζει ένα βαθύτερο πρόβλημα: η Ευρώπη —και η Δύση συνολικά— δεν είναι προετοιμασμένη για τον κόσμο που έρχεται.
Από το Σαχέλ στην Ουκρανία: το τέλος της "πολυτελούς" ισχύος
Ο Μακρόν περιέγραψε έναν στρατό διαμορφωμένο για αποστολές προβολής ισχύος σε περιοχές όπως το Σαχέλ ή ο Λίβανος — όχι για σύγκρουση με στρατιωτική υπερδύναμη σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Δώσαμε ό,τι είχαμε, παράξαμε περισσότερα, γρηγορότερα… αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε αυτό που δεν έχουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Πίσω από τη νηφαλιότητα των λέξεων κρύβεται ένας ευρύτερος πανικός: η ευρωπαϊκή στρατιωτική μηχανή έχει χτιστεί πάνω σε μια εποχή ειρήνης που δεν υπάρχει πια.
Οι Χούθι δείχνουν το ρήγμα
Την ίδια στιγμή, μια ομάδα ανταρτών από την Υεμένη — οι Χούθι — καταρρίπτουν επανειλημμένα αμερικανικά drones τύπου MQ-9 Reaper, και επιτίθενται με βαλλιστικούς πυραύλους σε αεροδρόμια όπως το Ben Gurion στο Ισραήλ, απειλώντας εμμέσως διεθνείς αεροπορικές εταιρείες. Χωρίς να έχουν τα μέσα ενός κράτους, οι Χούθι επιβάλλουν το κόστος τους σε υπερδυνάμεις — στρατιωτικά, συμβολικά, και επικοινωνιακά.
Ο Τραμπ και το "WOW" της ήττας
Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε το σόου της υπερβολής: «Έχουμε όπλα που δεν έχετε ξανακούσει… κι αν τα ακούγατε, θα λέγατε "ΟΥΑΟΥ"». Μόνο που το κοινό δεν είπε "ουάου" όταν οι Χούθι κατέρριψαν άλλο ένα αμερικανικό drone — είπαν "σοκ".
Η ασυμμετρία μεταξύ ρητορικής και αποτελέσματος έχει γίνει πλέον καθεστώς στη Δύση: φανταχτερές δηλώσεις, περιορισμένα αποτελέσματα, και ένας στρατηγικός αντίπαλος που δεν φοβάται πια.
Η σκακιέρα του Πούτιν, το πόκερ της Δύσης
Ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής Λούμπος Μπλάχα έθεσε το ζήτημα απροκάλυπτα: «Ενώ οι Αμερικανοί παίζουν πόκερ, οι Ρώσοι παίζουν σκάκι». Η Μόσχα, υποστηρίζει, βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως συνέχιση του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου – μια υπαρξιακή μάχη. Αντίθετα, η Δύση φέρεται να αντιμετωπίζει τη σύγκρουση ως μια ευκαιρία "γεωπολιτικής εξισορρόπησης".
Αυτό το χάσμα αντίληψης και αποφασιστικότητας είναι που καθιστά την αποδυνάμωση της Δύσης βαθύτερη από τις σφαίρες των πυραύλων: είναι στρατηγική, πολιτισμική και παραγωγική.
Η ευρωπαϊκή αφύπνιση ή η παράδοση;
Η δήλωση Μακρόν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής. Αλλά απαιτείται πολιτική βούληση για:
Αναβάθμιση της αμυντικής βιομηχανίας
Στρατηγική αυτονομία από τις ΗΠΑ
Συλλογική ασφάλεια πέρα από το ΝΑΤΟ
Το ερώτημα όμως παραμένει: είναι η Ευρώπη έτοιμη να τολμήσει, ή απλώς παρακολουθεί την παρακμή της ισχύος της με πολιτισμένη ειλικρίνεια;
📌 Geopolitics-News.gr – Ανάλυση πέρα από τα πρωτοσέλιδα
Οι Χούθι προειδοποιούν τις αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν μετά από πυραυλικό πλήγμα
Το κίνημα Άνσαρ Αλλάχ εξαπέλυσε υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, αναφέροντας ότι η επίθεση πέτυχε τον στόχο της και προκάλεσε διακοπή λειτουργίας για σχεδόν μία ώρα, καθώς «οι Σιωνιστές» έσπευσαν στα καταφύγια, σύμφωνα με δήλωση του στρατιωτικού εκπροσώπου των Χούθι, Γιαχία Σαρέε.