Οι Ευρωπαϊκές Αντιδράσεις στην Τηλεφωνική Συνομιλία Τραμπ-Πούτιν για την Ειρήνη στην Ουκρανία
Xinhua
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Οι ευρωπαϊκές χώρες αντέδρασαν με ανάμεικτα συναισθήματα στην τηλεφωνική συνομιλία της Τρίτης μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία συζητήθηκαν τα αρχικά βήματα προς την ειρήνη στην Ουκρανία.
Στην ανακοίνωσή του για την κλήση, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να τερματιστεί ο τριετής πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας με μια διαρκή ειρήνη, να ξεκινήσει η διαδικασία με μια εκεχειρία στις ενεργειακές και υποδομειακές εγκαταστάσεις, καθώς και να δρομολογηθούν τεχνικές διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, ακολουθούμενες από πλήρη κατάπαυση του πυρός και μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία.
Τα κύρια σημεία που ανέδειξε το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του αφορούσαν τις ρωσικές απαιτήσεις για την 30ήμερη εκεχειρία που πρότεινε ο Τραμπ. Ο Πούτιν τόνισε ότι ο πλήρης τερματισμός της ξένης στρατιωτικής βοήθειας και της παροχής πληροφοριών προς την Ουκρανία είναι καθοριστικός για την αποτροπή κλιμάκωσης της σύγκρουσης και την επίτευξη πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης.
Λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει οποιαδήποτε πρόταση που οδηγεί σε μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη, αλλά επέμεινε ότι είναι απαραίτητη η άμεση συμμετοχή της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
"Χωρίς την εμπλοκή της Ουκρανίας, πιστεύω ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας είναι μάταιη", είπε ο Ζελένσκι.
Αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα ζήτησαν μια "συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία", εκφράζοντας την ελπίδα ότι η τηλεφωνική συνομιλία αποτελεί πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ επιβεβαίωσαν την αταλάντευτη στήριξή τους προς την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Βερολίνο την Τρίτη, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καλωσόρισαν την τηλεφωνική επικοινωνία ως ένα σημαντικό βήμα, ενώ ταυτόχρονα τόνισαν ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει πλήρως στις ειρηνευτικές συνομιλίες, λέγοντας ότι "καμία απόφαση για το μέλλον της Ουκρανίας δεν πρέπει να ληφθεί πάνω από τα κεφάλια των Ουκρανών".
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Γιουράι Μπλανά καλωσόρισε επίσης την κλήση Τραμπ-Πούτιν, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη αμοιβαίας επικοινωνίας και αναζήτησης βιώσιμων λύσεων, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες συγκρούσεις στο μέλλον.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε ότι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας "έχουν κάνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς την ειρήνη" και πρόσθεσε ότι "ελπίζουμε πως οι Βρυξέλλες δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν μια ειρηνευτική συμφωνία".
Σκεπτικισμός από Άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες
Άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέγγισαν τη συνομιλία με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.
📌 Ο Πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς σχολίασε:
"Πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότερες συνομιλίες σε διάφορα επίπεδα... Από ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, δεν θα έβγαζα βιαστικά ή μακροπρόθεσμα συμπεράσματα."
📌 Ο Τσέχος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εργασίας Μαριάν Γιούρετσκα δήλωσε:
"Η τηλεφωνική συνομιλία, παρά τις πανηγυρικές αντιδράσεις, πιθανότατα δεν έφερε καμία πραγματική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα."
📌 Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία:
"Είναι θετικό ότι γίνεται λόγος για εκεχειρία... αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από την ειρήνη που επιθυμούν η Ισπανία και οι ευρωπαϊκοί λαοί."
Ανησυχίες για τον Ρόλο της Ευρώπης στις Διαπραγματεύσεις
Δεδομένου ότι η Ευρώπη αποκλείστηκε από τη συνομιλία, αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την ενεργή συμμετοχή της Ουκρανίας και των ευρωπαϊκών κρατών στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
📌 Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο τόνισε:
"Είναι ξεκάθαρο ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία και αυτή τη σύγκρουση πρέπει να περιλαμβάνει την ίδια την Ουκρανία και την ΕΕ..."
📌 Η Γαλλίδα Κυβερνητική Εκπρόσωπος Σόφι Πριμάς σημείωσε:
"Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν δεν μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία, όσο οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις."
📌 Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ τόνισε ότι, εκτός από τις διαπραγματευτικές ομάδες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, θα πρέπει να υπάρχει και μια ευρωπαϊκή ομάδα στις συνομιλίες.
Ανάλυση της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ και ο αντίκτυπός της στην ΕΕ
Το άρθρο εξετάζει την εμπορική στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ και την επιβολή δασμών ως εργαλείο άσκησης πίεσης, ειδικά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, αναλύει τις αντιδράσεις της ΕΕ και τις πιθανές οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες.