Η Ευρώπη Πνίγεται σε μια Θύελλα Επανεξοπλισμού.
Μπορούν οι Αμυντικές Βιομηχανίες να Συντονιστούν με την Γεωπολιτική Πραγματικότητα;
Καθώς οι ευρωπαϊκές δαπάνες για άμυνα εκτοξεύονται στα ύψη και οι ανεκτέλεστες παραγγελίες φτάνουν τα 365 δισεκατομμύρια δολάρια, η ικανότητα της βιομηχανίας να παραδώσει ζωτικής σημασίας εξοπλισμό αμφισβητείται.
Του Insider.
Καθώς οι ευρωπαϊκές δαπάνες για άμυνα εκτοξεύονται στα ύψη και οι ανεκτέλεστες παραγγελίες φτάνουν τα 365 δισεκατομμύρια δολάρια, η ικανότητα της βιομηχανίας να παραδώσει ζωτικής σημασίας εξοπλισμό αμφισβητείται.
Η Ευρώπη βρίσκεται στο μέσο μιας πρωτοφανούς κίνησης επανεξοπλισμού, τροφοδοτούμενης από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και την αυξανόμενη αναρχία παγκοσμίως. Οι αμυντικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 31% μεταξύ 2021 και 2024, φτάνοντας τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι χώρες-μέλη αγωνίζονται να αναπτύξουν στρατιωτική ικανότητα και να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, τα τεράστια ποσά που δαπανώνται έχουν αποκαλύψει μια ενοχλητική αλήθεια: οι ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ζήτηση.
Η Εκτόξευση των Ανεκτέλεστων Παραγγελιών
Οι ανεκτέλεστες παραγγελίες των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ 365 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 103% από το 2021. Η γερμανική Rheinmetall, πυλώνας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπλων, είδε τις παραγγελίες της να εκτοξεύονται από 26,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 67,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025. Η γαλλογερμανική KNDS (προέλευση από τη συγχώνευση της Nexter και της Krauss-Maffei Wegmann) ακολούθησε παρόμοια πορεία, με τις παραγγελίες της να αυξάνονται από 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 25,1 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2021 και 2024, ενώ οι ετήσιες πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 40%.
Αυτά τα νούμερα υπογραμμίζουν μια παράδοξη πραγματικότητα: ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να αναδιατάξουν τις ένοπλες δυνάμεις τους, η βιομηχανία τους δεν μπορεί να παραδώσει τον απαραίτητο εξοπλισμό εγκαίρως. Το αποτέλεσμα? Ένας «λογαριασμός» για τον ευρωπαϊκό επανεξοπλισμό που ανέρχεται σε 860 δισεκατομμύρια δολάρια — ένα τεράστιο ποσό που αποκαλύπτει τις δομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην επίτευξη στρατιωτικής αυτονομίας.
Η Απειλή: Ρωσία, Ενεργειακή Ανασφάλεια και Βιομηχανική Υστέρηση
Η κύρια απειλή που οδηγεί αυτή την άνθηση είναι προφανής: η Ρωσία. Η εισβολή της στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες της Ευρώπης για την ασφάλεια, καταρρίπτοντας τις ελπίδες για σταθερές σχέσεις με τον Κρεμλίνο. Η Τουρκία, μέλος του NATO, έχει επίσης εντείνει τις γεωπολιτικές της εντάσεις μέσω της στρατιωτικής της επέκτασης στη Μεσόγειο και της συνεργασίας της με την Μόσχα. Παράλληλα, η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης έχει αποκαλύψει την ευπάθεια της, καθώς η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει αντικατασταθεί από την αστάθεια των τιμών και τις αμφιβολίες σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, η απειλή που συνήθως παραβλέπεται είναι η ίδια η αδυναμία της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Η χρόνια υποχρηματοδότηση και η εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για προηγμένο εξοπλισμό έχουν αφήσει τις εγχώριες βιομηχανίες χωρίς την ικανότητα να επεκταθούν γρήγορα. Η Rheinmetall και η KNDS, παρόλο που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αντιμετωπίζουν εμπόδια όπως η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, η δυσκαμψία της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η υπερβολική εξάρτηση από τις μεγάλες εταιρείες δημιουργεί κινδύνους μονοπωλίου, ενώ οι μικρότερες ευρωπαϊκές εταιρείες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν συμβάσεις.
Γεωπολιτικές Επιπτώσεις
Η άνθιση των δαπανών για άμυνα έχει αλλάξει τη δυναμική της Ευρώπης. Η Γαλλία προωθεί ενεργά την «ευρωπαϊκή στρατιωτική αυτονομία», ενώ η Γερμανία που είχε εγκαταλείψει την πολεμική οικονομία της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοινώνει σχέδια για την επέκταση της βιομηχανίας όπλων. Ακόμη και οι ουδέτερες χώρες, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, έχουν ενταχθεί στο NATO, ενώ η Πολωνία έχει δεσμευτεί για 46 δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της.
Ωστόσο, η αδυναμία της Ευρώπης να παράγει γρήγορα όπλα θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της. Η καθυστέρηση στην παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 και πυροβόλων όπλων PzH 2000 στην Ουκρανία έχει υπογραμμίσει τις ελλείψεις της. Καθώς η Ρωσία αναδιατάσσει τις δυνάμεις της, η Ευρώπη βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου για να καλύψει το χαμένο έδαφος.
Η Ειρωνεία της Ευρωπαϊκής Στρατιωτικοποίησης
Η τρέχουσα άνθιση των αμυντικών δαπανών είναι χωρίς προηγούμενο, αλλά η ικανότητα της Ευρώπης να μετατρέψει τα χρήματα σε αποτελεσματικότητα παραμένει αβέβαιη. Η αύξηση κατά 103% στις ανεκτέλεστες παραγγελίες δεν αποτελεί μόνο ένδειξη ανάκαμψης αλλά και προειδοποίηση: η Ευρώπη κινδυνεύει να δημιουργήσει μια φούσκα ανεκτέλεστων παραγγελιών, όπου οι υποσχέσεις ξεπερνούν την πραγματική ικανότητα.
Η απειλή, τελικά, δεν είναι μόνο η Ρωσία ή η αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Είναι η ίδια η Ευρώπη — η αδυναμία της να συμφιλιώσει τις γεωπολιτικές φιλόδοξές της , με τις βιομηχανικές της δυνατότητες. Καθώς οι δαπάνες για άμυνα φτάνουν στα 860 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ευρώπη πρέπει να αναρωτηθεί: αυτή η στρατιωτικοποίηση την κάνει πιο ασφαλή ή απλώς πιο έτοιμη για πόλεμο;
Επίλογος:
Η Ευρώπη έχει ξεκινήσει μια κούρσα επανεξοπλισμού δεκαετιών, αλλά η νίκη της εξαρτάται από την ικανότητα της βιομηχανίας της να προσαρμοστεί. Ενώ οι ανεκτέλεστες παραγγελίες τροφοδοτούν τις αμυντικές βιομηχανίες, η αλήθεια παραμένει: η Ευρώπη πνίγεται στην προσπάθεια να συμβαδίσει με τις γεωπολιτικές της φαντασιώσεις. Η ειρωνεία είναι ολοφάνερη. Η Ευρώπη ξοδεύει περισσότερο από ποτέ για την άμυνά της, αλλά η πραγματική απειλή παραμένει η ίδια της η αδυναμία να παραδώσει.
"Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής": Η μυστική σχεδίαση μαζικής εκτόπισης Παλαιστινίων από αμερικανική εταιρεία συμβούλων
Τον Ιούλιο του 2024, η Financial Times αποκάλυψε ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της σύγχρονης γεωπολιτικής: μια ομάδα της Boston Consulting Group (BCG), μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων του κόσμου, εργάστηκε κρυφά για επτά μήνες σε ένα σχέδιο που προέβλεπε τη μαζική εκτόπιση περισσότερων από 500.000 Παλαιστινίων από τη Γάζα.
BRICS: Αφήστε το Δολάριο – Τώρα Κερδίστε τον Πόλεμο Τεχνολογίας
Η νέα στρατηγική των BRICS για την ανατροπή της αμερικανικής κυριαρχίας σε ημιαγωγούς, αεροδιαστημική και AI