Η νέα Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών
για τον πόλεμο στην Ουκρανία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή (3/2) στο Λονδίνο, εν μέσω της πρωτοφανούς αντιπαράθεσης μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Σύνοδος αυτή γίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι εθνικιστές πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, Βίκτορ Ορμπάν και Ρόμπερτ Φίτσο, εντείνουν την αμφισβήτησή τους απέναντι στην ενιαία στάση της ΕΕ για την Ουκρανία, προωθώντας θέσεις που παραπέμπουν στη ρητορική του Κρεμλίνου.
Ο Ορμπάν ζήτησε από την ΕΕ να αναλάβει άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός, ενώ η Σλοβακία, μέσω του Φίτσο, αντέτεινε την άρνηση παροχής στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία και χαρακτήρισε την προσέγγιση της Δύσης «ειρήνη μέσω ισχύος» ως μη ρεαλιστική. Επίσης, ζήτησε να υποχρεωθεί η Ουκρανία να αποκαταστήσει τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Σλοβακία και τη Δυτική Ευρώπη, κάτι που θα αναβίωνε την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τη Ρωσία.
Η Σύνοδος του Λονδίνου, με τη συμμετοχή ηγετών από Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία, Φινλανδία, Σουηδία, Τσεχία και Ρουμανία, καθώς και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, θεωρείται μια κρίσιμη δοκιμασία για την ενότητα της Ευρώπης. Ωστόσο, η απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη αυτή είναι χαρακτηριστική και ενισχύει τα ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή πολιτική και τις σχέσεις της με την Ουκρανία.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ήδη εύθραυστη συνοχή τους ή αν οι ελιγμοί των Ορμπάν και Φίτσο θα οξύνουν τις εσωτερικές διαιρέσεις, σε μια περίοδο που η Ουκρανία δίνει μάχη με τον χρόνο και την αβεβαιότητα στο μέτωπο.