Η Διώρυγα του Σουέζ προσφέρει μεγάλη έκπτωση στα τέλη διέλευσης εν μέσω εκεχειρίας Χούθι-ΗΠΑ
Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ ανακοίνωσε έκπτωση 15% στα τέλη διέλευσης για τα πλοία κοντέινερ βάρους 130.000 μετρικών τόνων ή περισσότερο, η οποία θα ισχύει για τρεις μήνες.
Η προσφορά έκπτωσης αφορά τόσο τα φορτωμένα όσο και τα άδεια πλοία, και ακολουθεί την επικοινωνία του προέδρου της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Οσάμα Ραμπίε, με 25 μεγάλους μεταφορείς και ναυτιλιακές υπηρεσίες, ζητώντας τους να εξετάσουν την σταδιακή επιστροφή στις αποστολές μέσω της διώρυγας, δεδομένης της βελτιούμενης περιφερειακής ασφάλειας.
Οι Χούθι δεν έχουν επιτεθεί σε εμπορικό πλοίο από τον Δεκέμβριο, και δεν έχουν επιτεθεί σε αμερικανικά πολεμικά πλοία ή εμπορικά πλοία από τις αρχές Μαΐου, όταν επετεύχθη συμφωνία για εκεχειρία με την Ουάσινγκτον. Η εκεχειρία δεν ισχύει για το Ισραήλ, τα πλοία του οποίου οι Χούθι έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν να στοχεύουν μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης για τη Γάζα.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι έχει εκτιμήσει ότι η αναστάτωση στη Ερυθρά Θάλασσα προκαλεί απώλειες $800 εκατομμυρίων μηνιαίως στα έσοδα από τα τέλη διέλευσης της Διώρυγας του Σουέζ. Τα έσοδα της Αρχής της Διώρυγας μειώθηκαν από $10,25 δισεκατομμύρια το 2023 σε $4 δισεκατομμύρια το 2024. Εκτός από την παράταση των χρόνων ταξιδιού κατά 10-14 ημέρες, οι μεταφορείς έχουν αντιμετωπίσει δισεκατομμύρια σε πρόσθετα έξοδα καυσίμων και ασφάλισης.
Φαίνεται πως η Γαλλία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το Νίγηρα!
Η Orano, ο γαλλικός κρατικός γίγαντας στον τομέα του πυρηνικού καυσίμου, εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει τα αποθέματα ουρανίου στο Νίγηρα μετά από ρήξη με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.
Η Κίνα δεν είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων
Για πρώτη φορά σε ένα τέταρτο του αιώνα, η Κίνα δεν είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους.