Η Γροιλανδία αναλαμβάνει την προεδρία του Αρκτικού Συμβουλίου – Νέο επεισόδιο στη διαμάχη Τραμπ–Δανίας
Η Γροιλανδία ανέλαβε την προεδρία του Αρκτικού Συμβουλίου, με τον Greenlander Kenneth Hoegh να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου των Ανώτερων Αρκτικών Αξιωματούχων (Senior Arctic Officials), ενώ εκπρόσωπος από τα Νησιά Φερόες θα υπηρετήσει ως αναπληρωτής του, σύμφωνα με ανακοίνωση του δανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Η κίνηση ερμηνεύεται ως επανατοποθέτηση της Δανίας στη σχέση της με τη Γροιλανδία, σε μια περίοδο που οι εντάσεις με τις ΗΠΑ παραμένουν υψηλές λόγω των επανειλημμένων δηλώσεων του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απόκτηση του νησιού.
Η επιμονή Τραμπ για την Γροιλανδία
Τον Μάρτιο του 2025, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως επιθυμεί η Γροιλανδία να "ενταχθεί στις ΗΠΑ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο", επαναφέροντας μια πρόταση που είχε προκαλέσει διεθνή αντιδράση ήδη από την πρώτη του θητεία το 2019.
Είχε μάλιστα προκαλέσει διπλωματική κρίση όταν αποκάλεσε τη Γροιλανδία "στρατηγική γη ανεκτίμητης αξίας" και δήλωσε ότι "η Δανία δεν μπορεί να τη διαχειριστεί επαρκώς".
Τι σημαίνει η νέα προεδρία;
Η ανάληψη της προεδρίας του Αρκτικού Συμβουλίου από τη Γροιλανδία έχει διπλή συμβολική και στρατηγική σημασία:
Ενισχύει τη γεωπολιτική αυτονομία της Γροιλανδίας εντός του βασιλείου της Δανίας.
Προσδίδει διεθνή κύρος στο νησί, το οποίο επιδιώκει περισσότερη πολιτική ανεξαρτησία.
Αποστέλλει μήνυμα στις ΗΠΑ ότι το νησί δεν είναι προς πώληση.
Το Αρκτικό Συμβούλιο στο επίκεντρο
Το Αρκτικό Συμβούλιο αποτελεί κρίσιμο φόρουμ διακυβέρνησης και συνεργασίας στην περιοχή της Αρκτικής, όπου η κλιματική αλλαγή, η εκμετάλλευση φυσικών πόρων και οι στρατιωτικές ισορροπίες μεταβάλλονται ραγδαία.
Η προεδρία της Γροιλανδίας αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο τη φωνή των αυτοχθόνων λαών, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάγκη για ειρηνική συνεργασία στην Αρκτική – κόντρα στις γεωστρατηγικές ορέξεις Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Η αναβάθμιση της Γροιλανδίας στο Αρκτικό Συμβούλιο δεν είναι απλώς τελετουργική. Είναι μια δήλωση ανεξαρτησίας απέναντι σε φιλοδοξίες προσάρτησης και ταυτόχρονα μια πρόβα διεθνούς ρόλου για έναν λαό που μέχρι πρότινος θεωρούνταν "παράρτημα" της Δανίας. Η Αρκτική θερμαίνεται – όχι μόνο κλιματικά, αλλά και γεωπολιτικά.
To Δίλημμα της Ρουμανίας: Εκλογή Προέδρου ή Αλλαγή Πορείας;
Την ερχόμενη Κυριακή, η Ρουμανία καλείται να επιλέξει όχι μόνο νέο πρόεδρο, αλλά και το γεωπολιτικό μέλλον της χώρας. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο ευρωσκεπτικιστής Γκεόργκε Σιμιόν αναμετράται με τον φιλοευρωπαίο Νίκουσορ Νταν — μια αναμέτρηση που έχει ξεφύγει από τα εθνικά όρια και εξελίσσεται σε καμπή για το τι είδους Ρουμανία θέλουν οι …
Ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ-Ντμπεϊμπά μιλά για πρώτη φορά μετά τις συγκρούσεις στην Τρίπολη
Ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Αλ-Ντμπεϊμπά, προέβη σε δημόσια δήλωση για πρώτη φορά μετά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην Τρίπολη, επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους πολίτες και να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας.