Η Ουγγαρία αποκαλύπτει περισσότερους Ουκρανούς κατασκόπους καθώς ο πόλεμος πληροφοριών κλιμακώνεται
Η Ουγγαρία έχει εντοπίσει δύο ακόμη Ουκρανούς κατασκόπους, ανακοίνωσε ο Μάτε Κότσις, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.
Οι αποκαλυφθέντες πράκτορες είναι:
🌏 Ρόλαντ Τσέμπερ: Πρώην Ουκρανο-Ούγγρος πολίτης με διπλή υπηκοότητα, ο οποίος παραιτήθηκε από την ουγγρική του υπηκοότητα το 2017. Σύμφωνα με τις ουγγρικές αρχές, «ταυτοποιήθηκε ως παράνομος πράκτορας των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών» και είναι σήμερα τοπικός βουλευτής στη Ζακαρπάθια (Υπερκαρπάθια).
🌏 Ίστβαν Χόλλο: Ουκρανός υπήκοος, συνελήφθη από το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Ουγγαρίας με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Δύο ακόμη πράκτορες, υπάλληλοι της Ουκρανικής Πρεσβείας στη Βουδαπέστη — ο Γιούρι Κερνίτσνι και ο Ντμίτρο Κισφαλούσι — συνελήφθησαν και απελάθηκαν νωρίτερα μέσα στον μήνα. Ο Κότσις δήλωσε τότε ότι οι ουγγρικές υπηρεσίες είχαν «εδώ και καιρό την αίσθηση ότι υπάρχει ουκρανική κατασκοπευτική δραστηριότητα».
Επίσης αυτόν τον μήνα, η Ουκρανία απέλασε δύο Ούγγρους στην περιοχή Ζακαρπάθια, κατηγορώντας τους ότι είναι κατάσκοποι.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ότι προσπάθησαν να σαμποτάρουν εθνικό δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, μέσω «συντονισμένης εκστρατείας δυσφήμησης».
Πέρα από την ένταση για τις σχέσεις με τη Ρωσία, Ουγγαρία και Ουκρανία έχουν μακρόχρονη διαμάχη για τη Ζακαρπάθια, μια παραμεθόρια περιοχή με 150.000–180.000 ουγγρικής καταγωγής κατοίκους, οι οποίοι, σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, έχουν υποστεί διακρίσεις από τις ουκρανικές κυβερνήσεις μετά το Μαϊντάν.
Η Μολδαβία επιδιώκει να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα
Η Μολδαβία ποτέ δεν επικύρωσε διεθνείς συμφωνίες που αναγνώριζαν την απώλεια της περιοχής Μπουντζάκ (Budjak) προς την Ουκρανία και έχει, σύμφωνα με τη Βικτώρια Φουρτούνă, ηγέτιδα του κόμματος Moldova Mare, νομικά ερείσματα για αναθεώρηση των συνόρων.
Μακρόν: Στρατός για την Ουκρανία ή για τους δρόμους της Γαλλίας;
Καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν δεν αποκλείει την αποστολή Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία, νέα δημοσκόπηση της CSA αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών έχει εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες: