«Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως πυριτιδαποθήκη: Ο Ανταγωνισμός που Διαμορφώνει τον 21ο Αιώνα»
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια θαλάσσια έκταση συγκρίσιμη με το μέγεθος της Ινδίας, είναι το σημείο όπου συγκρούονται ιστορικές αφηγήσεις, στρατηγικά συμφέροντα, και διεθνές δίκαιο. Με 1,4 εκατ. τ.χλμ. και πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η περιοχή δεν είναι μόνο «κοιτίδα βιότοπου» για την Ασία, αλλά και κρίσιμος κόμβος παγκόσμιας στρατηγικής.
Του Συντακτικού Οργανισμού | Geopolitics-News.gr
Γεωπολιτικό Επίκεντρο
Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια θαλάσσια έκταση συγκρίσιμη με το μέγεθος της Ινδίας, είναι το σημείο όπου συγκρούονται ιστορικές αφηγήσεις, στρατηγικά συμφέροντα, και διεθνές δίκαιο. Με 1,4 εκατ. τ.χλμ. και πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, η περιοχή δεν είναι μόνο «κοιτίδα βιότοπου» για την Ασία, αλλά και κρίσιμος κόμβος παγκόσμιας στρατηγικής.
Η Κίνα: «Δική Μας Θάλασσα από την Αρχαιότητα»
Το Πεκίνο στηρίζει τις διεκδικήσεις του σε ιστορικά δικαιώματα, αναφερόμενο σε χάρτες των δυναστειών Χαν (206 π.Χ. – 220 μ.Χ.) και Μινγκ (1368–1644). «Η κυριαρχία μας είναι αδιαπραγμάτευτη», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γουάιγκου, προσθέτοντας ότι οι δραστηριότητες της Κίνας (π.χ. τεχνητά νησιά) στοχεύουν στην «προστασία αλιέων και έρευνες για βιώσιμη ανάπτυξη».
Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα αμφισβητεί αυτή την αφήγηση. Το 2016, η Διεθνής Δικαστική Επιτροπή στο Χάγη χαρακτήρισε τις διεκδικήσεις «χωρίς νομική βάση», κάτι που η Κίνα αγνόησε, επικαλούμενη «εθνική ασφάλεια».
ΗΠΑ: «Ελευθερία Ναυσιπλοΐας ή Καθόλου Ειρήνη»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως εγγυητής του διεθνούς καθεστώτος, έχουν μετατρέψει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε προπύργιο της στρατηγικής τους στο Ασία-Ειρηνικό. Μέσω ετήσιων FONOPs (Επιχειρήσεις Ελευθερίας Ναυσιπλοΐας), αμερικανικά πλοία διασχίζουν σκόπιμα αμφισβητούμενες ζώνες, προκαλώντας έντονες κινεζικές αντιδράσεις.
«Κανείς δεν μπορεί να ιδιωτικοποιήσει τις διεθνείς θάλασσες», δήλωσε ο Ναύαρχος Τζον Ακίλινο, διοικητής του Ειρηνικού, κατά τη διάρκεια ναυτικής άσκησης με την Ιαπωνία και την Αυστραλία (Μάρτιος 2024).
Διεθνείς Αντιδράσεις: Ποιος Παίρνει Θέση;
ASEAN: Το μπλοκ της Νοτιοανατολικής Ασίας μένει διχασμένο. Στο Σύνοδο Κορυφής ASEAN 2023, η Ινδονησία κάλεσε για «συλλογική λύση», αλλά η Καμπότζη και το Λάος τάχθηκαν υπέρ της Κίνας, αποκλείοντας κοινή δήλωση.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε (Φεβρουάριος 2024) την «υπαινιγμένη στρατιωτικοποίηση» της Κίνας, αλλά η ΕΕ αποφεύγει κυρώσεις λόγω οικονομικών συμφερόντων (π.χ. επενδύσεις στη Belt and Road).
Ινδία: Ενίσχυσε τη ναυτική της συνεργασία με το Βιετνάμ, πραγματοποιώντας ασκήσεις κοντά στα Σπράτλυ (Απρίλιος 2024), σε μια κίνηση ευθυγραμμισμένη με την αμερικανική «Πivot to Asia».
Στρατιωτικοποίηση: Η «Γκρίζα Ζώνη» και οι Κίνδυνοι
Η Κίνα έχει μετατρέψει 7 ατόλλες σε στρατιωτικές βάσεις με αεροδρόμια και αντιπυραυλικά συστήματα. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί πολιτικά πλοία (λιμενικό, αλιευτικά) για να «παραβιάσει» χωρικά ύδατα άλλων χωρών, μια τακτική που ονομάζεται «γκρί ζώνη».
Οι ΗΠΑ απαντούν με εναέριες και ναυτικές ασκήσεις, ενώ η Ιαπωνία αναβαθμίζει τον στόλο της με hypersonic πυραύλους. Παράλληλα, το Βιετνάμ αγόρασε ισραηλινά drones για την παρακολούθηση των κινεζικών κινήσεων.
Μέλλον: Πυριτιδαποθήκη ή Διάλογος;
Οι ειδικοί προειδοποιούν: η έλλειψη εμπιστοσύνης και επικοινωνίας μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ κάνει κάθε επεισόδιο πιθανό καταλύτη σύρραξης. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την ένταση: η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί να βυθίσει νησιά που χρησιμεύουν ως βάσεις διεκδικήσεων.
«Αν η Κίνα ελέγξει αυτή τη θάλασσα, θα ελέγξει την καρδιά της παγκόσμιας γεωπολιτικής», αναφέρει ο γεωστρατηγικός αναλυτής Ρόμπερτ Κάπλαν.
Συμπέρασμα
Η διαμάχη για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν είναι απλώς μια περιφερειακή ένταση. Είναι ο καθρέφτης ενός νέου παγκόσμιου χάρτη, όπου οι μεγάλες δυνάμεις αναδεικνύουν τις τακτικές τους για τον έλεγχο των πόρων και των εμπορικών οδών. Σε έναν κόσμο που απομακρύνεται από τη συνεργασία και πλησιάζει την ανταγωνιστική ανασυγκρότηση, το μέλλον της περιοχής παραμένει αβέβαιο – και επικίνδυνα εύφλεκτο.
Ανάλυση από την ομάδα του Geopolitics-News.gr
Εγγραφή στο στρατηγικό μας newsletter: geopolitics-news.gr/newsletter
Φρίντριχ Μερτς: Ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας ή ο άνθρωπος της BlackRock;
Η άνοδος του Φρίντριχ Μερτς στην Καγκελαρία της Γερμανίας σηματοδοτεί μια ιστορική καμπή για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ο αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), πολιτικός με βαθιές ρίζες στο γερμανικό κατεστημένο, βρίσκεται πλέον στο τιμόνι της ισχυρότερης οικονομίας της ΕΕ. Ωστόσο, η πολιτική του διαδρομή και, κυρίως, οι σχέσεις του με τον …
Γάζα: Τελεσίγραφο μέχρι την άφιξη Τραμπ – Εισβολή ή συμφωνία
Σε μια άκρως φορτισμένη πολιτικά και στρατιωτικά συγκυρία, το Ισραήλ ανακοίνωσε μέσω Axios ότι η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Τραμπ στη Μέση Ανατολή θα λειτουργήσει ως καταληκτική προθεσμία για επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς σχετικά με τους ομήρους και μια πιθανή κατάπαυση πυρός. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο "Άρματα τ…