Νετανιάχου Θέτει Δύο Σκληρούς Όρους για Συμφωνία με το Ιράν
Σημαντικές δηλώσεις έκανε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της συνόδου του Jewish News Syndicate, κλιμακώνοντας τις απαιτήσεις του Ισραήλ για οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία με την Τεχεράνη.
Συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου όρισε δύο βασικές προϋποθέσεις:
🔶 Ολική διάλυση της πυρηνικής υποδομής του Ιράν: Η αποξήλωση όλων των δυνατοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου και των σχετικών εγκαταστάσεων.
🔶 Περιορισμός της ανάπτυξης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM): Δηλαδή, δραστικός έλεγχος των προγραμμάτων που αφορούν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
«Αυτή είναι η συμφωνία που θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα,» προειδοποίησε ο Ισραηλινός ηγέτης.
Νέα Σύγκρουση Προ των Πυλών;
Η τοποθέτηση Νετανιάχου έρχεται σε μια στιγμή που η διπλωματική ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα τεταμένη.
Οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία Τραμπ, φέρονται να αναζητούν νέες διπλωματικές επιλογές με το Ιράν και να μετρούν τα περιθώρια για μια πιο ρεαλιστική συμφωνία — ωστόσο το Ισραήλ διαμηνύει ότι δεν θα αποδεχθεί τίποτε λιγότερο από την πλήρη αποπυρηνικοποίηση και στρατιωτικό περιορισμό της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Η ισραηλινή στάση ανεβάζει τον πήχη για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και ενδέχεται να φέρει το Τελ Αβίβ σε τροχιά σύγκρουσης ακόμα και με τους στενότερους συμμάχους του, αν εκείνοι υιοθετήσουν πιο «μετριοπαθείς» λύσεις.
Πώς Αντιδρά η Τεχεράνη;
Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει απορρίψει επανειλημμένα κάθε απαίτηση που θίγει το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο —όπως ισχυρίζεται— έχει ειρηνικούς σκοπούς. Η Τεχεράνη θεωρεί το βαλλιστικό της πρόγραμμα αναγκαίο για την αμυντική της στρατηγική απέναντι στις περιφερειακές απειλές.
Οποιαδήποτε κλιμάκωση των απαιτήσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά την αποδόμηση των στρατηγικών δυνατοτήτων του Ιράν, κινδυνεύει να οδηγήσει σε πλήρη αδιέξοδο κάθε προσπάθεια διαλόγου.
Συμπέρασμα
Η τοποθέτηση Νετανιάχου υπογραμμίζει ότι η στρατηγική αντίληψη του Ισραήλ για την απειλή του Ιράν παραμένει αμετάβλητη: μηδενική ανοχή και μέγιστη αποτροπή.
Ωστόσο, σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τις στρατηγικές τους ισορροπίες και το Ιράν ενισχύει τις διεθνείς του σχέσεις (π.χ. μέσω BRICS+ και Κίνας), το ερώτημα παραμένει:
➔ Είναι ρεαλιστικές οι ισραηλινές απαιτήσεις ή απλώς προετοιμάζουν το έδαφος για μια νέα περιφερειακή σύγκρουση;
ΗΠΑ και Κίνα: Από τη Ρητορική Διαπραγμάτευση στη Διπλωματία της Υπομονής
Εισαγωγή Οι τελευταίες αντιφατικές δηλώσεις γύρω από τις υποτιθέμενες συνομιλίες ΗΠΑ–Κίνας για το εμπόριο αναδεικνύουν τη βαθύτερη κρίση εμπιστοσύνης και στρατηγικής συνεννόησης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι "οι συνομιλίες συνεχίζονται καθημερινά," το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορημα…